Virozele respiratorii sau… Psalmul 91

obat+tradisional+asma (Копировать)

Viroza respiratorie sau simplu spus răceala, reprezintă o boală infecțioasă de origine virală care afectează căile respiratorii superioare: nas, cavitatea bucală, faringe, laringe.Simptomele pot fi : tuse, rinoree (secreții nazale), strănut, tuse, dureri la nivelul gîtului, febra, conjuctivită (ochii roșii), mialgie (dureri musculare), oboseală, inapetență (poftă de mîncare scăzută), cefalee (dureri de cap).

Cu toate că răceala poate fi determinată de peste 200 de virusuri, cel mai des întîlnit patogen este rinovirusul. Dar adesea în timpul răcelii pot fi associate dela câteva pînă la sute de tipuri diferite de virusuri. Din acest motiv vaccinarea contra virozei respiratorii nu este eficientă, vaccinul deținînd doar un serotip a virusului patogen.

O viroză respiratorie fără complicație în mod normal durează 7-10 zile, perioada de incubație (de la momentul contaminării pînă la apariția manifestărilor infecției) poate fi de la 24 pănă la 72 de ore. Simptomele sus numite apar ca urmare a răspunsului imun al organismului împotriva agentului patogen. În caz de deprimare a sistemului imunitar sau lezării tractului respirator pot facilita apariția unei infecții bacteriene sau a pariției unei noi infecții virale rezultând complicații de tipul : sinuzita acută, otita medie acută, bronșita acuta, pneumonia, tusea convulsive.

Căile de transmitere a virozei respiratorii sunt:

Contact direct: cu mâinile contaminate ale persoanei bolnave. Persoanele racite care tușesc sau strănută in palmă, rețin pe mâinile lor virusurile care pot supraviețui pe piele cca două ore și pot fi transmise mai departe unei alte persoane prin atingerea mâinilor. Dacă se spală pe mâini nu se infecteaza, in schimb daca isi ating cu mainile ochii, nasul sau gură, indivizii nou contaminati se infecteaza si vor dezvolta raceală.

Contact indirect: cu obiecte contaminate de catre persoanele bolnave. Anumite virusuri de raceala pot supravietui cateva ore pe obiecte contaminate de persoanele bolnave cum ar fi pe suprafata telefonului, clanțele de la uși, haine, etc. Prin atingerea acestor suprafețe si apoi atingerea ochilor, nasului, gurii, se produce infectarea.

Pe calea aerului: prin inhalarea particulelor virale eliminate de persoanele bolnave.  Prin tuse sau stranut, persoanele pot imprastia in aer particule mici de secretii care contin virusuri si care pot fi proiectate la distanta de cca 2 m, ceea ce le permite sa contamineze indivizii din jur prin contactul cu ochii, nasul sau gura acestora si are loc declansarea infectiei.

Neprivind modul de contaminare a virozei rolul primordial in evoluția bolii o are imunitatea organismului. Astfel dupa cum spune și bine-cunoscutul proverb „este mai bine să previi decît să tratezi” avem nevoie de o imunitate buna pentru a face față infecției cît și de o întărire permanentă a imunității.

Dacă am răcit, iată o sumare a procedurilor ce pot fi aplicate :

Tratament:

  1. Lichide din abundență (ceaiuri din plante medicinale echinacee, mentă, busuioc, mușețel, cimbru, flori de soc și tei). La fel de băut și sucuri din varză, morcov, broccoli, sfecla roșie, verdețuri –    se amestecă toate aceste sucuri si se bea de 3 ori pe zi câte 200 ml.
  2. Inhalații,cu capul acoperit de un prosop sau cerșav, cu vapori de uleiuri din brad sau pin, ulei de “ceai de copac”, roința, eucalipt, oregano.
  3. Propolis, de înghițit 5-7 biluțe cu apă.
  4. În caz de dureri de gît gargare cu apă cu sare și cărbune activ, foarte eficient și în caz de angină
  5. Un remediu excelent este usturoiul, care pe lîngă beneficiile sale terapeutice ce scade tensiunea arterială, calmează bronșita, previne cancerul, infarctul de miocard are și efect expectorant, decongestionant cît și o eficientă armă contra infecției. Testele au demonstrat că usturoiul în stare crudă e mai puternic decât penicilinele și tetraciclina. Se pot prepara diferit ceaiuri din usturoi, iată cîteva din ele:

