În aşteptarea „ploii”

Agricultorii depind în mod direct de vreme pentru câştigarea mijloacelor de trai. Recolta lor este afectată de vremea prea uscată sau prea ploioasă, prea rece sau prea caldă. În ţările mai secetoase, precum Israelul, marja de siguranţă este şi mai îngustă, iar importanţa ploii îmbelşugate la momentul potrivit este semnificativ mai mare. Fie că este cultivată în grădina familiei sau pe un teren mai mare, recolta (dar şi valoarea ei ulterioară) depinde în mod direct de ploaie.

Ploaia timpurie, care de regulă cade în octombrie-noiembrie, înmoaie solul şi îl pregăteşte pentru însămânţare şi germinare. Ploaia târzie, care cade în martie-aprilie, coace recolta şi o pregăteşte pentru seceriş.

1. Citeşte Iacov 5:7 şi compară cu Deuteronomul 11:14; Ieremia 5:24; 14:22; Ioel 2:23. Ce ne spun pasajele din Vechiul Testament despre ploaie? De ce crezi că asociază Iacov această imagine cu venirea Domnului? Vezi şi Osea 6:1-3; Ioel 2:28,29.

„Prin imaginea ploii timpurii şi a ploii târzii, care cad în regiunile orientale la vremea însămânţării şi la vremea secerişului, profeţii evrei au prezis înzestrarea bisericii lui Dumnezeu cu har spiritual într-o măsură extraordinară. Revărsarea Duhului în zilele apostolilor a fost începutul ploii timpurii sau dintâi şi măreţ a fost rodul. (…) Însă, în apropiere de încheierea secerişului pământului, este promisă o înzestrare specială cu har spiritual în vederea pregătirii bisericii pentru venirea Fiului omului. Această revărsare a Duhului este asemănată cu căderea ploii târzii şi tocmai pentru această putere în plus trebuie să-şi înalţe creştinii cererile la Domnul secerişului «în timpul ploii târzii» (Zaharia 10:1; trad. din limba engleză; în versiunea Cornilescu: „Cereţi de la Domnul ploaie, ploaie de primăvară”).” – Ellen G. White, Our Father Cares, p. 212

Domnul Isus arată că „secerişul este sfârşitul veacului [lumii]” (Matei 13:39). Marcu 4:26-29 înfăţişează o scenă similară cu cea din Iacov 5:7: plugarul aşteaptă coacerea recoltei: „întâi un fir verde, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic; şi, când este coaptă roada, pune îndată secera în ea, pentru că a venit secerişul” (vers. 28,29).

Abia la seceriş se poate face distincţie între grâu şi neghină (Matei 13:28-30; Maleahi 3:17,18). Deci cum ar trebui să trăim acum, până la seceriş?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.