ENTROPIA CRONICĂ

„V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri, dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea.” (Ioan 16:33)Eram afară. Umblam prin răcoarea dimineţii înainte de răsăritul soarelui peste Michigan, gândindu-mă la torentul non-stop de ştiri cu care ne-am obişnuit în ultima vreme. Pe când meditam la aceasta, mi-au venit în minte două cu­vinte. „Cronic” (cu sensul medical) – întrucât cum altfel îţi poţi explica şirul neîntre­rupt, aparent interminabil, de veşti rele, care au devenit parte din rutina zilnică? Iar, pe lângă „cronic”, mi-a atras atenţia cuvântul „entropie” – un termen pe care oamenii de ştiinţă l-au strecurat în a doua lege a termodinamicii pentru a descrie dezinte­grarea treptată prin care trece universul nostru, degradându-se încet, dar sigur, către dezordine. „Entropia cronică” ar fi astfel o descriere adecvată a vieţii pe planetă în zilele acestea, o viaţă care înaintează în marş spre dezintegrare.

Nu eşti de acord?

Nu este o noţiune foarte îmbucurătoare, înţeleg. De aceea, lângă acest cuplu, avem nevoie să găsim repede încă unul. Citind corect pasajele apocaliptice din Sfânta Scriptură (Matei 24, Marcu 13 şi Luca 21, împreună cu Daniel şi Apocalipsa), ştim că entropia cronică pe care acestea o descriu nu este decât un semnal de avertizare pentru a doua venire a lui Hristos şi pentru refacerea întregului cosmos, care acum se îndreap­tă spre dezintegrare. Aceasta înseamnă că şi cel mai catastrofal dintre titlurile ştirilor care ne înconjoară – de la subiectul regresiei ecleziastice şi morale a societăţii până la acela al dezintegrării ecologice şi economice – nu este decât o profetică asigurare că, dincolo de veştile rele, vine făgăduinţa celei mai bune veşti, că Isus revine în curând. „Entropia cronică” întâlneşte astfel un alt cuplu: „Speranţă binecuvântată”!

Nu este de mirare că, în ajunul morţii Sale, Isus ne-a chemat la o încredere plină de bucurie: „În lume, veţi avea de înfruntat ştiri descurajatoare, unele după altele, dar nu vă îngrijoraţi, fiţi încrezători, căci Eu am biruit entropia cronică a acestui veac. Şi mă întorc după voi” (vezi 14:1-3;16:33).

Meditează asupra acestei făgăduinţe a lui Isus: „Oricare ar fi nenorocirea abă­tută asupra noastră în lume, noi trebuie să fim încrezători, ştiind că Hristos a biruit lumea. Vom avea necazuri în lume, dar şi pacea lui Isus Hristos. Întoarceţi-vă ochii dinspre voi şi priviţi la Isus, care este singurul vostru ajutor” (Review and Herald, 19 mai 1896).

„Entropia cronică” se întâlneşte cu Mântuitorul.

Fii încrezător!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.