DECLARAȚIA OFICIALĂ A BISERICII ADVENTISTE DE ZIUA A ȘAPTEA DIVIZIUNEA EURO-ASIA CU PRIVIRE LA APELURILE DE „ABANDONARE A ORAȘELOR MARI”

Predici și articole Monday, 20 April 2020

Dragi frați și surori! În legătură cu răspândirea pandemiei de coronavirus, care a cuprins aproape toate țările, în cercurile adventiste s-au făcut apeluri de a părăsi orașele și a se muta în mediul rural. Astfel de apeluri sunt întărite prin scrierile lui Ellen G. White, care într-adevăr scrie despre efectele dăunătoare ale marilor orașe asupra vieții creștine și a avantajului de a trăi în mediul rural.

Cu toate acestea, declarațiile lui Ellen G. White, cu privire la abandonarea orașelor mari, ar trebui analizate în contextul celorlalte declarații, referitoare la evenimentele finale. Evenimentul cheie din ajunul celei de-a doua Veniri a lui Hristos pe pământ, care ar trebui să fie un semnal pentru copiii lui Dumnezeu să părăsească orașele și „să se refugieze în locuri izolate”, este decretul duminical. „După cum, – scrie Ellen G. White, – asediul Ierusalimului de către armatele romane a fost un semnal pentru iudeii creștini să fugă, tot astfel asumarea puterii de către națiunea noastră prin impunerea decretului de impunere a sabatului papal va fi o avertizare pentru noi. Atunci va fi timpul să părăsim marile orașe, să ne pregătim să le părăsim pe cele mici pentru locuințe retrase, în locuri izolate…” (Mărturii, vol. 5, pag. 464)

Până atunci, Biserica a fost chemată să lucreze în orașele mari, vestind solia „Evangheliei veșnice” tuturor celor care trăiesc pe pământ. În scrierile sale, Ellen G. White acordă o atenție deosebită slujirii Bisericii din timpul din urmă în orașele mari. În aceleași Mărturii, în care solul lui Dumnezeu vorbește despre abandonarea orașelor, ea subliniază importanța susținerii și dezvoltării misiunii legate de slujirea în orașe. „Orice talant ce ne-a fost împrumutat de Dumnezeu – scrie Ellen G. White – ar trebui să fie folosit pentru slava Sa, pentru a avertiza lumea. Dumnezeu are o lucrare pentru colaboratorii Săi pe care să o facă în orașe. Misiunile noastre trebuie să fie susținute; trebuie să fie deschise noi misiuni.” (Mărturii, vol. 5, pag. 465) „Noi nu trebuie să ascundem adevărul prin ungherele pământului, – scrie Ellen G. White în alte Mărturii. –  El trebuie să fie făcut cunoscut; trebuie să strălucească în orașele noastre cele mari.” (Mărturii, vol. 7, pag. 35) „În fiecare oraș în care se pătrunde, să se pună o temelie solidă pentru o lucrare permanentă. Trebuie să se urmeze metodele Domnului.” (Mărturii, vol. 7, pag. 38, vezi și Evanghelizare, pag. 37, 40)

Apelurile de a părăsi orașele mari, într-un moment în care locuitorii acestora au nevoie de ajutor și de un cuvânt mântuitor, le considerăm contrare cu misiunea încredințată Bisericii lui Dumnezeu pe pământ, care este descrisă în pilda lui Hristos cu privire la judecata viitoare (Matei 25:31-40).

Facem apel la toți membrii bisericii să ia o poziție echilibrată în această problemă, nu vă lăsați pradă concluziilor neîntemeiate și nu speculați asupra epidemiei de coronavirus. Datoria noastră este să ne rugăm pentru această situație, să fim un exemplu în respectarea tuturor recomandărilor și măsurilor de prevenire a infecției și să continuăm să slujim comunității.  

În aceste momente grele, când inimile multor oameni sunt pline de anxietate, teamă și incertitudine, noi suntem chemați să mergem în întâmpinarea oamenilor, pentru a le aduce speranță și pace. Îi îndemnăm pe toți conducătorii bisericii, pe pastori și membrii bisericii, să caute noi modalități de a sluji comunității și de a oferi ajutor celor care au nevoie astăzi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.