SINGUR ACASĂ?

„Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereţii tale, până nu vin zilele cele rele şi până nu se apropie anii când vei zice: «Nu găsesc nicio plăcere în ei.»” (Eclesiastul 12:1)Ştiai că 75% dintre toţi creştinii din America de azi L-au primit pe Hristos îna­intea vârstei de paisprezece ani? Nici eu nu ştiam. Trei din patru oameni care poartă numele lui Hristos (creștini) L-au ales ca Mântuitor între vârsta de sugar şi cea de treisprezece ani. Ştii ce înseamnă aceasta? Înseamnă că: 1) grupul cel mai receptiv şi roditor pentru orice fel de experienţă spirituală este acela al copiilor până în paisprezece ani; 2) rata de evanghelizare cea mai de succes este obţinută în rândul copiilor; 3) cea mai semnificativă investiţie pe care o poate face biserica este în viaţa ti­nerilor săi. Oare nu de aceea atât Împărăţia luminii, cât şi cea a întunericului manifestă un interes atât de mare faţă de copii?

În cartea sa Transforming Children Into Spiritual Champions: Why Children Should Be Your Church’s #1 Priority (Cum să-i transformi pe copii în campioni spiri­tuali: de ce ar trebui să fie copiii prioritatea numărul 1 a bisericii tale), George Barna, demograful creştin, trasează profilul statistic surprinzător al tânărului american. Iată o mostră: dintre cei treizeci şi unu de milioane de copii cu vârste între cinci şi doisprezece ani, mai mult de patru din cinci folosesc cu regularitate computerul la şcoală; copiii cu vârste între doi şi şapte ani petrec în medie douăzeci şi cinci de ore pe săptămână urmărind mass-media, iar statistica urcă la patruzeci şi opt de ore pentru cei cu vârste între opt şi treisprezece ani. Dintre toţi preadolescenţii 44% recunosc că nu şi-au ales ca model vreun adult; la invitaţia de a-i enumera pe cei trei oameni cei mai importanţi pentru ei, numai unul din trei identifică pe mama sau pe tata; chiar şi aşa, nouă din zece afirmă că se înţeleg bine cu părinţii; iar o treime dintre cei cu vârste între opt şi doisprezece ani spun că şi-ar dori să petreacă mai mult timp cu mama lor.

Însă, lăsând deoparte paginile de statistică, gândeşte-te la concluzia cea mai surprinzătoare a lui Barna: „Am descoperit că probabilitatea de a-L alege pe Isus ca Mântuitor era de 32% pentru cei cu vârste între 5-12 ani; 4% pentru cei între 13-18 ani şi 6% pentru cei peste 19 ani. Cu alte cuvinte, dacă oamenii nu-L aleg pe Isus Hristos ca Mântuitor înainte de anii adolescenţei, şansa ca ei să mai facă lucrul acesta mai târziu este foarte redusă” (p. 34, sublinierea autorului).

Barna nu este Solomon. Însă amândoi au confirmat aceeaşi realitate. Când este vorba despre Dumnezeu şi credinţă, cele mai promiţătoare zile, acelea liniştite ale ino­cenţei copilăriei, sunt ora de vârf a cerului pentru asigurarea unei relaţii durabile, de o viaţă, cu Dumnezeul şi Creatorul nostru iubitor. Putem străbate lumea în lung şi-n lat pentru Hristos, însă, în tot acest timp, lucrarea noastră cea mai măreaţă şi de succes ne aşteaptă acasă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.