Studiu suplimentar

Ellen G. White, Cugetări de pe Muntele Fericirilor, capitolul „Spiritualitatea Legii”, p. 45-78; Hristos, Lumina lumii, capitolele „Predica de pe Munte”, p. 307-314, şi „Controversa”, p. 606-609.„Referitor la Lege, Domnul Isus a spus: «am venit nu să stric, ci să împlinesc…», ceea ce înseamnă că El a venit să umple măsura deplină a cerinţei Legii, să dea un exemplu de conformare desăvârşită faţă de voia lui Dumnezeu. (…)

Misiunea Sa a fost «să vestească o lege mare şi minunată» (Isaia 42:21). El avea să arate natura spirituală a Legii, să înfăţişeze principiile ei larg cuprinzătoare şi să lămurească obligativitatea ei veşnică. (…)

De-a lungul peregrinării Sale din dragoste pe pământ, Isus, întipărirea Fiinţei Tatălui, strălucirea slavei Sale, Răscumpărătorul care S-a tăgăduit pe Sine, a fost imaginea vie a caracterului Legii lui Dumnezeu. Prin viața Lui s-a demonstrat că dragostea cerească, principiile creştineşti stau la baza dreptăţii veşnice.” – Ellen G. White, Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 48,49

Întrebări pentru discuţie

1. În ce aspecte avem tendinţa de a fi legalişti, asemenea fariseilor? Pe de altă parte, la ce pericol ne expunem atunci când tragem concluzia că dragostea de Dumnezeu nu include ascultarea de Legea Sa? Alcătuieşte o listă cu modalităţile în care ne putem feri de aceste două capcane. Prezintă-ţi ideile în cadrul grupei.

2. După cum se ştie, negarea valabilităţii continue a Celor Zece Porunci nu este altceva decât o încercare de a scăpa de păzirea zilei a şaptea ca zi de odihnă. Revezi toate vindecările pe care le-a făcut Domnul Isus în Sabat. Ce ni se spune în aceste relatări despre valabilitatea Legii lui Dumnezeu şi despre valabilitatea Sabatului zilei a şaptea? Putem aduce ca argument împotriva respectării Sabatului vreun exemplu din viaţa Domnului Isus?

3. Teologii folosesc uneori expresia „univers moral”. Ce înseamnă ea? Este moral universul nostru? Iar dacă este, de ce este? Ce rol are Legea lui Dumnezeu în acest univers? Poate universul să fie moral în absenţa unei legi morale care să îl guverneze? Discutaţi. Cum ne ajută această idee să explicăm încercarea lui Satana de a anula Legea?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.