VOM VORBI CHINEZA ÎN CER?

„După aceea m-am uitat şi iată că era o mare gloată pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice seminţie, din orice norod şi de orice limbă, care stătea în picioare înaintea scaunului de domnie şi înaintea Mielului, îmbrăcaţi în haine albe, cu ramuri de finic în mâini.” (Apocalipsa 7:9)Unu din cinci pământeni locuieşte în China – 1,3 miliarde de fiinţe umane vorbesc chineza. (Şi se pare că ne-am lovi de jumătate dintre ei în traficul din Shanghai!) Uite, dacă Dumnezeu hotărăşte să salveze China, te poţi aştepta să vorbim chineza în cer, pentru că aceştia sunt cei mai numeroşi pământeni. Însă unii se întreabă dacă Dumnezeu va face lucrul acesta pentru China? Poate să o facă?

Când bătrânului Ioan i se arată o scenă din noul Paradis, câţi oameni vede el, conform textului de astăzi? „După aceea m-am uitat şi iată că era o mare gloată pe care nu putea s-o numere nimeni” (Apocalipsa 7:9).Termenul grecesc pentru „a număra” este arithmesai, din care provine cuvântul „aritmetică”.

Ioan exclamă: „Am văzut atât de mulţi oameni, încât nimeni nu ar putea să-i socotească!” Deci cât de mulţi înseamnă aceasta? Ar trebui să fie cel puţin mai mult decât numărul cel mai mare menţionat de Ioan în cartea Apocalipsa, nu-i aşa? Dan Smith observă în cartea sa, Lord, I Have a Question (Doamne, am o întrebare), că acest număr mare apare două capitole mai târziu, când Ioan descrie armata celor două sute de milioane de călăreţi (Apocalipsa 9:16). Însă, în textul nostru, Ioan spune că numă­rul este atât de mare, încât nu poate fi socotit. Aşadar, atunci când Dumnezeu practică aritmetica mântuirii, tu nu poţi cuprinde numerele Sale!

Ar putea fi aceasta o problemă? Cu ani în urmă, J. B. Phillips a scris o carte intitulată Your God Is Too Small (Dumnezeul tău este prea mic). Este El prea mic să jongleze cu numerele mari? Iona aşa a crezut. Îţi aminteşti cum i-a amintit Dumnezeu profetului că în Ninive se află „mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni care nu ştiu să deosebească dreapta de stânga lor” (Iona 4:11)? Cine nu poate face deosebire între dreapta şi stânga? Un copil de doi ani, bineînţeles! Deci, dacă dintr-o altă per­spectivă, Ninive avea o sută douăzeci de mii de copii mici, plus adolescenţi, plus adulţi, plus seniori, aceasta înseamnă o populaţie între 600 000 și 2 000 000. „Nu aş putea distruge atât de mulţi!” a exclamat Dumnezeu. Astfel, El a preferat să-i mântuiască. Cu un asemenea Dumnezeu, mai este oare de mirare că Ioan nu i-a putut număra pe mântuiţii din ceruri?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.