SORA GEAMĂNĂ

„Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit, de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o.” (Exodul 20:11)

Ai cunoscut vreodată nişte gemeni identici? Cei mai mulţi dintre noi da. Ce creaţie uimitoare! Te uiţi la unul şi te gândeşti la celălalt. Îl cauţi pe unul şi îi găseşti pe amândoi. Dar dacă sunt îmbrăcaţi la fel? Atunci avem nevoie de ceva ajutor.

S-ar putea să te surprindă să afli că Sabatul are o soră geamănă. Nu, nu este nici vinerea, nici duminica. Cine este ea? Pentru a măsura timpul pe planeta aceasta, noi, oamenii, am luat ca reper cerul. Am calculat perioada de rotație a Pământului în jurul Soarelui şi am numit-o an. Am măsurat călătoria Lunii în jurul Pământului şi am numit-o lună. Am calibrat o singură rotaţie a Pământului în jurul axei sale şi am de­clarat-o zi de douăzeci şi patru de ore. Şi ce am urmărit, ce mişcare celestă am măsurat pentru a delimita săptămâna? Niciuna. Nu există nicio dovadă astronomică (sau as­trologică) corespunzătoare unităţii noastre temporale de şapte zile, numită săptămână.

Robert Odom a observat: „Săptămâna de şapte zile nu este o diviziune naturală a timpului şi nu este legată de mişcările niciunui corp ceresc. Raportul Genezei despre creaţie, Decalog şi legea mozaică arată clar că, iniţial, a fost o instituţie instaurată de Divinitate, fiind creată ca o soră geamănă a Sabatului” (Sunday in Roman Paganism, p. 241; sublinierea autorului).

Atât raportul creaţiei din Geneza, cât şi porunca a patra din Exodul dezvăluie o legătură sacră între săptămâna de şapte zile şi Sabatul zilei a şaptea. În mod logic, sin­gura raţiune pentru săptămâna septenară a fost aceea ca neamul omenesc să poată ţine evidenţa Sabatului zilei a şaptea şi a întâlnirii săptămânale cu Creatorul său. Căci „ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău” (Exodul 20:10). Nu ar trebui să ne surprindă că şarpele, transformat în balaur, îşi îndreaptă furia diabo­lică împotriva ambelor daruri de timp divine – nu este de mirare că, în cele din urmă, săptămâna de şapte zile a început să poarte numele zeilor din astrologie, iar că sabatul contrafăcut a fost numit după Zeul Soare. Aceasta pentru că, fără surprize, Dumneze­ul celor aleşi a ales special o zi pentru ei. Şi pentru El. La sfârşitul fiecărei săptămâni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.