Ce este idolatria

Predici și articole Tuesday, 31 January 2017

Biblia este cea mai importantă carte, atât pentru creștini cât și pentru orice om care vrea să cunoască voia Creatorului Universului. Legea lui Dumnezeu vizează întreaga omenire, a fost dată pentru toți ca îndrumător și călăuză în viață. Articolul de față va trata cea de a doua poruncă.

Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii, până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.” (Exod 20:4-6).

Cuvântul ebraic tradus prin „chip cioplit” este „pesel”, care înseamnă idol sau statuie. Acesta provine din alt cuvânt ebraic, „pesal”, care înseamnă „a rupe, a tăia” sau „a sculpta” în piatră sau lemn. Deci, Legea lui Dumnezeu interzice omului să își facă sculpturi, statui sculptate sau chipuri turnate.

Cuvântul ebraic tradus prin „înfățișare” este „temuna” – asemănare, formă, înfățișare, întrupare sau personificare a ceva, icoană. Legea lui Dumnezeu îi interzice omului să creeze vreo asemănare, vreo înfățoșare sau chip al dumnezeirii: indiferent că este vorba despre reprezentarea în imagini a lui Dumnezeu (icoană) sau înfățișare sculptată a lui Dumnezeu, înaintea căreia se închină oamenii.

Despre aceasta mărturisesc și alte texte biblice: „Fiindcă n-aţi văzut niciun chip în ziua când v-a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva să vă stricaţi şi să vă faceţi un chip cioplit sau o înfăţişare a vreunui idol sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pământ sau chipul vreunei păsări care zboară în ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se târăşte pe pământ sau chipul vreunui peşte care trăieşte în apele dedesubtul pământului. Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicându-ţi ochii spre cer, şi văzând soarele, luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii târât să te închini înaintea lor şi să le slujeşti: căci acestea sunt lucruri pe care Domnul Dumnezeul tău le-a făcut şi le-a împărţit ca să slujească tuturor popoarelor, sub cerul întreg” (Deuteronom 4:15-19).

Dumnezeu ne avertizează de faptul că niciodată vreo înfățișare nu a fost și nu va fi întruparea sau personificarea Creatorului cerului și al pământului. Iată ce spune Dumnezeu despre Sine: „Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu; şi slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea, idolilor” (Isaia 42:8).

Încercarea de a-L reprezenta pe Dumnezeu folosind lucruri materiale scade percepția omului despre Creator. Mintea care nu se mai concentrează asupra sfințeniei nesfârșite a lui Dumnezeu, se va închina creaturii, și nu Creatorului. Cu cât va fi mai scăzută percepția omului despre Dumnezeu, cu atât va fi mai mare degradarea umană.

Sfințenia legăturii dintre Dumnezeu și poporul Său a fost simbolizată prin legăturile din cadrul căsătoriei. Idolatria este preacurvie spirituală, iar aceasta se întâmplă în familie atunci când unul dintre soți are relații extraconjugale. Din acest motiv reacția pe care Dumnezeu o are la preacurvie se numește gelozie.

 

În mod sigur copiii suferă ca urmare a păcatelor părinților, dar nu pentru vina părinților, cu excepția situațiilor în care ei participă la păcat. De obicei copiii calcă pe urmele părinților lor. Din cauza moștenirii genetice și a exemplului dat de părinți, copiii devin părtași ai păcatelor taților și mamelor lor. Obiceiurile rele, gusturile pervertite, imoralitatea, ca și bolile fizice și degradarea, se transmit din tată în fiu până la a treia – a patra generație. Acest adevăr amar ar trebui să îi determine pe oameni să rupă legăturile cu viața de păcat.

Porunca a doua interzice închinarea la dumnezeii falși, aceasta presupune să ne închinăm doar înaintea Dumnezeului adevărat. Pedeapsa celor care Îl urăsc se întinde doar până la a treia – a patra generație, dar binecuvântarea pentru cei care cred în El și Îi slujesc – până la al miilea neam! Să credem în cuvintele Lui și El să ne binecuvânteze pentru aceasta.

Sergiu Cetvertnîh

Ziarul «Сокрытое Сокровище» № 01 (237) Ianuarie 2017 .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.