DUELUL DIN DEŞERT – 3

„Când am primit cuvintele Tale, le-am înghiţit; cuvintele Tale au fost bucuria şi veselia inimii mele, căci după Numele Tău sunt numit, Doamne, Dumnezeul oştirilor!” (Ieremia 15:16)

Care a fost modus operandi folosit de Isus în deşert? Cum l-a înfrânt El pe Diavol? În cartea The Good Book, autorul Peter Gomes pune punctul pe i: „(Isus) a reamintit în fiecare dintre aceste situaţii sfatul Scripturii, învăţătu­rile credinţei moştenite, căreia S-a conformat în dezbaterea cu ispititorul. El nu l-a întrecut pe Satana prin vicleşug; El S-a bazat doar pe lucrurile despre care ştia că sunt adevărate…” (p. 280, 281). „Strâng Cuvântul Tău în inima mea ca să nu păcătuiesc îm­potriva Ta!” (Psalmii 119:11). Atunci cum vom memora noi Cuvântul lui Dumnezeu?

Prietenii mei de la FAST (www.fast.st) au conceput o simplă strategie de a me­mora Scriptura, pe care am împărtăşit-o cu sute de membri. Intră online şi comandă ghidurile lor de studiu.

Iată un rezumat: 1. Alege versiunea Bibliei din care vei memora şi rămâi la aceas­tă traducere. 2. Ca în cazul unei hrane bune, începe cu porţii mici. Pentru început, nu are sens să memorezi întreg Psalmul 119 – poţi alege versetele 11, 97, 105. Începe cu texte scurte. 3. Foloseşte cartonaşe mici sau carneţele pentru a transcrie textul învăţat. 4. Pe o parte a cartonaşului sau a foii de hârtie, notează referinţa. 5. Caută referinţa textului în două moduri: să o ai notată pe o parte (Psalmii 119:11), dar şi pe cealaltă („Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!” – Psalmii 119:11). 6. Învaţă mai întâi un cuvânt, apoi o singură frază o dată. Zicala: „Cu răbdare frunza dudului se face mătase” este adevărată. 7. Repetă aşa încât să înveţi corect şi fidel textul – lipsa preciziei slăbeşte calitatea memoriei. 8. Repetă-ţi textele în fiecare zi şi chiar pe parcursul zilei. Cartonaşele micuţe încap într-un buzunar, o poşetă sau un rucsac. 9. Repetă versetele o dată pe săptămână împreună cu cineva care învaţă folosind aceeaşi versiune. Membrii familiei şi prietenii îţi pot oferi încurajare şi ajutor. 10. Repe­tând zilnic, în două luni, textele tale vor fi adânc înrădăcinate în memorie.

Gândeşte-te la aceasta: învăţând doar două texte pe săptămână, într-un an vei fi memorat o sută – o sută de făgăduinţe puternice, pe care Duhul Sfânt le poate aduce în gândurile tale zi şi noapte. Iar în şase ani, ai putea memora întreaga Evanghelie după Marcu! Ce alte cuvinte sunt mai de dorit să le înveţi decât cuvintele Aceluia care ne-a învăţat prin exemplul Său să facem acelaşi lucru! De ce să mai aştepţi? Începe acum!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.