Republica Moldova a fost gazda conferinței științifice internaționale, dedicate aniversării a 500 de ani ai Reformațiunii

Știri Saturday, 28 October 2017

Asociația „Conștiință și libertate” a bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, condusă de pastorul și doctorul în teologie practică Andrei Moldovanu, în colaborare cu directorul adjunct al asociației „Conștiință și libertate” din România Florin Rașcu, la fel și cu directorul Institutului de Filologie a Academiei de Științe a Moldovei dr. hab. Vasile Bahnaru împreună cu directorul asistent al Institutului de Filologie a Academiei de Științe a Moldovei dr. Nina Corcinschi au fost organizatorii conferinței științifice, având ca invitați academicieni, pastori, studenți, cu scopul de a dezvălui importanța și influența reformațiunii protestante europene.

Or. Chișinău, Moldova, 19 octombrie 2017

Jubileul de 500 de ani a fost motivul organizării acestei conferințe științifice însemnate. În Sala Azurie a Academiei de Științe s-au adunat invitații nu doar pentru a asculta referatele pregătite, dar și pentru participarea în master-clasele dedicate reformațiunii.

Conferențiarii au încercat să răspundă la întrebarea: Ce efect asupra civilizației a avut reformațiunea protestantă?

Directorul centrului M. Eminescu, istoricianul și academicianul Valeriu Matei a desfășurat într-un mod viu evenimentele secolelor 15-16, care au slujit drept precursori ai reformațiunii și impactul ei asupra dezvoltării limbii germane și române încât cei prezenți în sală ascultau cu mare atenție.

Academicianul Valeriu Cimpoi a descris legătura dintre reformațiune și iluminism. Referatul a inclus și citate din Goethe și Eminescu despre evenimentele luate în atenție.

Doctorul Florin Pintescu a prezentat referatul „Reformațiunea: origine și evoluție”

Doctorul în teologie practică Anatolie Tănase a adus în atenția celor prezenți referatul „Reformațiunea și religia”. În expunere a fost menționat faptul că factorul declanșator al reformațiunii și al schimbărilor majore survenite în lume în urma acesteia a fost o carte: Sfânta Scriptură.

Doamna conf. univ. dr. Camelia Ignătescu a relatat despre legătura dintre reformațiune și libertatea religioasă.

La această întâlnire a fost prezent și deputatul parlamentului Republicii Moldova Valeriu Ghilețchi, care a salutat participanții și i-a felicitat cu succesul organizării unui eveniment atât de important.

Dr. conf.  Veaceslav Ioniță a adus în atenția participanților tema „Implicațiile Reformei în domeniul economiei”.

Doctorul Traian Aldea, invitat din România, a menționat importanța postulatului de fond al reformațiunii – întoarcerea la învățăturile apostolilor și restabilirea curăției adevărului.

Partea a doua a conferinței a fost rezervată master-claselor. Aceasta înseamnă că întâlnirea a luat forma de întrebări și răspunsuri. Participanții la conferință au făcut schimb de păreri în informații în domeniu.

Fiecare prezentator dezvăluia aspecte mai puțin explorate ale acestui eveniment istoric, aflat la distanța de 500 de ani de noi. Pe măsura adâncirii subiectului, participanții, făcând abstracție de apartenența religioasă, au realizat că întoarcerea la adevărul religios nealterat prezintă o mare binecuvântare atât pentru fiecare om personal, cât și pentru țară la general, având impact asupra dezvoltării ei economice și sociale.

Roman Chisacov,  departamentul comunicații al UBM

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.