3 rezervoare pentru sănătate

Predici și articole Monday, 14 November 2016

 

Sunt statistician. Sunt cel care se uită la rezultatele cercetărilor și care prognozează probabilitatea îmbolnăvirii unui om. Pentru că lucram la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Loma Linda, cunoșteam factorii de risc ai apariției accidentului vascular cerebral și eram sigur că aceasta nu mi se va întâmpla mie. Nu eram obez, făceam mișcare fizică în fiecare zi, eram vegetarian și aveam o tensiune arterială scăzută, aveam o viață lipsită de stres și niciodată nu am băut și nu am fumat.

Dar pe 8 Februarie 1996 mi s-a întâmplat ceea ce nu credeam vreodată că mi se va întâmpla. Nu am luat suficiente medicamente pentru subțierea sângelui, pentru a avea un ritm cardiac bun (la naștere am fost diagnosticat cu insuficiență cardiacă), iar inima mea a pompat un cheag de sânge spre creier. Acesta a paralizat o parte a creierului, responsabilă de mișcarea părții stângi a corpului, de gândirea analitică, de orientare, de perceperea timpului și de reacțiile mele interne și externe. Eram într-o stare foarte gravă.

Nu mai speram că voi putea să merg din nou și să gândesc. Dacă v-ați fi întâlnit cu mine după trei ani, nu v-ați fi gândit că am suferit un accident vascular cerebral. Poate ați fi observat o ușoară șchiopătare și un zâmbet puțin strâmb. Ce s-a întâmplat? Eu numesc aceasta efectul rezervoarelor. Dacă aveți viața goală și, într-un astfel de moment, vă confruntați cu o criză, nu veți avea putere să luptați cu boala. Dar viața mea era plină și m-am recuperat cu ajutorul a trei lucruri: credința în harul lui Dumnezeu, iubirea și susținerea familiei și un stil de viață sănătos.

Rezervorul 1: o credință autentică în harul lui Dumnezeu. Atunci când am ajuns în situația de criză mi-am predat deplin soarta în mâna lui Dumnezeu și m-am liniștit. Am participat la ritualul ungerii cu untdelemn și nu m-am îndoit niciodată de dragostea lui Dumnezeu și de puterea Lui de vindecare. Dacă nu aveți credință, veți fi cuprinși de deznădejde. Este ușor să renunți. Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral nu trebuie să renunțe! Ei trebuie să lupte pentru a restabili acea parte din creier care este responsabilă de mișcare, gândire și vorbire.

Rezervorul 2: relații autentice. Nu am fost niciodată singur. Soția și fiica mea mi-au fost totdeauna alături, m-au iubit, m-au susținut, m-au mângâiat și m-au încurajat să fac exerciții fizice pentru a-mi întări mușchii. Mulțumită lor am început să mă îndrept!

Rezervorul 3: un stil sănătos de viață. Da, am suferit un accident vascular cerebral, care mi-a afectat creierul, dar organismul meu a rămas sănătos; sângele era curat; sistemul imunitar era puternic. Sănătatea fizică mi-a dat puterea să învăț din nou să merg, să urc scările, să înot și să joc tenis.

Prieteni, faceți tot ceea ce este posibil ca rezervoarele voastre să fie pline!

Jan Kuzma, „Totdeauna în formă”

Preluat din ziarul «Ваши ключи к здоровью» № 9 (69) Septembrie 2016

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.