Respirați corect?

Predici și articole Thursday, 2 February 2017

Toți cei care se îngrijesc de sănătatea lor ar trebui să verifice dacă modul lor de a respira este unul corect. Știați că o respirație incorectă afectează memoria, creativitatea, capacitatea de concentrare? Sunt afectate și simțămintele. În cazul insuficienței de oxigen individul se enervează ușor, cade în depresie, suportă cu greu simțământul de vină. Într-un cuvânt, respirația incorectă duce la lipsa poftei de viață! Așa dar, cum să respirăm corect?

În corpul fiecărui om sunt plămâni care lucrează cu exactitate și eficiență. De obicei un om efectuează aproximativ 16 respirații pe minut, prin care inhalează cam 8 litri de aer. Asta înseamnă că într-o oră vor fi 480 de litri. În cazul respirației normale, aerul trece prin bronhii cu viteza de 75 km/h.

Respirația nu are de-a face numai plămânii. Fiecare celulă din organismul nostru respiră. Respirația începe în plămâni, apoi oxigenul se răspândește în toate celulele organismului, unindu-se cu globulele roșii din sânge. Aceste celule microscopice transportă oxigenul în cele mai îndepărtate unghere ale corpului nostru. O respirație incorectă face ca în plămâni să ajungă mai puțin oxigen, ceea ce înseamnă că și la celule va ajunge mai puțin oxigen.

Atunci când organismul nu are suficient oxigen, crește concentrația de dioxid de carbon din sânge. Informația cu privire la această creștere este transmisă de către nervii răspunzători spre centrul de respirație, care, la rândul lui, stimulează activitatea mușchilor responsabili de respirație (diafragma și mușchii intercostali) ceea ce duce la îndesirea respirației. Este foarte interesant să remarcăm faptul că centrii nervoși care răspund de respirație nu se supun încercărilor conștiente de controlare a respirației.

Antrenarea pentru a avea o respirație corectă începe cu analiza obiceiurilor de respirație. Respirați ca de obicei și observați modul în care faceți acest lucru. Întrebați-vă: „Cum respir – pe nas sau pe gură?” Respirația pe nas este foarte importantă din punct de vedere fizic pentru că mucoasa nazală încălzește, filtrează și umezește aerul pe care îl respirăm. Acest lucru nu se întâmplă atunci când respirăm pe gură.

Deci, închideți pe rând fiecare nară cu ajutorul degetului arătător pentru a verifica dacă nu există obstacole în calea aerului. Inspirați și expirați pe nara liberă. Dacă observați că aerul întâmpină vreun obstacol, mergeți la medic.

Acum întrebați-vă: „Respir tot timpul în același ritm?”. Revizuiți în minte ultimele două zile, nu ați observat o încetinire a ritmului respirator sau o îndesire a lui? Luați un ceas și numărați respirațiile dintr-un minut. Frecvența normală a respirației este de 16-20 de respirații pe minut.

Cât de adânc respirați atunci când sunteți liniștiți? Aveți o respirație superficială, medie sau adâncă? Nu auziți sunete neobișnuite în timpul respirației? Fiți atenți la mișcările părții de sus a pieptului, ale coastelor inferioare și ale abdomenului. Ce se întâmplă când inspirați? La o respirație corectă nu se observă când pieptul se ridică și se coboară. Dar abdomenul ar trebui să se ridice la fiecare inspirare și să se coboare la fiecare expirare.

Urmăriți încă ceva. După o respirație normală, opriți-vă respirația timp de o secundă. Apoi inspirați cu putere, umplându-vă complet plămânii. Volumul de aer care pătrunde în plămâni la cea de a doua încercare se numește volumul de rezervă al inspirației. După toate probabilitățile acesta va fi mai mare decât volumul de aer acumulat în urma unei inspirări normale. După alte câteva respirații normale, țineți-vă din nou răsuflarea după o inspirare normală. Iar acum expirați maximal cu toată puterea, aplecându-vă înainte și strângând astfel pieptul, strângând înăuntru mușchii abdomenului, apăsând cu mâinile pe coastele inferioare, expulzând restul aerului, de parcă tușiți. Volumul de aer, expirat la a doua încercare, se numește volumul rezidual pulmonar, sau volumul de rezervă al expirației. Acesta din urmă, după toate probabilitățile, va fi mai mare decât volumul obișnuit de aer inspirat.

Așadar, când organismul va primi oxigenul necesar în măsură deplină, va avea mai multă energie și va asigura o calitate mai bună a vieții.

Vernon Foster

„Start Nou”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.