PE COATE ŞI PE GENUNCHI – 3

„Vă îndemn dar înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii… Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului.” (1 Timotei 2:1,3,4)

Wesley Duewel scrie pe bună dreptate: „Poţi iubi mai mulţi oameni prin rugăciune decât în orice alt mod” (Mighty Prevailing Prayer, p. 116). Dacă aceasta este ora de vârf a pământului şi dacă Împărăţia propăşeşte prin­tre prieteni, atunci ce mod mai puternic de a ne iubi prietenii există decât acela de a ne ruga pentru ei? La urma urmei, „lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu”. Iată cinci moduri de a-i iubi – prin rugăciune – pe cei pierduţi.

1. Întocmeşte o listă. Aceasta poate include lista pe care deja ai făcut-o – „Pri­etenii mei care au nevoie de Isus” –, însă nu este obligatoriu să te limitezi la ea. Eu am ales să-mi unesc toate listele de rugăciune într-una singură, pe care o păstrez în jurnalul meu zilnic de rugăciune. Aceasta va creşte destul de mult, pentru că vei nota numele tuturor celor pentru care te îndeamnă Dumnezeu să te rogi, prieten sau nu, cunoscut sau străin. Membri pierduţi ai familiei, prieteni pierduţi, colegi de golf pierduţi, stu­denţi sau profesori pierduţi – oricine de care îţi pasă şi care are nevoie să-L cunoască pe Hristos şi adevărul Său. Aceştia sunt cei care vor face parte din lista ta de mijlocire prin rugăciune. Eu îi includ şi pe străinii pe care i-am cunoscut în avion, ba chiar şi pe predi­catorii renumiţi, dar pe care nu i-am cunoscut în mod personal. La urma urmei, Pavel vorbeşte foarte clar: „Vă îndemn dar să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii… Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu.”

2. Roagă-te pentru cei de pe listă. Ar trebui să te rogi în fiecare zi pentru ei? Poţi, însă nu este obligatoriu. Eu am ales să mă rog pentru toţi cei de pe listă o dată pe săptămână, vineri dimineaţa. Însă ideea este că nu are rost să faci o listă dacă nu te şi rogi pentru ea. Ellen White observă felul în care această rugăciune de mijlocire influențează viaţa noastră: „Căutând să-i câştigăm pe alţii pentru Hristos, prezentând în rugăciune povara pentru suflete, propriile noastre inimi vor bate atunci sub influ­ența înviorătoare a harului lui Dumnezeu; simţămintele noastre vor străluci atunci de o mai mare ardoare divină şi întreaga noastră viaţă creştină va fi atunci mult mai reală, mai plină de zel şi mult mai bogată în rugăciuni” (Parabolele Domnului Hristos, p. 354). Observi în ce strânsă legătură se află vitalitatea spirituală şi creşterea personală cu dragostea lui Dumnezeu de a-i căuta şi a-i mântui pe cei pierduţi prin rugăciunea de mijlocire. De ce? Pentru că, atunci când te rogi pe nume pentru cei pierduţi, pui în practică dragostea lui Dumnezeu de la Calvar şi primeşti puterea sângelui Său. Să că­dem pe genunchi şi pe coate, căci dragostea lui Dumnezeu pentru copiii Săi pământeşti pierduţi este cea mai puternică forţă din univers!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.