GIGANŢI MORALI ÎNTR-O EPOCĂ DE PIGMEI

„Şadrac, Meşac şi Abed-Nego au răspuns împăratului Nebucadneţar: «Noi n-avem nevoie să-ţi răspundem la cele de mai sus. Iată, Dumnezeul nostru căruia Îi slujim poate să ne scoată din cuptorul aprins şi ne va scoate din mâna ta, împărate. Şi, chiar de nu ne va scoate, să ştii, împărate, că nu vom sluji dumnezeilor tăi şi nici nu ne vom închina chipului de aur pe care l-ai înălţat!»” (Daniel 3:16-18)

Trebuie să admiri curajul moral al acestor trei curteni evrei, nu crezi? Asta da tendinţă contra curentului! Şadrac, Meşac şi Abed-Nego (ca să nu mai vorbim de Daniel) s-au remarcat la curtea regelui Babilonului, asemenea unor spini în coastă, de mai multe ori. Iar acum, pur şi simplu, nesocotesc porunca lui Nebucadneţar şi refuză măcar să-şi plece capul, darămite să cadă pe genunchi înaintea chipului de aur. Tu ce ai fi făcut? Ce aş fi făcut eu?

Ştii de ce au trecut cu brio testul? Este una dintre legile cele mai sigure şi mai vechi ale mediului academic: Pentru a trece examenele finale, trebuie să parcurgi chestio­narele. Scopul chestionarelor este să te pregătească pentru ultimul examen. Dacă pici la chestionare, nu vei trece nici examenul. Nu este o mare taină – este adevărul simplu al vieţii şi al procesului de învăţare.

Îţi aminteşti care a fost chestionarul pe care l-au avut de trecut cei trei tineri în primul capitol din Daniel? A fost o singură întrebare: Să respectăm regulile de sănătate din Cuvântul lui Dumnezeu sau nu? Nu a fost nici măcar o întrebare cu mai multe va­riante acceptabile. Numai „da” sau „nu”. Trebuiau să dea un răspuns. Mulţi oameni cred că o viaţă sănătoasă nu înseamnă mare lucru. Însă, dacă tinerii aceştia ar fi picat ches­tionarul din primul capitol, nu ar mai fi ajuns la examenul din capitolul 3, crede-mă! Trăind într-o comunitate care respectă doar din vorbe stilul de viaţă sănătos – pe care îl mai aminteşte câteodată pe vreo copertă a unei reviste –, noi uităm că scopul pentru care Dumnezeu ne-a dat aceste reguli nu este atât acela de a ne prelungi viaţa, cât de a ne încuraja mintea şi de a ne întări inima pentru a trăi o viaţă cu totul ascultătoare de Dumnezeu, indiferent de ce ar spune sau ar porunci societatea şi lumea în general. Desigur, nu toate chestionarele pe care le avem de trecut sunt despre sănătate. Unele sunt legate de sex, finanţe, integritate sau mândrie. Însă scopul este acelaşi – să ne pre­gătească pentru testul final.

„În fiecare zi, Dumnezeu îi învaţă pe copiii Săi. Prin împrejurările vieţii de fie­care zi, El îi pregăteşte să facă lucrarea pe un plan mai larg, rânduit de providenţa Lui. Felul în care ei îşi îndeplinesc micile datorii zilnice hotărăşte biruinţa sau înfrângerea lor în crizele mari ale vieţii.” (Hristos, Lumina lumii, p. 382)

„Chestionarele” zilnice pregătite de Dumnezeu îi modelează pe uriaşii săi mo­rali. Pentru aceasta te-a ales pe tine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.