Reguli pentru educarea copiilor

Predici și articole Thursday, 26 January 2017

Toți părinții doresc tot ceea ce este mai bun pentru copiii lor, așa cum își imaginează fiecare. Dar nu se întâmplă totdeauna ca eforturile lor să aibă rezultate pozitive. De ce? De ce copiii cresc neascultători, neliniștiți, bătăuși, spun minciuni, sunt duri, nemulțumitori? Vârsta adolescenței adaugă și alte bătăi de cap părinților: fumatul, băutura etc. Sperăm ca această serie de articole despre regulile de educare a copiilor să îi ajute pe părinți să se vadă din alt unghi și să recunoască greșelile pe care le fac în educarea copiilor lor. Acesta este primul din cele opt principii ale educației – este vorba despre valorile spirituale.

Regula Nr. 1. Educația spirituală

în procesul de educare este foarte important să punem accentul pe valorile spirituale. Haideți să vedem care sunt aceste valori pentru a putea ști exact ce vrem să formăm în copiii noștri: corectitudine, bunătate, dragoste față de Dumnezeu, hărnicie, amabilitate, ascultare etc.

Dacă sunt observate unele neajunsuri în comportamentul copiilor, mama le amintește tot timpul despre faptul că nu ar trebui să se poarte astfel. Dacă băiatul nu a venit acasă la timp după terminarea lecțiilor, rămânând cine știe unde cu prietenii, cu siguranță mama îl va petrece cu rugămintea să nu mai întârzie. Dacă fata nu ascultă cu atenție profesorul la lecții, mama îi va cere ca atunci când este la școală să fie atentă la lecții. De obicei „zumzăitul” mamei trece pe lângă urechile copiilor care aleargă spre școală.

Acțiunile mamei fac parte din procesul de educare, dar nu folosesc toate posibilitățile de a acționa asupra sentimentelor și gândirii. Cum să îndreptăm această stare de fapt?

În timp ce îi pregătește pe copiii pentru școală, mama îi poate îmbrățișa, trăgându-i drăgăstos spre ea, și poate rosti cu voce tare o rugăciune: „Tatăl meu Ceresc! Mi-ai dat doi copii minunați pe care îi iubesc foarte mult. Acum ei pleacă la școală. Te rog, binecuvântă-l pe fiul meu (numele fiului). Tu știi că el întârzie uneori cu prietenii, iar eu sunt îngrijorată. Trimite Duhul Tău cel Sfânt care să îi reamintească la sfârșitul orelor încotro să meargă. Cred că vei asculta rugăciunea mea. Îți predau și pe fiica mea (numele fiicei). Dă-i putere să asculte cu atenție atunci când va fi la lecții și va dori să se ocupe cu altceva. Reamintește-i cum trebuie să se comporte la lecții. Doamne, Tu îi iubești pe copiii mei și îi vei binecuvânta în drumul lor spre școală. Îți mulțumesc pentru tot. Amin!”.

În timpul unei astfel de rugăciuni copiii vor asculta cu atenție cuvintele și, avem toate motivele să credem că ele vor rămâne în mintea lor mai mult de cât observațiile spuse în timp ce ei aleargă spre școală. Acest fel de abordare îi permite mamei să prezinte lucrarea Duhului Sfânt cu iubire și grijă, ceea ce naște emoții pozitive din partea copiilor.

Părinții pot studia cărți despre educația copiilor, despre regulile de educare, de predare, dar dacă nu îi vor atrage în mod corect pe copii către ei – prin influența personală a rugăciunii mamei, care va întări activitatea Duhului Sfânt, nu vor putea să aștepte rezultate bune.

Poate că acesta este motivul pentru care în familiile înțelepților acestei lumi și ale oamenilor celebri cresc uneori copii needucați și cu un nivel de spiritualitate scăzut. Doar în numele Dumnezeului Veșnic putem găsi salvare pentru noi și pentru copiii noștri!

Lidia Neikurs, neikurs.com

Ziarul „Ваши ключи к здоровью”, No. 12 (72), Decembrie 2016

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.