CE ARE EL NEVOIE; CE ARE EA NEVOIE – 1

„Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău.” (1 Corinteni 13:4,5)Odată, Karen şi eu am hotărât să susţinem împreună o predică, la sfârşitul unei serii de prelegeri dedicate relaţiilor prin legământ (sexualitate şi căsătorie). Orice predicator ştie că soţia ia notiţe atunci când el abordează subiectul căsătoriei. Cineva mi-a trimis un desen cu un pastor şi soţia sa care se întorceau cu maşina acasă de la biserică. Ea priveşte încrezătoare pe fereastră, cu braţul atârnat pes­te spătarul scaunului, într-o postură de nonşalanţă. El ţine strâns volanul, cu cravata uşor desfăcută, privind lung în faţă, într-o mină consternată. Vorbeşte: „Nu te-ai gân­dit şi tu cât de eficientă ar fi fost predica mea dacă nu ai fi strigat: «Ha!»?” Ei, iată de ce am ştiut că trebuia să predicăm împreună. Am împărtăşit cinci secrete dintr-o carte care ne-a adus mari binecuvântări: Willard, F. Harley jr., His Needs, Her Needs: Build­ing an Affair-proof Marriage. Meditează şi tu la aceste cinci nevoi importante din cuplu.

Harley identifică prima nevoie a unei soţii: afecţiunea. „Atunci când îi arată afec­ţiune, soţul îi transmite soţiei următorul mesaj: „Voi avea grijă de tine şi te voi ocroti. Eşti importantă pentru mine, nu vreau să ţi se întâmple nimic rău. Mă preocupă pro­blemele cu care te confrunţi şi sunt alături de tine. Cred că faci faţă cu bine şi sunt mândru de tine” (p. 33). Am citit că felul în care soţii relaţionează în primele patru minute ale dimineţii şi seara dă tonul pentru tot restul timpului lor petrecut împreună.

Prima nevoie a unui soţ, conform lui Harley, ar fi: împlinirea sexuală. Nu este de mirare: bărbaţii sunt fiinţe sexuale. Citeşte Pentateuhul! „Când îşi alege o soţie, băr­batul îi făgăduieşte că îi va rămâne fidel toată viaţa. Aceasta înseamnă că el crede că soţia sa va fi singurul său partener sexual până când moartea îi va despărţi. El îşi ia angajamentul acesta deoarece crede că şi ea va fi interesată fizic de el, aşa cum este el interesat de ea” (p. 43).

În urma anilor de slujire a cuplurilor, Harley identifică pe locul doi conversaţia pentru soţie şi tovărăşia în timpul de recreere pentru soţ. Vorbiţi împreună, jucaţi-vă îm­preună! Aşa ne-am curtat, aşa ne vom păstra unul pe celălalt. Nu este o mare taină în ceea ce sfătuieşte Harley. Este, pur şi simplu, dragoste în haine de zi, este recunoştinţa adusă lui Dumnezeu pentru darul celui mai apropiat prieten.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.