Doar o pană

Predici și articole Tuesday, 31 January 2017

Teoria evoluției spune că păsările au provenit din reptile. Totuși această teorie nu este capabilă să explice diferența enormă care există între aceste două grupe de viețuitoare. Constituția păsărilor demonstrează diferența care există între ele și reptile: scheletul lor este alcătuită din oase goale și foarte ușoare, au un sistem respirator deosebit și sunt creaturi cu sânge cald. Una dintre diferențele ce alcătuiesc o prăpastie imposibil de trecut între păsări și reptile este reprezentată de pene.

Fraza „ușor ca o pană” descrie structura complicată a unei pene. Modul de construcție al penelor este atât de complicat încât evoluția nu-l poate explica. Cercetătătorul Alan Feduccia spune că penele au „o structură foarte complicată care este în stare să satisfacă în mod desăvârșit necesitățile mecanice și aerodinamice, așa cum nici un alt instrument nu a fost vreodată în stare să o facă”.

Structura penei l-a făcut pe Darwin să își pună întrebări. Mai mult de atât, aranjarea perfectă a penelor păunului au avut asupra lui, așa cum avea să mărturisească, un efect deprimant. În scrisoarea către Aza Grey, din 3 aprilie 1860, el scria: „Îmi amintesc foarte bine momentul în care am fost cuprins de fiori gândindu-mă la alcătuirea ochiului, dar am depășit acest moment…”. Apoi a continuat: „… și acum un detaliu din această structură mă face să mp simt inconfortabil. Imaginea penelor din coada păunului mă deprimă de fiecare dată când le privesc!”.

Atunci când privim pana unei păsări la microscop observăm un design extraordinar. Așa cum se știe, pana are pe mijloc o tijă. Sute de mici firișoare ies de pe o parte și alta  a tijei. Firișoarele care au textură și dimensiuni diferite oferă păsărilor natura aerodinamică. Mai mult de  atât, pe fiecare fir sunt crescute alte mii de firișoare care nu pot fi observate cu ochiul liber. Aceste firișoare sunt unite între ele cu ajutorul unor cârlige foarte mici.

Cârligele se țin împreună asemenea fermoarului. Aceste firișoare sunt atât de bine unite între ele că nici chiar fumul, îndreptat în direcția penei, nu le poate străpunge. Dacă, dintr-un motiv oarecare, cârligele se desfac, pasărea le poate foarte ușor să readucă pana la forma inițială scuturându-se sau îndreptând penele cu ciocul.

Pentru a supraviețui, păsările trebuie să-și păstreze penajul curat, bine îngrijit și gata oricând de zbor. Pentru aceasta ele folosesc ulei secretat de o glandă care se găsește sub coadă. Cu ajutorul acestui ulei își curăță penele. Acest ulei ajută ca penajul să fie impermeabil atunci când păsările înoată, se scufundă sau zboară prin ploaie.

Suplimentar, în sezonul rece penele sunt cele care țin de cald, prevenind scăderea temperaturii corpului. În zilele călduroase, penele se lipesc mai tare de corp.

Chiar și o cunoaștere superficială a unui obiect atât de complex cum este pana unei păsări, ne permite să concluzionăm faptul că există un Creator a cărui înțelepciune infinită a proiectat totul perfect și a adus la existență lumea înconjurătoare.

  1. Alexeev

Sursa: proekt7d.ru

Ziarul «Сокрытое Сокровище» Martie 2016.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.