SEMNAT, SIGILAT, LIVRAT – SUNT AL TĂU – 3

„Şi voi, după ce aţi auzit Cuvântul adevărului (Evanghelia mântuirii voastre), aţi crezut în El şi aţi fost pecetluiţi cu Duhul Sfânt care fusese făgăduit.” (Efeseni 1:13)De ce foloseşte Dumnezeu un „sigiliu”? Mai întâi, pentru că este dovada stă¬pânirii Sale asupra celor aleşi. În al doilea rând, pentru că atestă autenticita¬tea răscumpărării lor prin jertfa de pe Calvar. Şi, în a treilea rând, sigiliul lui Dumnezeu este propria marcă de aprobare. Însă, dincolo de toate acestea, mai sunt lucruri de spus despre sigiliu:

4. Dovada ireversibilităţii. Regele Darius a fost manipulat să semneze şi să pecetluiască Legea mezilor şi a perşilor, care l-a condamnat pe prietenul său, Daniel, să fie aruncat în groapa cu lei. Când şi-a dat seama de înşelăciune, regele a încercat orice acţiune legală posibilă, dar în zadar. Sigiliul făcea legea ireversibilă. Când preşedintele semnează un ordin executiv (sau un act al Congresului în Statele Unite) şi îşi pune pe¬cetea, actul sau legea respectivă este declarată ireversibilă. Tot aşa, când Dumnezeu îi sigilează pe aleşii Săi, este ca şi cum i-ar revendica pentru totdeauna: „Cine este nedrept să fie nedrept şi mai departe; cine este întinat să se întineze şi mai departe” (Apocalipsa 22:11).

5. Dovada aprecierii. Ai văzut vreo trusă de peceţi în magazinele sofisticate de ilustrate? Îţi poţi sigila propria „scrisoare de dragoste” cu un sigiliu atractiv de ceară, în care sunt gravate iniţialele tale. Regii antici foloseau sigilii cilindrice care imprimau chipul lor în ceara caldă, astfel încât oricine ar fi privit sigiliul să recunoască asemăna¬rea. Tot aşa, Regele universului Îşi pune sigiliul pe fruntea copiilor Săi credincioşi, iar asemănarea caracterului Său se face văzută în viaţa lor. Cu alte cuvinte: „Hristos stă pentru a I se reproduce portretul în fiecare creştin” (Hristos, Lumina lumii, p. 827). Prietenii lui Dumnezeu din timpul sfârşitului devin o ceară ce se poate modela în care El Îşi imprimă chipul şi Îl face vizibil pentru totdeauna înaintea universului. Sigiliul este chipul desăvârşit.

Dar cine este Agentul activ care modelează în fiecare zi caracterul nostru după asemănarea cu Isus? Textul de astăzi este clar – Duhul Sfânt. Care este misiunea Sa? Sfinţirea noastră este un proces lung de o viaţă, în care Dumnezeu conturează treptat, din ce în ce mai mult, caracterul Său în caracterele noastre, până devenim pe deplin ai Săi. Există un proverb: „Cum este tata, aşa este şi fiul.” Se pare că este adevărat. Sfinţe¬nia înseamnă o asemănare cu El în toate aspectele vieţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.