TRANSFORMĂ-ŢI POVESTEA ÎN POVESTEA LUI – 2

„Când eram pe drum şi mă apropiam de Damasc, deodată, pe la amiază, a strălucit împrejurul meu o mare lumină din cer. Am căzut la pământ şi am auzit un glas care-mi zicea: «Saule, Saule, pentru ce Mă prigoneşti?» «Cine eşti, Doamne?» am răspuns eu. Şi El mi-a zis: «Eu sunt Isus din Nazaret, pe care-L prigoneşti.»” (Faptele apostolilor 22:6-8)

Se spune că, de câte ori sosea Pavel în oraş, avea loc fie o reînviorare, fie o răscoală! În fiecare dintre cele trei ocazii consemnate despre mărturia sa personală, îl gă­sim pe Pavel în lanţuri. Prima a început cu o răscoală. Însă, dacă vom compara cele trei episoade, vom găsi instrucţiuni simple despre cum ne putem şi noi împărtăşi experienţa.

Mărturia 1. Faptele apostolilor 22:1-21. Păstrează simplitatea. În pragul răs­coalei, Pavel a vorbit astfel: Iată cum am fost eu crescut; iată ce credeam; apoi L-am întâl­nit pe Isus; iată ce a făcut El pentru viaţa mea. Nu este foarte complicat, nu-i aşa? Totuşi raportul acesta personal al întâlnirii cu Hristos a fost atât de puternic, încât a izbucnit o răscoală. Însă uită de ea şi aminteşte-ţi aceste trei simple elemente pentru a-ţi îm­părtăşi experienţa: (1) viaţa ta dinainte de a-L întâlni pe Isus; (2) cum L-ai întâlnit pe Isus; (3) viaţa ta după ce L-ai întâlnit pe Isus. Dacă L-ai cunoscut pe Isus, atunci ai deja pregătite toate aceste trei elemente simple pentru a le împărtăşi altora. Cum? Continuă să citeşti.

Mărturia 2. Faptele apostolilor 23:6. Fii scurt. Nu vei găsi o mărturisire mai scurtă decât aceasta. Printr-un procedeu sclipitor, în intenția de a-şi apăra credinţa, Pavel îşi reduce povestirea vieţii la o singură frază. Adevărul este că nu ai nevoie de o mărturie lungă. Unii sugerează că o sută de cuvinte ar trebui să fie de ajuns.

Mărturia 3. Faptele apostolilor 26:4-23. Fii adecvat situaţiei. Observă cum îşi adaptează Pavel mărturia în fiecare dintre aceste trei ocazii, cum îşi face povestirea uşor de urmărit de către ascultători. Aşa cum procedezi cu hainele – îţi schimbi costumul pentru a fi adecvat ocaziei –, tot astfel fă-ţi povestirea potrivită situaţiei în care te afli. Dacă te afli în avion şi intri în conversaţie cu un necunoscut, povestirea ta poartă un anumit costum pentru a fi potrivită. Dacă intri în conversaţie cu un coleg după orele de curs, aceeaşi povestire îmbracă un alt costum pentru a fi adecvată momentului. Dacă scrii un e-mail şi doreşti să împărtăşeşti felul în care L-ai cunoscut pe Isus, costumul pe care îl vei alege pentru povestirea ta va fi pe măsura nevoilor persoanei căreia îi scrii.

Fii simplu, fii scurt, fii adecvat situaţiei. Şi aminteşte-ţi că, dacă transformi po­vestirea ta în povestirea Lui, la aceasta se reduce întreaga ta mărturie. Însă, aşa cum vom vedea mâine, există modalităţi de a mărturisi la cel mai înalt grad.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.