a.Ceai de ceapă și usturoi – 3 cepe mari și 2 căpățîni de usturoi se taie și se pune în 1.5 l de apă și se pune la fiert. După                         care se răcește, strecoară si se bea cîte o cană la 30 de min.

b. Penicilina rusească sau infuzia amară: 3 grapefruit-uri feliate, 2 cepe tăiate, 2-3 lămîi feliate, 1 căpățină usturoi tăiată                      se pune la 1.5 l apă care fierbe. Se fierbe 20 minute după  care se răcește se strecoară și se bea cîte puțin la fiecare 20                          minute.

6.  Alimentația să fie cît mai simplă și să se excludă mîncarea ce produce mucus și slăbește imunitatea: dulciurile                                     concentrate, lactatele, carnea, alimentele rafinate, amestecul lapte-zahăr;cît și  murăturile ,conservele. Astfel să se                           consume alimentele crude, în abundență legume! fructe! Salate! Dar rețineți nu mîncați  la aceași masă fructe și legume,                  cît și sucurile de fructe și legume să nu le amestecați împreună.

7.   Numărul Șapte – da, e foarte important – Exercițiul Fizic, suficient pentru a te face să transpiri. Circulația arterială are o                 pompă inima, pe cînd circulația venoasă și limfatică depind de Exercițiu fizic. Exercițiul Fizic este Vital, e pentru viață

8.    Băi ferbinți cu sare, imediat după baie mergi în pat și învelește-te bine cu plapume ca transpiri profund. Foarte bine                          ajută băile alternante fierbinte-rece! La inceut e cam stresant, dar dupa citeva prize începi a rîde! Contraindicat în                              febră!

Cum menținem o imunitate de fier? Modul sănătos de viață, mai bine spus modul biblic de viață! Daca suntem prieteni cu cei 8 medici cît și cu adevăratele remedii a sănătații noastre : exercițiu fizic, alimentație vegetariană, odihnă, aer curat, lumina solară, apă din plin, temperanță, credința și viața de rugăciune, atunci nu avem de ce să ne îngrijorăm. Modul nostru de viață dicteaza în mod direct atât gindurile ce apar in mintea noastră cît și imunitateade  de care depinde supravețuirea noastră în această lume plină de viruși și epidemii.

În Maleahi 4:4 stă scris:

“ Aduceți-vă aminte de Legea lui Moise, robul Meu, căruia i-am dat în Horeb rânduieli și porunci pentru tot Israelul!”

Horeb este sinonim cu Sinai, locul unde Dumnezeu a dat poporului Său Legea morală, rânduieli și porunci atît comportamentale cît și igienice. Și întrebarea care stă astăzi în fața noastră este : Îmi aduc eu aminte de Legea lui Moise, de rânduielile și poruncile pe care Domnul lea dat poporului? Fiindcă de ascultarea și neascultarea acestora urmează consecințele care foarte clar sint descrise în Deuteronom 28:1

Dacă vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tău păzind și împlinind toate poruncile Lui pe care ți le dau astăzi, Domnul Dumnezeul tău îți va da întâietate asupra tuturor neamurilor de pe pământ.

și  daca nu ascult: Deuteronom 28:15

Dar dacă nu vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tău, dacă nu vei păzi și nu vei împlini toate poruncile Lui și toate legile Lui, pe care ți le dau astăzi, iată toate blestemele care vor veni peste tine și de care vei avea parte.

Dar în versetul 21 si 22 este si mai clar

Domnul va trimite peste tine ciuma, până te va nimici în țara pe care o vei lua în stăpânire.

