DREGĂTORII DE SPĂRTURI – 3

„Vai de cel ce îşi zideşte casa cu nedreptate şi odăile, cu nelegiuire; care pune pe aproapele său să lucreze degeaba, fără să-i dea plata.” (Ieremia 22:13)Odată, am pus la punct un program de solidarizare cu săracii, care să ofere în­drumare pentru lucrarea bisericii în oraş. Am fost surprins de devotamentul cu care participanții susţineau nevoia de a lua în serios chemarea lui Dumne­zeu la dreptate socială, aşa cum reiese din Isaia 58. Dacă nu li se oferă pârghii şi nu sunt încurajați să-ți folosească abilitățile, săracii rămân neputincioşi din punct de vedere economic şi social, aşa cum, într-un război, câştigă cine are arme şi antrenament.

Într-o după-amiază de Sabat de iarnă, mergeam din uşă în uşă prin Benton Harbor, Michigan, cu unul dintre studenţii noştri, oferindu-ne să ne rugăm pentru cine simţea această nevoie. (Oraşul acesta este al doilea în topul veniturilor mici pe cap de locuitor din America.) Am ajuns în dreptul unei clădiri ce părea sediul unei firme. Maşina Cadillac parcată în dreptul ei purta un abţibild pe parbriz: „Isus este Domnul.” Ne aşteptam să fim primiți cu prietenie. Aşadar ne-am scuturat zăpada de pe încălţă­minte şi am intrat într-un antreu frumos. „A cui este maşina cu mesajul despre Isus?” am întrebat eu. S-a făcut linişte în jur. „Ştiţi, noi suntem de la Universitatea Andrews şi am ieşit să ne rugăm pentru oameni. Ştim că vom găsi prieteni aici!” În momentul acela, toţi au început să vorbească şi să zâmbească. Cineva a făcut un comentariu pe care nu îl voi uita niciodată. Nu ştiu cum, ajunseserăm să vorbim despre Irak şi mi-a povestit că a luptat acolo. „De fapt”, a continuat el, „trăiesc în Vietnam”. „Acolo trăiţi?” El a încuviinţat din cap. Atunci, arătându-mi cu mâna spre uşă, m-a lămurit: „Trăiesc ca în Vietnam chiar aici, în Benton Harbor.” Surprins de sinceritatea sa, am înţeles mesajul. Chiar şi ocupanţii unui cartier de oraş simt că trăiesc într-un război.

Isaia 58 este o chemare divină a celor aleşi direct spre zona de război a sărăciei şi nedreptăţii. Eu aparţin unei comunităţi de credinţă care iubeşte marile adevăruri ale lui Dumnezeu ce încep cu litera S – salvare, Sabat, starea morţilor, sfârşitul timpului, Sanctuar etc. Însă Isaia 58 are un mesaj cât se poate de clar – fără dreptate şi acţiune Socială pentru Săraci, toate celelalte S-uri din lume nu pot întregi lucrarea lui Dum­nezeu. Din acest motiv, Dumnezeu Îşi începe şi Îşi încheie capitolul dedicat dreptăţii şi acţiunii sociale printr-un solilocviu despre ţinerea Sabatului, care lasă să se citească printre rânduri: Îmi veţi cinsti ziua atunci când veţi urma drept Calea pe care am mers Eu. Un mesaj vechi de un secol adaugă în acelaşi sens: „Eliberarea celor asupriţi, mângâie­rea celor suferinzi este o lucrare de iubire care aduce slavă zilei sfinte a lui Dumnezeu” (Welfare Minsitry, p. 77). Deci chiar Sabatul este o zi strategică în care să ne manifes­tăm dragostea pentru cei săraci.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.