Surplusul de greutate și cancerul

Predici și articole Wednesday, 23 November 2016

 

Din ce în ce mai des oamenii de știință vorbesc despre relația care există între surplusul de greutate corporală și cancer. Există trei factori de bază care conduc la dezvoltarea cancerului și au legătură cu surplusul de masă corporală.

  1. Influența insulinei

Insulina este hormonul care permite zahărului (glucozei) din sânge să ajungă în celule unde se transformă în energie sau este depozitat sub formă de grăsime. Dacă aveți prea multe celule grase, ele pot să devină imune la influența insulinei. Aceste celule vor încerca să închidă ușa pentru a nu mai permite intrarea zahărului. Insulina își pierde puterea iar pancreasul crește secreția de insulină.

Un nivel crescut de insulină este specific pentru persoanele supraponderale sau cu înfățișarea în forma literei O. Este cunoscut faptul că rezistența la insulină crește riscul apariției diabetului și a bolilor cardiovasculare. Astăzi putem include în această listă și cancerul. Insulina determină organismul să secrete factorul de creștere, asemănător insulinei (IGF – 1). Insulina stimulează creșterea de aceea ea poate influența dezvoltarea celulelor canceroase.

Imediat ce masa corporală a depășit norma admisă, grăsimea începe să se depoziteze în mușchi și organe, de exemplu în ficat. Cercetările au demonstrat că persoanele care sunt obeze au un risc de 2-4 ori mai mare de a face cancer la ficat, decât persoanele care au o masă corporală normală.

Rezultatele cercetărilor făcute de Institutul Național de Sănătate (AARP Diet and Health Study) au arătat faptul că bărbații supraponderali au un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de colon, iar femeile de 1,5 ori mai mare.

„Vinovată” este grăsimea abdominală care mărește dimensiunile taliei. Bărbații cu o mărime a taliei de 109 cm au un risc de apariție a cancerului de colon cu 1,5 mai mare decât cei a căror talie nu depășește 88 cm. Depunerile de grăsime de la nivelul abdomenului sunt de foarte multe ori legate de un nivel ridicat de insulină.

Cancerul de pancreas este foarte periculos – doar un pacient din cinci trăiește mai mult de un an după ce i-a fost pus diagnosticul și doar 1 din 25 trăiește mai mult de cinci ani. Factorii de risc ai apariției acestei boli sunt: fumatul, diabetul și obezitatea. Surplusul de greutate crește de două ori riscul apariției acestui tip de cancer.

  1. Influența estrogenului

Estrogenul este încă un hormon prin intermediul căruia surplusul de greutate crește riscul apariției cancerului.

Femeile care se află în perioada ce precede instalarea menopauzei, estrogenul este secretat în principal de ovare. Atunci când ovarele nu mai funcționează, principalul organ care va secreta estrogen va fi țesutul adipos. Estrogenul este asociat cu apariția cancerului de endometru și a cancerului de sân.

Femeile supraponderale au un risc de apariție a cancerului de sân în perioada post-menopauză cu 30 % mai mare, iar cele care suferă de obezitate, au un risc cu 50 % mai mare. Dacă folosesc hormoni în perioada post-menopauză, masa corporală nu mai are un rol însemnat. Asta se întâmplă datorită faptului că preparatele hormonale cresc nivelul de estrogen și, împreună cu el, crește și riscul apariției cancerului, atât la femeile cu masa corporală normală cât și la cele supraponderale și obeze.

Obezitatea are o influență foarte mare asupra dezvoltării cancerului de sân la femeile aflate în perioada de post-menopauză.

Femeile care au un surplus de masă corporală au un risc de două ori mai mare de apariție a cancerului de endometru. Rezultatul unei cercetări care a inclus 223000 de femei din Europa a arătat că riscul apariției cancerului de endometru la femeile cu o circumferință a taliei de 88 cm și mai mare crește cu 76 % față de femeile a căror circumferință a taliei nu depășește 81 cm.

  1. Procesele interne

La unele tipuri de cancer, surplusul de greutate crește riscul dezvoltării bolii, deoarece grăsimea duce la afectarea țesuturilor învecinate.

Există două tipuri ale cancerului de esofag. Cazurile de carcinom cu celule scuamoase (legat de consumul de alcool și de o masă corporală prea mică) este mult mai rar decât adenocarcinomul (la persoanele cu surplus de greutate). Este foarte interesant faptul că adenocarcinomul se întâlnește mai mult la bărbați decât la femei. Nu este cunoscută cauza acestei tendințe. Este posibil ca obezitatea să joace un rol mai mare în cazul bărbaților.

Vezica biliară este un organ care adună și păstrează bila. Un sfert din cazurile de cancer de vezică biliară sunt descoperite în stadiile incipiente, în acest caz procentul de supraviețuire pentru o perioadă de cinci ani este de 80 %. Dar dacă este descoperit târziu, doar 5 % din pacienți reușesc să trăiască până la doi ani.

Tatiana Ostapenco ourhome.vin.ua

Revista «Ваши ключи к здоровью» № 9 (69) Septembrie 2016 .

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.