COMUNISTUL ŞI MISIONARUL

„Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” (Matei 28:19,20)

Este adevărat. Unul dintre fondatorii intelectuali ai comunismului şi unul dintre fondatorii intelectuali ai adventismului au fost contemporani. Ambii bărbaţi au trăit şi au murit sărăciţi, în acelaşi an, 1883. Şi ambii au lăsat în urmă un corpus de scrieri care conturează caracteristicile inconfundabile ale mişcării pe care au promo­vat-o. Protagoniştii: Karl Marx şi John Nevins Andrews – unul, comunist, celălalt, mi­sionar. Marx a scris: „Până acum, filosofii doar au interpretat lumea…; scopul, de fapt, este să o schimbe.” Deşi s-a înşelat cu privire la multe lucruri, în privința aceasta a avut dreptate, căci chemarea la o schimbare radicală a lumii este necesară astăzi mai mult decât oricând în istorie. Dar cum să schimbăm lumea noastră? Andrews notează: „Nu cunosc decât o singură metodă: Caută un câmp de lucru, roagă-L pe Dumnezeu să te ajute, scoate-ţi haina şi porneşte în lucrare.” În aceasta constă misiunea celor aleşi. A sosit vremea să ne scoatem haina, să ne suflecăm mânecile şi să facem ceva, orice putem, din dragoste pentru Dumnezeu şi de dragul mântuirii oamenilor pierduţi.

Marea însărcinare pe care Isus a lăsat-o înaintea înălţării Sale la cer este în ea însăşi o profundă chemare nu la a interpreta lumea, ci la a o schimba. Cum? Scoate-ţi haina, suflecă-ţi mânecile şi mută-te în întuneric, în căutarea celor pierduţi. Pentru acest motiv, în ultima lună ne-am concentrat asupra unor metode simple, dar practice, prin care să traducem misiunea noastră divină în strategii umane şi prietenoase. Însă nu mai este suficient să citim numai invitaţia lui Dumnezeu – este timpul să trecem la treabă!

În cartea Out of This World, Nancy Irland şi Peter Beck relatează despre cum Compania Reuben Donnelly din Chicago, una dintre editurile de revistă cele mai mari din lume, a trimis – din pricina unui mic defect de imprimantă – aceeaşi notificare de abonament aceluiaşi destinatar de 9 734 de ori. Copleşit de acele 9 734 de înștiințări că abonamentul său la National Geographic expiră, nefericitul fermier din Colorado a condus douăzeci de kilometri până la oraş şi a depus banii de abonament, cu preciza­rea: „Trimiteţi-mi revista, mă dau bătut!”

Oriunde am căuta în Scriptură, ne întâlnim mereu cu dragostea nesfârşită a jertfei de la cruce pentru oamenii pierduţi. Din nou şi din nou, Dumnezeu continuă să ne invite să împărtăşim dragostea şi lucrarea Sa. Este timpul să rostim şi noi: „Mă dau bătut. Dragostea Ta m-a convins. Îngăduie-mi să merg cu Tine în căutarea celor pierduţi!”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.