7 căi pentru a avea o gândire pozitivă

Predici și articole Tuesday, 22 November 2016

 

Știați că fiecare gând care vă trece prin minte transmite impulsuri electrice către creier? Gândurile au proprietăți fizice. Ele au o influență foarte puternică asupra fiecărei celule a corpului nostru. Atunci când mintea noastră este plină cu gânduri negative, este afectat sistemul limbic, ceea ce duce la dereglări care se pot manifesta prin iritabilitate, stare generală proastă, depresie, lipsa dorinței de a învăța, de a lucra etc. Una dintre metodele cele mai eficiente de a te simți mai bine este aceea de a învăța să îți controlezi propriile gânduri.

Închipuiți-vă că creierul dumneavoastră este o cale ferată cu multe linii, pe care merg trenuri de marfă în diferite direcții. Ele deja funcționează, sunt aprobate și lucrează foarte bine conform unui orar. Fiecare dintre ele este un gând negativ care apare în mod spontan (GNS – Gânduri Negative Spontane). Ele huruie, nu ne lasă în pace, zboară fără oprire uneori, alteori rămân mult în stația noastră. Este posibil să putem suporta un astfel de gând, dacă este unul singur. Dar dacă sunt 10, 20 sau 30? Este imposibil să suportăm. Cât timp putem să lăsăm aceste trenuri să huruie în capul nostru? Noi le permitem să facă acest lucru, a devenit un obicei de al nostru… Acest fel de gândire ne va distruge.

Traseul No. 1 – Gândurile din categoria „Pentru totdeauna sau niciodată”

Să zicem că soțul dumneavoastră a fost deranjat de ceva, este indispus și ridică vocea. Imediat vă trece prin minte gândul: „Totdeauna el strigă la mine!”, chiar dacă el nu face acest lucru foarte des. Acest gând este așa de neplăcut că vă strică dispoziția. În acest fel el deranjează și sistemul limbic. Nu merită să folosim cuvinte din categoria „totul sau nimic” (De exemplu: totdeauna, mereu, niciodată, nimeni, fiecare, tot timpul). Cu ajutorul acestor cuvinte sunt formulate expresii foarte populare: „El totdeauna mă pune în situații neplăvute”, „Fiecare se folosește de mine”, „La mine nimic nu este cum trebuie” etc. De fiecare dată când vreți să folosiți aceste afirmații absolute în dreptul dumneavoastră, încercați să opriți „huruitul trenului” și să găsiți exemple de situații care să le contrazică.

Traseul No. 2 – Concentrarea pe ceea ce este negativ

În astfel de cazuri, gândurile dumneavoastră se opresc numai asupra a ceea ce este negativ și ignoră orice ar putea să fie pozitiv într-o anume situație. Dacă sunt mai multe persoane care apreciază o activitate pe care ați făcut-o, sunteți bine dispus și recunoscător. Dar dacă mai vin doi care spun că nu a fost totul chiar așa de bine? Care dintre păreri vă vor afecta mai mult? Bineînțeles că ultimele două! De ce? Pentru că ne-am concentrat atenția pe ceea ce este negativ.

Se aseamănă cu „o lingură de ……………, într-un butoi cu miere”. Simțămintele negative ne strică buna dispoziție, dacă ne concentrăm asupra lor. Găsiți metode de a înlătura gândurile negative și scrieți-le pe hârtie. Pe partea opusă scrieți ce gândiți pozitiv despre același subiect.

Traseul No. 3 – „Citirea gândurilor”

Aici se are în vedere situația în care, gândindu-te la ceva ce urmează să se întâmple, din mai multe posibilități în care evenimentul poate să aibă loc, o alegi pe cea mai rea. Imaginați-vă că vă întoarceți de la lucru și vă creionați în minte următorul tablou: în apartament este foarte mare dezordine și nimeni nu mă așteaptă acasă. În timp ce vă îndreptați spre casă, sunteți deja pregătiți pentru a vă certa. Și cum observați că un anumit lucru nu este la locul lui sau că membrii familiei nu sar să vă întâmpine, vă revoltați și în felul acesta stricați toată seara. „Huruitul trenului este un prezicător” care a făcut în așa fel încât să vă simțiți foarte rău. Astfel de preziceri au o influență negativă pentru că, așteptând să se întâmple ceva neplăcut, de fapt dumneavoastră îl faceți să se întâmple.

Este și mai rău atunci când presupunem că știm despre ce gândesc ceilalți. „S-a supărat pe mine!”, „Aceste cuvinte erau despre mine!”, „Special au acționat în acest fel, ca să-mi arate mie…!”. Este important să remarcăm faptul că dacă un om nu s-a uitat la dumneavoastră așa cum ați fi vrut, nu înseamnă că este supărat. Privirea poate avea legătură cu problemele pe care le are acel om și cu felul în care se simte. Nu puteți ști ce gândesc cei din jur, până când ei nu vă vor spune. Aceasta este valabil chiar și în dreptul celor mai apropiați oameni. Dacă este ceva ce nu înțelegeți, cereți-i să vă explice. Trebuie să scăpați cât mai repede de acest „huruit negativ de tren”.

