„Către cele douăsprezece seminţii care sunt împrăştiate”

5. Citeşte Iacov 1:1; Faptele 11:19-21 şi 1 Petru 2:9,10. Despre ce „seminţii” este vorba şi de ce erau împrăştiate?Am văzut că Iacov li se adresează credincioşilor. La început, Evanghelia a fost vestită în Ierusalim (Luca 24:47), însă, mai apoi, ca urmare a intensificării persecuţiei după uciderea cu pietre a lui Ştefan, credincioşii s-au răspândit şi au sădit sămânţa Evangheliei în alte oraşe din Imperiul Roman şi în zonele învecinate acestora.

Potrivit cu Faptele 11, Evanghelia a fost propovăduită neamurilor de timpuriu, începând cu Antiohia; prin urmare, expresia „cele douăsprezece seminţii” se referă probabil la creştini în general, indiferent de naţionalitate. Se pare că, la data aceea, credincioşii nu formaseră adunări separate în funcţie de etnie şi apăruse ideea că toţi cei dintre neamuri trebuiau mai întâi să devină evrei prin circumcizie și doar apoi puteau deveni creştini, problemă care a fost luată imediat în discuţie la Conciliul din Ierusalim (Faptele 15:1-6).

6. Cum a abordat Iacov această problemă apărută în biserica primară? Faptele 15:13-21

Soluţia biblică asigură menţinerea unităţii bisericii: Iacov citează profeţia lui Amos care spune că restaurarea lui Israel şi extinderea lui ultimă aveau să includă neamurile (Faptele 15:16,17), o hotărâre bazată pe legile mozaice legate de cetăţenii străini (Leviticul 18-20). El întrebuinţează expresia „cele douăsprezece seminţii” cu scopul de a le aminti cititorilor săi despre identitatea lor – ei erau moştenitori ai făgăduinţei făcute lui Avraam. Petru are în minte aceeaşi idee atunci când spune despre creştini că sunt „un neam sfânt” (1 Petru 2:9, compară cu Exodul 19:5,6) şi îi numeşte „aleşii care trăiesc ca străini împrăştiaţi” (1 Petru 1:1). În ambele pasaje, cuvântul pentru „împrăştiaţi” este diaspora, care, în mod normal, se referea la evreii care trăiau dincolo de graniţele Israelului (vezi Ioan 7:35).

Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea este o biserică răspândită pe tot globul. Ce ne ajută pe noi, membrii ei, să rămânem uniţi, în ciuda marilor deosebiri culturale, etnice şi sociale dintre noi?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.