ACOLO UNDE LUMINA ESTE MAI „REA”

„Ţara lui Zabulon şi ţara lui Neftali, înspre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor, norodul acesta, care zăcea în întuneric, a văzut o mare lumină; şi peste cei ce zăceau în ţinutul şi în umbra morţii a răsărit lumina.” (Matei 4:15,16)Gary Krause povesteşte despre doi bărbaţi care, într-o noapte, căutau un ceas pierdut la lumina unui stâlp de iluminat. „Eşti sigur că l-ai scăpat aici?” în­treabă unul. „Păi, nu chiar aici, ci vreo douăzeci de metri mai încolo”, spuse celălalt, arătând spre întuneric. „Atunci de ce cauţi aici?” Omul răspunse: „Pentru că aici este lumina mai bună!” Nu prea perspicace, am zâmbi noi. Însă nu este de râs să re­cunoaştem că prea mulţi dintre cei aleşi s-au înghesuit printre duzini de alţi aleşi, acolo unde lumina este mai bună. Ce contrast trist în raport cu exemplul Domnului Isus!

Timp de un an, Hristos a lucrat în Iudeea şi Ierusalim – o regiune care mus­tea de oameni „mântuiţi” pe metru pătrat, mai mult decât orice petic de pe pământ. Templul sfânt, sediul religios, seminarul, piaţa cuşer – ce loc ideal să-ţi petreci viaţa şi misiunea! Însă, în anunţul abrupt „a plecat în Galileea” (Matei 4:12), înţelegem că Isus a ales să plece din locul acela. De ce? Pentru că, în Galileea erau mai mulţi oameni „pierduţi” pe metru pătrat decât oriunde în Palestina. Oamenii de acolo „zăceau în în­tuneric”. Lăsând lumina în urmă, Isus Și-a mutat lucrarea mesianică de la Ierusalimul religios la Galileea cea fără Dumnezeu.

Este Isus un exemplu pentru cei aleşi de astăzi? Secularismul postmodern do­mină Occidentul. Şi, deşi pe bună dreptate recunoaştem strâmta fereastră a Orientului – acel petic geografic în care locuieşte 60% din populaţia lumii, dar numai 1% crede în Isus –, misiunea noastră nu îşi mai poate permite să ignore strâmta fereastră a Occi­dentului. Biserica se străduieşte să întindă punţi spre generaţia aceasta seculară. Noi, care promovăm pe drept adevărul, nu reuşim să creăm legături cu aceştia care resping orice noţiune a unui adevăr unic, ci preferă să îmbrăţişeze pluralismul care sugerează că toţi posedă adevărul. Care este misiunea noastră pentru această generaţie seculară?

Ce ar fi făcut Isus? Ştim deja. El S-a mutat în cea mai păgână vecinătate din ţinutul Său, acolo unde lumina era mai „rea”, nu mai „bună”. El nu a fondat un cerc al intelectualilor şi nu a pus bazele vreunui institut. Pur şi simplu, S-a amestecat printre ei, ca Unul care căuta prietenia lor. Iar oamenii au văzut „o mare lumină”. Oare aceasta să însemne „tot aşa să lumineze şi lumina voastră”?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.