Șase modalități de a vă îmbunătăți stabilitatea mentală în timpul pandemiei

Predici și articole Thursday, 23 April 2020

Torben Bergland, doctor în științe medicale, psihiatru 

Director Adjunct al Departamentului Sănătate, Conferința Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat recent că pandemia COVID-19 „este cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial”. Acest fapt nu poate fi negat. Într-un fel sau altul, criza ne va afecta pe toți, indiferent dacă ne îmbolnăvim sau nu. În prezent, majoritatea dintre noi respectăm cu atenție măsurile de precauție, pentru a ne proteja pe noi înșine și pe ceilalți de infecție. Însă în pericol nu este doar sănătatea fizică, ci și sănătatea mentală. Cum ne putem controla gândurile și sentimentele pentru a depăși această criză și, eventual, a deveni mai puternici?

 

Mai jos găsiți modalitățile de rezolvare a problemei: 

 

  1. Aceasta este o criză. Acceptați acest fapt.

 

  • Da, aceasta este o criză. A venit la noi pe neașteptate, amenință cu incertitudinea și cu pierderea a ceea ce este mai important și scump pentru noi. Această realitate ne amintește cât de repede se pot schimba lucrurile. Nu putem prevedea ce se va întâmpla în viitor. Aceasta este prerogativa lui Dumnezeu.
  • Reducerea semnificației sau exagerarea amplorii crizei nu va fi benefică. Există pericolul de a subestima consecințele crizei, însă exagerând, nu veți obține nimic bun. Să fie așa cum este – nici mai mult, nici mai puțin, în conformitate cu limitele cunoașterii și înțelegerii noastre.
  • Pas cu pas. Nu există nici o cale de întoarcere și nu există nici o cale de scăpare. Faceți un pas, apoi încă unul, înaintând spre viitorul necunoscut. Dar amintiți-vă, este mai bine să mergeți cu cineva. Dacă unul cade, celălalt îl poate ridica.
  • Criza scoate în evidență tot ce este mai bun din noi, dar și ce-i mai rău. Pregătiți-vă să observați ambele manifestări, atât în propria persoană, cât și în ceilalți. Prin urmare, fiți răbdător, amabil și compătimitor față de sine și de ceilalți.
  • O criză poate fi un punct de cotitură, spre bine sau spre rău. Să profităm din plin.

 

  1. Nu va fi ușor. Fiți conștienți de acest lucru.

 

  • Spre deosebire de coșmarul care ne trezește în miez de noapte, problema de astăzi este realitatea cu care ne confruntăm în fiecare zi. Nu o putem face să dispară. Fiind într-o astfel de situație, trebuie să facem tot ce este posibil din partea noastră.
  • Nu-l putem controla. Virusul este mic, dar ne învinge. Cu toate acestea, putem face tot ce ne stă în putere și îi putem încuraja pe alții să facă la fel. Când acceptăm realitatea așa cum este ea, suntem mai pregătiți să facem față situației.
  • Vor fi consecințe negative. Vor fi pierderi. Va fi tensiune. Va trece timpul. Dar pot exista și rezultate pozitive.
  • Mulți vor suferi de dificultăți fizice, psihologice, sociale, financiare, existențiale și spirituale. Nu are sens să încercați să vă convingeți pe sine și pe ceilalți că totul este în regulă. Acest lucru nu este adevărat. Dar ne putem ajuta și mângâia unii pe alții în Domnul. E timpul să ne unim.

 

  1. Este momentul potrivit pentru a cugeta. Cugetați.

 

  • A sosit timpul pentru a lua o pauză. Trăim într-o lume rapidă și trecătoare. Mulți produc sau consumă necontenit. Acest ritm de viață lasă puțin timp pentru cugetare, analiză, conversații și pentru crearea unor relații. Întrucât întreaga lume s-a „oprit” acum, trebuie să încetinim și noi ritmul: să găsim noi domenii de activitate, să ne gândim, să punem întrebări, să analizăm și să revizuim unele lucruri. Nu faceți lucrurile la întâmplare. Gândiți-vă bine. Trăiesc viața pe care vreau să o trăiesc? Care sunt valorile și prioritățile reale ale vieții mele? Cuvintele și dorințele mele sunt complet diferite de acțiunile mele. Acțiunile noastre, nu cuvintele, sunt cele care ne testează sinceritatea. Care este adevărata mea viață?
  • Pe măsură ce virusul cuprinde toate țările, este posibil să constatăm că inimile și mințile noastre sunt inundate de gânduri tulburătoare, fără nici o legătură între ele, despre trecut, prezent sau viitor. Aceste gânduri, despre existența cărora nu bănuiam și a căror forță nici nu ne-am imaginat, ne pot lua prin surprindere. Provocate de împrejurări, ele ne pot copleși, sau le putem lua noi sub control. Aceasta din urmă poate fi o soluție mai bună. Cu toate acestea, valul iminent nu poate fi prevăzut. Trebuie să fiți pregătit că o să vă inunde. Lăsați procesul de control al gândurilor să fie la fel de furtunos sau la fel de liniștit ca un val.
  • Stabiliți corect prioritățile. Ce este pe primul loc? Lucrul? Sănătatea? Prietenii? Familia? Dumnezeu? Acordați timp și concentrați-vă pe ceea ce contează cu adevărat în viață.