Traseul No. 4 – Gândirea bazată pe sentimente

Aceasta se întâmplă atunci când, fără a analiza situația, vă lăsați în voia simțămintelor negative. Vă spuneți: „Simt că ceva nu este în regulă, înseamnă că așa și este!”. Între aceste simțăminte – a căror proveniență este greu de stabilit, pot fi și dintre acelea care se bazează pe experiențe din trecut. De multe ori simțămintele ne înșală, dar mulți se încred în ele fără să ia în considerare faptul că nu au nici un argument că aceste simțăminte ar fi îndreptățite. Atunci când este pusă în mișcare o astfel de încărcătură, locomotiva ei este primul gând: „Eu simt…”. Și apoi începem să spunem „Simt că nu mă vor crede”, „Simt că nu mă iubești”, „Simt că nu voi avea noroc” etc. Imediat ce vă vine în minte un gând negativ, înlăturați-l. Verificați pe ce se bazează! Aveți motive serioase pentru a gândi în acest fel? Sau sunt doar presupuneri bazate pe evenimente trecute? Faceți deosebire între realitate și simțăminte.

Traseul No. 5 – Sentimentele de vinovăție

Sentimentul de vinovăție ne determină să acționăm de foarte multe ori împotriva voinței noastre. Acest lucru se întâmplă atunci când începem să avem gânduri din categoria: „Eu trebuie să fac acest lucru”, „Trebuie să îmi fac timp pentru copii”, „Trebuie să fac ordine în cabinet”.

Psihologia noastră are o anumită particularitate datorită căreia atunci când spunem că trebuie să facem un anumit lucru, noi începem să nu mai vrem să îl facem. Ar fi mai bine să folosim alte formulări: „Vreau să fac acest lucru”, „Este spre binele nostru dacă vom petrece mai mult timp cu copiii”, „Vreau să îi fac o surpriză plăcută soțului, să fac ordine în birou” etc. Sentimentul de vinovăție este bun numai atunci când vina există cu adevărat și trebuie să ne eliberăm de păcat.

Traseul No. 6 – Etichetele

Atunci când „agățați” de dumneavoastră sau de altcineva o etichetă negativă, vă lipsiți de posibilitatea de a privi obiectiv situația. Exemple de etichete negative: „e lipsit de rațiune”, „eu nu înțeleg acest lucru”, „este un iresponsabil”, „este un mitocan”, „este arogant” etc. Etichetele negative sunt în mod deosebit rele pentru că de fiecare dată când le așezați în dreptul dumneavoastră sau al altcuiva, fără să vă dați seama, faceți legătura între acel om, sau între dumneavoastră și toți „mitocanii” sau „iresponsabilii” pe care i-ați întâlnit în viață. În acest fel renunțați la posibilitatea de a comunica cu acea persoană ca și cu o personalitate distinctă. Țineți-vă cât mai departe de etichetele negative!

Traseul No. 7 – Căutarea vinovatului

Atunci când învinovățiți ceva sau pe cineva pentru problemele pe care le aveți, deveniți o jertfă pasivă a împrejurărilor și, în felul acesta, îngreunați procesul de rezolvarea a acestei situații. În primul rând pierdeți omul pe care îl învinuiți pentru greutățile prin care treceți, în al doilea rând nu veți putea să rezolvați niciodată problemele în acest fel. Abordarea cea mai constructivă este aceea de a „anula încărcătura” care vă încurcă să aveți o gândire normală. Atunci când îi învinuim pe ceilalți pentru problemele noastre, ne dovedim a fi incapabili de a ne schimba propria viață. Acest joc înșelător al învinuirii ne micșorează posibilitatea de a influența într-un fel sau altul ceea ce se întâmplă. Abțineți-vă de la gândurile de învinuire. Trebui ca să ne luăm responsabilitatea pentru problemele prin care trecem pentru ca mai apoi să le putem rezolva.

Schimbați-vă modul de gândire – aceasta este o muncă foarte grea! Dar dacă vom depune toate eforturile pentru a face acest lucru, vom obține în final capacitatea de a ne conduce gândurile. În fiecare situație de acest fel ar trebui să ne amintim de faptul că fiecare zi este o luptă pentru sufletul nostru, pentru mintea noastră.

În fiecare dimineață predați lui Dumnezeu sufletul, trupul și duhul vostru, încrezându-vă în Creatorul vostru. Spuneți-I la începutul zilei: „Îmi aparține doar o singură zi. Și în această zi voi face cât mai bine ceea ce sunt capabil să fac. Îmi voi folosi darul vorbirii pentru a fi o binecuvântare pentru ceilalți. Voi manifesta răbdare, bunătate, indulgență pentru ca în această zi să se dezvolte în mine virtuțile creștine”.

Lidia Neicurs,

Ziarul «Ваши ключи к здоровью» № 9 (69) Septembrie 2016 .

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.