Studiu suplimentar

Citeşte capitolul „Despre jurăminte”, p. 201-204, din Mărturii, vol. 1, de Ellen G. White.

„Dacă Adam nu ar fi călcat Legea lui Dumnezeu, legea ceremonială nu ar fi fost instituită niciodată. Vestea cea bună a Evangheliei i-a fost adusă lui Adam pentru prima dată prin declaraţia în care i s-a spus că sămânţa femeii va zdrobi capul şarpelui şi, pe parcursul generaţiilor succesive, le-a fost transmisă lui Noe, Avraam şi Moise. Cunoaşterea Legii lui Dumnezeu şi a planului de mântuire le-a fost împărtăşită lui Adam şi Evei de Hristos Însuşi. Ei au preţuit cu atenţie această învăţătură importantă şi le-au transmis-o prin viu grai copiilor şi copiilor copiilor lor. În felul acesta a fost păstrată cunoaşterea Legii lui Dumnezeu.” – Ellen G. White, Solii alese, cartea 1, p. 230

Întrebări pentru discuţie

1. Cu mult înainte ca Moise să scrie legile după care avea să fie guvernat Israelul, egiptenii şi babilonienii aveau deja un sistem de legi civile care, în unele privinţe, se asemănau cu legile date de Dumnezeu. Chiar şi în culturile ateiste există legi care protejează oamenii şi proprietatea. Totuşi, adesea, legea se bazează pe concepte morale, adică ea ar trebui să-i încurajeze pe oameni să se ferească de anumite fapte rele şi să facă anumite fapte bune. Dar de unde au oamenii simţul binelui şi al răului?

2. Care este relaţia dintre noţiunile de bine şi rău şi problema existenţei lui Dumnezeu? Dacă Dumnezeu nu există, de unde vin aceste noţiuni? Care ar putea fi sursa, în cazul în care Dumnezeu nu ar exista?

3. Cuvântul „lege” este folosit cu sensuri diverse – legea gravitaţiei, legile mecanicii, legi internaţionale, legi ale statului, legea taxelor etc. Ce au toate în comun? Care sunt deosebirile? Care sunt consecinţele probabile ale nerespectării lor? Dar beneficiile, dacă le respectăm? Cum ne ajută legile să înţelegem scopul Decalogului în viaţa credincioşilor?

4. Discutaţi în grupă despre măsurile de precauţie pe care trebuie să le luăm ca biserică pentru a evita greşeala comisă de conducătorii evrei, care au adăugat la Lege reguli suplimentare, neintenţionate de Dumnezeu. De ce este uşor să cădem în această greşeală?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.