Domnul te va lovi cu lingoare, cu friguri, cu obrinteală, cu căldură arzătoare, cu secetă, cu rugină în grâu și cu tăciune, care te vor urmări până vei pieri.

Este  foarte clar că aceste binecuvîntări și blesteme atîrnă de raspunsul meu față de Legea Lui Dumnezeu care deține atît dimensiune spirituală, morală cît și fizică. Fiindcă “ legile firii sunt legile lui Dumnezeu — în aceeași măsură divine ca și preceptele Decalogului. Dumnezeu a scris legile care guvernează organismul nostru pe fiecare nerv, mușchi și fibră a corpului. Fiecare violare din neglijență sau cu bună știință a acestor legi este un păcat împotriva Creatorului nostru.” {Educație 196.3}

Și odată ce eu încalc în flagrant legile ființei corpului ce mi l-a dat Dumnezeu, binecuvintarea Sa nu poate fi asupra mea,  și ca rezultat apare boala.

Mulți zic, doar nu în zadar avem facultăți de Medicină cu aule spațioase unde viitorii medici  transpiră la examine, cu profesori erudiți, cu spitale performante, parfumate si comod amenajate, doar nu în zadar avem 10 de mii de preparate farmaceutice atit pentru săraci cât și pentru bogați, ce sunt atrăgător împachetate și de un farmacist cu drag reclamate, doar nu în zadar cu nerăbdare desfac cutia cu pastile si înghit cu-n gît de apă bunghiul pentru vindecare?

Răspunsul este simplu, aceasta nu aduce vindecare. Nimeni  și nimic nu poate vindeca bolnavul, cu excepția Celui ce are Viața, Isus Hristos. Doar El e sursa noastră de vindecare, el e Medicul nostru. Fiindcă dacă neglijez instrucțiunile Medicului Divin, pot să consult profesori și academici, să procur cele mai costisitoare medicamente dar sa fie în zadar, chin și durere.

Majoritatea bolilor de care a suferit şi încă mai suferă familia umană au luat naştere prin ignoranţa oamenilor faţă de legile organismului propriu. Ei par indiferenţi faţă de chestiunea sănătăţii şi lucrează perseverent la demolarea lor, iar atunci când sunt răpuşi şi slăbiţi în trup şi suflet, cheamă doctorul şi iau droguri, spre moarte proprie.(Dieta și Hrana, 19.,Te 83.4). Sau “Aceia care îşi satisfac apetitul şi suferă din cauza propriei necumpătări, luând apoi droguri pentru alinare, pot fi asiguraţi că Dumnezeu nu va interveni pentru a le salva sănătatea şi viaţa, care sunt atât de nepăsător puse în primejdie. Cauza a produs efectul. Mulţi urmează, ca ultim resort, directivele din Cuvântul lui Dumnezeu, şi solicită rugăciunile conducătorilor comunităţii pentru însănătoşire. Dumnezeu nu găseşte potrivit să răspundă rugăciunilor înălţate pentru aceştia, ştiind că dacă sănătatea le va fi restabilită, ei o vor sacrifica din nou pe altarul apetitului nesănătos.”(—Spiritual Gifts 4, 145. –Temperanța 84.3)

Și chiar dacă ne-am îmbolnăvit, priviți boala ca un prieten. Fiindcă prin intermediul ei corpul nostru dorește să elimine și să scoată afară tot ce e toxic și otrăvitor datorită unui mod nesănătos de viață, mai bine spus unui mod nebiblic de viață.

“Boala este un efort al naturii de a elibera organismul de relele care rezultă din călcarea legilor sănătăţii. În caz de boală, trebuie lămurită cauza. Condiţiile nesănătoase trebuie schimbate, obiceiurile rele îndreptate. Atunci natura trebuie ajutată în efortul ei de a îndepărta necurăţiile şi a restabili în organism condiţiile bune.”(Divina vindecare, 127.;Te 85.4).

