Educarea copiilor. Regula nr. 2

Predici și articole Monday, 30 January 2017

Trăiți valorile pe care le mărturisiți

Înainte de a le vorbi copiilor despre valorile spirituale, trebuie să facem o listă a calităților pe care vrem să le vedem în copiii noștri și să facem din acestea scopul vieții noastre. Dacă noi nu vom trăi conform acestor valori, oricât de mult am vorbi despre ele copiilor noștri, ei vor face ceea ce facem noi. Copiii sunt educați prin intermediul ochilor, nu al urechilor. Ceea ce văd, aceea imită. Așa cum se comportă părinții, tot așa se vor comporta și copiii.

De exemplu, fiica se pregătește de școală. Părinții trebuie să plece la lucru, toată familia se pregătește. Sună telefonul. Tata spune: „Eu nu sunt acasă…” și iese la balcon. Fetița ia telefonul și spune: „Tata a zis că nu e acasă și a ieșit la balcon…”. Pas cu pas fiica învață să mintă. După un timp va începe ea însăși să își mintă părinții și ei vor fi uimiți – nimeni nu a învățat-o pe această fată să mintă, de unde știe aceasta?!

Dacă acești părinți ar fi făcut lista valorilor spirituale, probabil că ar fi inclus în ea și „onestitatea”, pe care ar fi dorit să o vadă în caracterul fiicei. Însă prin exemplul lor ei au transmis exact mesajul invers.

Mulți părinți vor să aibă copii creștini. Ei se întreabă ce este de făcut? Cum să procedeze în mod corect?

Cel mai important exemplu pentru formarea caracterului îl oferă părinții. Dacă mama și tata nu sunt văzuți niciodată citind Biblia, copiii nu vor învăța să fie satisfăcuți citind-o. O pace deosebită se reflectă pe fața celui care citește iar copiii vor înțelege că această activitate este una importantă și interesantă. Copiii mai mici se așază lângă părinți și „citesc” pe Biblia lor. Aceste clipe scurte vor face mai mult decât îndemnurile: „Închide televizorul! Mai bie ai fi citit Biblia!” Exact în același fel poate fi dezvoltată și dorința pentru rugăciune. Mama care se roagă, stând pe genunchi, cu fața luminată de pace și liniște, îi inspiră copilului gândul: „Rugăciunea este bucurie și o necesitate interioară!”

Practicați fiecare dintre valorile spirituale pe care vreți să le formați în copiii voștri!

Lidia Neikurs, neikurs.com

Ziarul «Ваши ключи к здоровью» № 01 (73) Ianuarie 2017

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.