DREGĂTORII DE SPĂRTURI – 4

„Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă, dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul slăvindu-L şi dacă-l vei cinsti neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededându-te la flecării, atunci te vei putea desfăta în Domnul, şi Eu te voi sui pe înălţimile ţării, te voi face să te bucuri de moştenirea tatălui tău Iacov, căci gura Domnului a vorbit.” (Isaia 58:13,14)Iată o frumoasă salutare evreiască: Shabbat Shalom (Pacea Sabatului să fie cu tine!). Ce salutare şi soluţie mai potrivită pentru comunitatea de credinţă postmodernă, sărăcită de timp, precum a noastră! Nu din întâmplare, după apelul Său fierbin­te pentru îngrijirea nevoilor fizice şi financiare ale săracilor, Dumnezeu încheie prin propriul apel de Shabbat Shalom. Este ca şi cum ar fi dorit să ne reamintească faptul că odihna Sabatului nu numai că le aduce pace divină acelora care îşi găsesc desfătarea cinstind ziua sfântă a Domnului, ci este şi o ocazie de a duce această pace celor care, neaflând-o, au cel mai mult nevoie de ea.

La sfârşitul săptămânilor noastre frenetice ne mai rămâne vreun ban şi vreo fărâmă de timp pentru săraci? Isus declară: „Este îngăduit a face bine în zilele de Sabat” (Matei 12:12). Aceasta înseamnă că după-amiezele de Sabat pot fi un dar de la Dumne­zeu, prin tine, pentru săraci, suferinzi, cei singuri şi neajutoraţi. Ai nevoie să fii cu familia ta? Atunci îţi poţi lua familia cu tine când faci ceva pentru cei nevoiaşi. Vrei să fii cu prietenii? Ia-ţi prietenii să te ajute în lucrul tău pentru săraci, sâmbătă după-amiază. Vrei să te bucuri de odihna Sabatului? Atunci du odihna lui Isus cuiva care are nevoie de ea.

Fără îndoială că poţi întocmi singur o listă de activităţi potrivite pentru du­pă-amiaza de Sabat: ajutorarea săracilor, vizite la spitale şi cămine, în grupuri care să cânte, să citească şi să se roage pentru cei în nevoie. Poţi invita la cină o familie margi­nalizată şi defavorizată. Oferă o cină pe săptămână unui student strâmtorat. Pregăteşte hrană pentru cei instituţionalizaţi. Creează şi întreţine un website pentru cei singuri. Curăţă de zăpadă aleea din curtea unui bătrân. Pentru noi, săracii de timp din mileniul al treilea, care dorim cu adevărat să ne alăturăm lui Isus în lucrarea pentru săraci, nu este Sabatul darul cel mai minunat?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.