 

  1. Ceea ce faceți poate juca un rol important. Nu vă opriți.

 

  • Iubiți mai mult. În ciuda nevoii de a menține o distanță, mențineți o conexiune socială. De dragul dvs. și de dragul altora. Ajutându-i pe alții, vă ajutați pe sine.
  • Vorbiți mai mult. Vorbiți zilnic cu oameni care vă sunt dragi. Dacă sunteți singur, folosiți un telefon sau un calculator pentru asta. Dacă nu sunteți singur, luați-vă ceva timp pentru a vorbi cu sine însuși. Țineți minte: vorbiți cu Dumnezeu ca cu un tată, o mamă, un prieten, un ajutor și un salvator. Poate este timpul pentru conversații mai profunde?
  • Creați un mediu plăcut. Spălați-vă nu numai pe mâini. Spălați-vă fața, părul, corpul, hainele, vesela, podelele. Menținerea curățeniei exterioare vă va ajuta să vă simțiți mai bine în interior.
  • Mai multă mișcare. Dacă puteți ieși afară, plimbați-vă cel puțin 30 de minute pe zi. Dacă nu aveți voie să ieșiți, ridicați-vă și mișcați-vă la fiecare oră, faceți exerciții fizice. Dacă nu aveți suficientă inspirație pentru a face sport acasă, găsiți un program de antrenament pe internet.
  • Lăsați soarele să vă încălzească. Soarele luminează nu numai cerul, ci și mintea. Bucurați-vă de lumina zilei în fiecare zi, chiar dacă tot ce puteți face este să stați lângă fereastră.
  • Mâncați bine. Fixați un program pentru mesele zilei. Cine a spus că nu puteți sărbători în fiecare zi? Mâncați de 2-3 ori pe zi, de preferință cu cineva. Nu mâncați între mese. Ștergeți praful de pe cărțile de bucate și încercați să gătiți ceva nou. Mâncați multe legume proaspete, fructe și alte produse sănătoase.
  • Dormiți bine. Mergeți la culcare devreme pentru a vă simți odihnit dimineața. Dacă sunteți foarte obosit, puteți trage un pui de somn după cină, dar nu mai mult de 30 de minute.
  • Râdeți mai des. Simțul umorului este o modalitate bună de a reduce durerea și de a calma stresul. Glumiți. Găsiți ceea ce vi se pare amuzant și împărtășiți cu cineva.
  • Plângeți când simțiți nevoia. Plânsul este, de asemenea, o modalitate bună de a scăpa de stres și de a spune altora despre suferința dvs. Nu acuzați copiii că plâng atunci când au nevoie de îngrijire și sprijin. Nu trebuie să învinuim nici adulții. Fiți compătimitor față de sine și de ceilalți. Arătați milă celor din jur.
  • Nu exagerați. Nu vizionați prea multe canale TV. Nu lucrați mult. Nu vizionați prea multe știri. Nu vă supraalimentați. Nu vă înfuriați și nu vă dezamăgiți. În niciun caz nu exagerați.

 

  1. Viața nu este doar pandemie. Înțelegeți acest lucru.

 

  • Nu lăsați virusul să vă infecteze întreaga viață. În viață sunt lucruri mult mai importante decât virusul. Fiți recunoscător.
  • Aveți grijă de alții. Nu vă înfundați în propriile probleme. Astăzi mulți oameni au nevoie de o mână de ajutor. Gândiți-vă pe cine ați putea ajuta din familie, prieteni, colegi, biserică și societate. Ajutați pe cineva în fiecare zi.
  • Ar fi putut fi mai rău. Chiar dacă s-a întâmplat ceva rău, nu este totul pierdut.

 

  1. Există speranță. Acceptați-o.

 

  • Criza va trece. Umanitatea s-a confruntat anterior cu crize mai grave și a trecut prin ele. Ne vom descurca și cu asta.
  • Atâta timp cât există viață, există speranță. Și, ca creștini, înțelegem că, chiar și în moarte, se poate găsi speranță. Este posibil să suferim, dar nu trebuie să ne deznădăjduim. Nu suntem singuri.
  • Știm că „toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu” (Romani 8:28).
  • „Acum, aşa vorbeşte Domnul, care te-a făcut, Iacove, şi Cel ce te-a întocmit, Israele: Nu te teme de nimic, căci Eu te izbăvesc, te chem pe nume: eşti al Meu” (Isaia 43:1).
  • „Căci, dacă trăim, pentru Domnul trăim şi, dacă murim, pentru Domnul murim. Deci, fie că trăim, fie că murim, noi suntem ai Domnului” (Romani 14:8).

Dacă sunteți îngrijorat de golul emoțional și de plictiseala din aceste zile de izolare, atunci punctele de mai sus ar trebui să fie suficiente pentru a găsi o ocupație și a deveni mai fericit.

Apropo, am spus să nu exagerați. Dar, de fapt, există unele lucruri în care ar trebui să exagerați: „dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.” (Galateni 5:22-23.) Acestea se găsesc din belșug în vistieria cerească, gata să fie revărsate asupra celor care sunt gata să le primească de la Creatorul tuturor binecuvântărilor. „De aceea şi Eu vă spun: ‘Cereţi, şi vi se va da; căutaţi, şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide. Fiindcă oricine cere capătă; cine caută găseşte şi celui ce bate, i se deschide’.” (Luca 11: 9-10.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.