Cu ocazia Zilei mondiale fără tutun adventiștii din Tiraspol au vorbit despre efectele negative ale tabagismului

Știri Thursday, 7 June 2018

Ziua internațională fără tutun se sărbătorește în fiecare an la Tiraspol. În anul 1988 OMS a adoptat ziua de 31 mai ca Ziua mondială fără tutun. Tema acestei zile pentru anul 2018 este: „Tutunul și bolile de inimă”. Conform statisticilor OMS folosirea tutunului duce la moartea fiecărui al 10 lea matur la nivel mondial. În fiecare an „epidemia de tutun” omoară 7 milioane de omeni (dintre care 900 000 sunt fumători pasivi). Adventiștii din Tiraspol se implică în campania care atrage atenția oamenilor la această problemă. În fiecare an membrii Biserici Adventiste, susținuți de organizațiile sociale, desfășoară acțiuni și activități sociale care susțin adoptarea unui stil de viață sănătos și renunțarea la fumat.

În zilele de week-end, în parcul orașului Tiraspol s-au adunat mai mulți oameni pentru a atrage atenția publicului larg asupra efectelor negative ale tutunului și ale fumului de țigară, care acționează asupra sistemului cardiovascular și asupra altor organe. Mulți dintre locuitorii orașului și-au spus în mod deschis poziția cu privire la acest obicei și au scris pe panoul intitulat „Eu nu fumez și asta îmi place”: „Oameni buni, încetați să mai fumați! Lăsați-ne să respirăm un aer curat! Nu vă ucideți pe voi înșivă și nu-i ucideți pe cei din jur!”. Copiii au scris pe același panou: „Oameni buni, nu fumați, nu vă certați, iubiți-vă unii pe alții!”.

Locuitorii orașului au primit informații ample cu privire la modul în care își pot întări sănătatea cu ajutorul activităților practice. De asemenea le-au fost puse la dispoziție cărți extraordinare cu cercetări actuale în domeniul sănătății. S-a făcut reclamă ziarului “Ваши ключи к здоровью” și au fost încurajați să se aboneze pentru următoarele șase luni. Într-un mod vesel și distractiv au fost invitați să renunțe la obiceiurile nesănătoase și li s-au prezentat și metode prin care să facă acest lucru. Cei mai mici participanți la această activitate le propuneau trecătorilor să schimbe țigările pe bomboane. Aceasta a avut un real succes! Cu fețe serioase copiii explicau faptul că participă la eveniment și că își doresc ca toți oamenii să renunțe la fumat. Celor care doreau să se lase de fumat li s-a prezentat programul „Respiră liber”, care cuprinde cele mai bune trei metode de renunțare la fumat din lume. Câțiva tineri au cerut consiliere și au spus că este foarte greu să te împotrivești și să fii ca o cioară albă între cei care fumează și beau și care au aceeași vârstă cu a lor. A fost o discuție interesantă și mulți dintre ei au mulțumit pentru această acțiune bună. Din păcate erau și tineri care treceau pe alături, pesimiști și lipsiți de speranță în priviri. Iar unii chiar spuneau: „Eu fumez și asta îmi place!”.

A existat posibilitatea ca membrii bisericii să vorbească despre ajutorul oferit de Dumnezeu în lupta de a birui obiceiurile nesănătoase. Oamenii au primit cu bucurie acest sfat iar unii dintre ei au afirmat că lupta trebuie să înceapă chiar cu acest gând. La sfârșitul evenimentului fiecare dintre participanți a discutat cu consilierii, a primit în dar o carte de sănătate și pliante cu centrele medicale adventiste și cu sanatoriile Bisericii. Mai mult de 90 de persoane au trecut pe la expoziție și au făcut cunoștință cu cele 8 principii ale unei vieți sănătoase. Cei care au dorit au lăsat în scris impresiile pozitive pe care le-au avut. Ei au vorbit despre modul plăcut în care echipa organizatorică s-a purtat față de ei și au mulțumit pentru recomandările și sfaturile bune primite. Întreaga echipă și-a încheiat activitatea obosită dar foarte mulțumită. Toți au fost bucuroși să Îi slujească lui Dumnezeu și să fie de folos locuitorilor orașului lor.

Departamentul Informații, or. Tiraspol

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.