Cina Domnului în perioada pandemiei

Predici și articole Monday, 22 June 2020

 

 

Al doilea trimestru al acestui an este pe sfârșite și se apropie ziua când toate comunitățile bisericii noastre, de pe teritoriul Diviziunii Euro-Asia, ar fi trebuit să se unească pentru a participa la Cina Domnului. De-a lungul anilor, această acțiune sacră are loc, de obicei, în ultimul sabat al trimestrului. Cu toate acestea, viața, cu turbulențele ei imprevizibile, își introduce în această ordine familiară tuturor membrilor bisericii, propriile corecții.

La sfârșitul primului trimestru al acestui an, organizarea acestui serviciu important a fost imposibilă din cauza pandemiei de coronavirus și din cauza regimului de autoizolare, introdus în toate țările diviziunii noastre. Membrii bisericii au tratat situația cu înțelegere și, fiind cetățeni responsabili, au respectat toate instrucțiunile autorităților, menite să prevină răspândirea infecției cu coronavirus. Printre aceste măsuri a fost și regimul de autoizolare, a cărui introducere a însemnat imposibilitatea organizării evenimentelor în masă, inclusiv a adunărilor creștine. Toată lumea a trăit în speranța că, până în vară, sezonul coronavirusului se va încheia, iar organizarea serviciilor divine va fi din nou posibilă.

Într-adevăr, în majoritatea țărilor se observă o scădere a activității virusului, apogeul epidemiei, spun specialiștii, a trecut, iar numărul cazurilor recent depistate a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, este prea devreme să spunem că situația epidemiologică a revenit la normal, de aceea măsurile restrictive rămân în vigoare. Aceasta înseamnă că organizarea Cinei Domnului în sabatul următor, pe data de 27 iunie, nu va fi posibilă în majoritatea regiunilor.

Cu siguranță, acest mesaj va fi primit de mulți credincioși cu tristețe, având în vedere impactul pe care îl are Cina Domnului asupra vieții spirituale a creștinilor. Primirea sfintelor simboluri ale trupului și sângelui lui Hristos și pregătirea pentru această acțiune solemnă, prin serviciul spălării picioarelor, au un efect profund asupra fiecăruia, lăsându-și amprenta pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, pentru majoritatea credincioșilor, imposibilitatea de a participa la Cina Domnului este percepută ca o durere destul de puternică.

Înțelegând perfect sentimentele membrilor bisericii, conducerea DEA se adresează totuși întregii comunități adventiste, cu îndemnul să nu fie organizate servicii divine în acele regiuni, în care mai sunt în vigoare măsurile restrictive cu privire la organizarea evenimentelor în masă. Riscul de transmitere a infecției crește în zonele aglomerate, deci nu putem pune în pericol sănătatea membrilor bisericii noastre, inclusiv a persoanelor în vârstă.

Practica bisericii noastre de a celebra această orânduire de patru ori pe an s-a format încă de la începuturile mișcării adventiste, din anii 1840-1850 ai secolului al XIX-lea. Din punct de vedere istoric, acest lucru s-a datorat particularităților formării și dezvoltării organizaționale a bisericii, răspândite pe un teritoriu vast. Mulți membri ai bisericii locuiau departe unul de celălalt, nu existau atât de mulți pastori hirotoniți, era pur și simplu imposibil să ne reunim mai des pentru Cina Domnului. Adoptarea planului trimestrial s-a dovedit a fi cea mai bună opțiune care, în timp, s-a înrădăcinat adânc în practica bisericii.

Trebuie menționat faptul că această practică a fost instituită de biserică și nu trebuie interpretată ca „Cele Zece Porunci”. Prin urmare, dacă din anumite motive serioase se încalcă practica de organizare a Cinei Domnului, termenii sunt schimbați sau amânați, trebuie să rămânem calmi, încredințând situația în mâinile lui Dumnezeu. „Nu Îl trădăm” pe Dumnezeu atunci când nu participăm la Cina Domnului din cauza unor circumstanțe dincolo de controlul nostru.

Fie ca Domnul să ne ajute să înțelegem situația, să ne întărească credința și speranța în venirea Lui, care este aproape și să ne ajute să așteptăm cu răbdare acea zi glorioasă, zi în care toți vom fi prezenți la Cina nunții Mielului (Apocalipsa 19,9, NTLR).

 

Evgeniy Zaytsev

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.