Te-ai gîndit vre-o dată că între condițiile bune se cuprinde și credința?! Este oare acea credință în viața mea care primește și păstrează tot, tot ce Dumnezeu mi-a lăsat scris personal pentru mine în Cartea Sa Sfîntă, crede ea promisiunile?

De exemplu, prorocul Iona a fost 3 zile în burta peștelui?! Crezi tu cu adevărat aceasta?!  Aceasta a crezut însuși Domnul Isus cînd a fost între noi, a predicat despre Iona și chiar a făcut o paralela cu moartea și învierea Sa: “Căci după cum Iona a stat trei zile și trei nopți în pântecele chitului, tot așa și Fiul omului va sta trei zile și trei nopți în inima pămîntului” Matei 12:40. De ce sunt oamenii astăzi bolnavi și se îmbolnăvesc tot mai mult, o cauză sigură este lipsa de credință, lipsa de rugăciune, lipsa studiului Cuvîntului și cunoașterii personale a lui Isus, îndrăgostirii și trăirii acestui foc de dragoste Dumnezeiești! Dacă am credință voi avea și pacea Lui Isus, dacă am pacea Lui Isus voi avea starea de spirit și emoțională condusă de Duhul Sfînt și tot, tot ce Dumnezeu mi-a spus prin prorocii Săi va fi acceptat, trăit și împărtășit în jurul meu!

Haideți să ne împăcam cu legile organismului propriu! Haideți să ne aducem aminte că corpul acesta este Templul Duhului Sfînt! Haideți să ne aducem aminte că acest corp nu ne aparține nouă, este a Domnului, și caracterul Său Duhul Sfînt dorește să îl transcrie în noi! “Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri? “1 Corinteni 6:19

Să venim la Domnul, să ne ascundem sup aripile Lui căci scut și păvază ne ste credincioașia Sa, nu medicamentele, nu spitalele ne este siguranța noastră , ci doar în Hristos e puterea noastră, în Hristos e siguranța noastră, în Hristos e pacea și imunitatea noastră! Te invit să citești aceste cuvinte din partea Lui Dumnezeu ca prima data, ascultă chemarea Sa! Rămâi în credincioșia Sa!

Psalm 91

“ Cel ce stă sub ocrotirea Celui Preaînalt și se odihnește la umbra Celui atotputernic, zice despre Domnul: „El este locul meu de scăpare și cetățuia mea, Dumnezeul meu în care mă încred!” Da, El te scapă de lațul vânătorului, de ciumă și de pustiirile ei. El te va acoperi cu penele Lui și te vei ascunde sub aripile Lui. Căci scut și pavăză este credincioșia Lui! Nu trebuie să te temi nici de groaza din timpul nopții, nici de săgeata care zboară ziua, nici de ciuma care umblă în întuneric, nici de molima care bântuie ziua în amiaza mare. O mie să cadă alături de tine, și zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se va apropia. Doar vei privi cu ochii și vei vedea răsplătirea celor răi. Pentru că zici: „Domnul este locul meu de adăpost!” și faci din Cel Preaînalt turnul tău de scăpare, de aceea nicio nenorocire nu te va ajunge, nicio urgie nu se va apropia de cortul tău. Căci El va porunci îngerilor Săi să te păzească în toate căile tale; și ei te vor duce pe mâini, ca nu cumva să-ți lovești piciorul de vreo piatră. Vei păși peste lei și peste năpârci și vei călca peste pui de lei și peste șerpi. – „Fiindcă Mă iubește – zice Domnul – de aceea îl voi izbăvi; îl voi ocroti, căci cunoaște Numele Meu. Când Mă va chema, îi voi răspunde; voi fi cu el în strâmtorare, îl voi izbăvi și-l voi proslăvi.  Îl voi sătura cu viață lungă și-i voi arăta mântuirea Mea.”

Amin!

Veaceslav Coşcodan, medic, chirurg-pediatru,

conducătorul Departamentului Sănătate şi Temperanţă UBM

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.