RECRUŢII – 1

„Poporul Tău este plin de înflăcărare când Îţi aduni oştirea; cu podoabe sfinte, ca din sânul zorilor, vine tineretul Tău la Tine, ca roua.” (Psalmii 110:3)Stephen Ambrose, biograful lui Dwight D. Eisenhower, descria cum a ales gene­ralul, în mod deliberat, tineri neexperimentaţi, dar bine antrenaţi, pentru asaltul Normandiei (din Ziua Z) în al Doilea Război Mondial. El ştia că soldaţii expe­rimentaţi sunt traumatizaţi, terifiați de distrugerea pe care o poate produce un glonț. Pe de altă parte, trupele de tineri ambiţioşi sunt mult mai dispuse să mărşăluiască spre rafalele ucigătoare. Ambrose observa că se poate spune ceva despre lipsa de experienţă.

Un vers impresionant din Psalmul 110 descrie armata recrutată de Mesia pen­tru lucrarea Sa divină. Aşa cum ne descoperă textul de astăzi, soldaţii lui Mesia sunt tineri: „Poporul Tău este plin de înflăcărare când Îţi aduni oştirea; … ca din sânul zori­lor, vine tineretul Tău la Tine, ca roua.” Ce imagine impresionantă! Pentru noi, cei care trăim pe marginea şi în zorii veşniciei, cuvintele acestei profeţii antice sunt o prevestire că, în ultima înaintare a lui Mesia spre pământ, asemenea boabelor de rouă a dimineţii, tinerii Îl vor urma în oştire. Iubesc această făgăduinţă! Având privilegiul de a-i veghea pe tinerii adulţi din campusul universităţii – de-a lungul anilor, s-au perindat mii –, îmi doresc cu umilinţă să mărturisesc înţelepciunea lui Mesia, care Îşi alege atâţia sol­dați din rândul tinerilor. Melanjul proaspăt de idealism cu realismul practic al acestei generaţii, combinaţia dintre afirmarea unor valori şi dorinţa puternică de a se implica în ceva pentru care merită să îţi dai viaţa creează o armată cu potenţial, de recruţi ne­tăbăciţi, dar rafinaţi, pregătiţi de mobilizare.

Nu este de mirare că, în urmă cu o sută de ani, au fost scrise aceste cuvinte: „Cu o armată de lucrători care să fie formată din tinerii noştri, pregătiţi cum se cuvine, cât de curând ar putea fi dusă întregii lumi solia despre un Mântuitor răstignit, înviat şi care va reveni în curând! Cât de curând ar putea veni sfârşitul – sfârşitul suferinţei, al durerilor şi păcatului!” (Educaţie, p. 271)

Vezi? Este adevărat. Generalii înţelepţi au învăţat că, atunci când eşti în război, recruţii tineri neexperimentaţi, dar bine antrenaţi, sunt cei care aleg să păşească pe lini­ile frontului, grăbind misiunea şi ducând victoria la bun sfârşit. Generalul Eisenhower ştia el ceva. La fel ştie şi Mesia. Iar printre aleşi, mai mult ca niciodată, trebuie să se numere tinerii!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.