Pîinea cea de toate zilele...

bread (Копировать)

Deținerea informației veridice este  unul dintre  cei mai importanţi factori în luarea deciziilor înţelepte.  O concepţie greşită este o idee greşită sau un punct de  vedere rezultat  din înţelegerea incorectă a unui  fapt. Cât de uşor este să înţelegi greşit nevoile de bază de zi cu zi. De aceea informaţia corectă este crucială în luarea deciziilor. Ca
o ilustrare, să luăm drept  exemplu doar un produs alimentar : pâinea.

Pâinea devine din ce în ce mai populară în ţările în care nu a fost consumată acum
un secol.
Procesul ce transformă   grîul  integral (un aliment întreg) în  faină albă, jefuiește pâinea de valorile sale nutritive. Prin urmare, producătorii fac ceea ce ei numesc „făină îmbogățită”, înlocuind  o parte din nutrienții pierduţi în procesul de producere. Cu toate acestea, în comparaţie cu făina albă îmbogățită, făina integrală de grâu asigură organismul: cu 96% mai mult vitamina E,  cu  78% mai mult fibre celulare şi cu 58% mai mult magneziu, cupru,  cu  37% mai mult acid folic, cu 82% mai mult crom, cu 72% mai mult zinc, cu 52% mai mult vitamina B6 , cu 80% mai mult seleniu. În plus, în grâu au fost găsite  99  fitochimicale – nutrienţi la care nici nu s-au gindit cei care au îmbogăţit făina albă. La toate acestea se adaugă faptul că aceste fitochimicale previn sau tratează 114 complicaţii ale diferitor boli.
Vitaminele, mineralele si  cele 99 de  fitochimicale în grâul integral produc o acţiune combinată pe care nu o poate imita făina albă.

Alimentele procesate pot să pară mai ieftine, dar, în comparaţie cu nutrienţii  pierduți in timpul procesării, produsele integrale reprezintă o alegere  nutritivă şi economică mai bună. Produsele integrale  sunt net superioare celorlalte. Combinaţia completă şi amestecul de vitamine, fitochimicale, fibre, minerale și antioxidanţi  creează o sinergie nutriţională pe care alimentele procesate n-o  pot înlocui.

Cu  toţii trebuie să fim atenţi la fiecare bucăţică de mâncare calculând valorea nutritivă și influenţa acesteia asupra sănătăţii. Istoria şi studiile din întreaga lume
ne spun că o dietă bogată în cereale integrale, leguminoase, fructe
şi legume, cu excluderea cantităţii de carne, puţină mâncare  prelucrată şi
cât mai puţin zahăr este cel mai bun mod de a preţui fiecare bucățică de mîncare! Cei mai sănătoşi  oameni de pe pământ fac acest lucru. Alimentele pe care le  consumă mai degrabă  întăresc sănătatea lor decât o distrug.
Putem învăţa aceste lecţii chiar şi  de la gândaci. Ei cunosc diferenţa dintre
alimentele procesate şi cele integrale. Ei vor alege  întotdeauna alimentele integrale,
instinctiv ştiind că vor primi puţin din alimentele procesate.
O dietă vegetariană este un excelent mod de a include mai multe
alimente integrale în alimentaţia noastră. Dispare lupta cu greutatea corporală, te  bucuri de un aport mai mare de energie, nivele stabile de zahăr în sânge și o nutriţie adecvată te lasă cu adevărat satisfăcut. Din acest motiv, alimentele integrale reprezintă cel mai calitativ şi excelent
combustibil pentru creier şi organism.

A fi cu adevărat mulţumit este scopul şi căutarea oricărei inimi. Cu toţii suntem setoşi de   satisfacţie profundă şi mulţumire. Aici, de asemenea, putem învăţa din experienţa
şi sfatul altora.
Ascultaţi  această întrebare uimitoare. ”De ce cântăriţi argint pentru un lucru care nu hrăneşte? De ce vă daţi câştigul muncii pentru ceva care nu satură?” (Isaia 55:2)
Prea des ne irosim nu numai resursele noastre şi banii, dar si vitalitatea noastră,
forţa de viață pentru lucrurile care nu ne  satisfac nevoile reale. Am fost păcăliţi. În consecinţă, nu suntem niciodată mulţumiţi, niciodata  satisfăcuţi, şi  luptăm pentru  a ne simţi împliniţi . ”Vor mînca și tot nu se vor sătura”, (Osea 4:10) și ” Toată truda omului este pentru gura lui, şi totuşi poftele nu i se împlinesc niciodată.(Eclesiast 6:7)
Biblia spune că Isus ”a flămânzit”(Luca 4:2). El a avut dorinţe puternice şi nevoi  care nu au fost  satisfăcute. El înţelege acest sentiment. Dar El, de asemenea, ştia unde să meargă pentru a găsi satisfacţie completă. Un vechi proverb spune: ”Cel neprihănit mănâncă până se satură, dar pântecele celor răi duce lipsă”,(Proverbe 13:25).  Cei neprihăniţi sunt pur şi simplu cei care depind  sută la sută de  Dătătorul de viaţă, Sursa de dragoste, fericire şi multumire.
Această lume este înfometată, în subnutriție, din cauza lipsei şi excesului. Noi
am căutat să umplem sufletele noastre însetate cu himere ale lucrurilor reale, dar ne-am întors cu mâinile goale. De fiecare dată când  ducem mâncarea la  gură şi ţinem  cont  de  asta, faptul e  valabil şi pentru tărâmul spiritual – al sufletului  nostru înfometat. Atunci când avem părtăşie cu Dătătorul de viaţă, nu vom mai fi înfometaţi. Vom găsi   totul de ce am dus lipsă. Invitaţia de a experimenta tot ceea ce El  oferă este pentru fiecare înfometat şi însetat după neprihănire. „Căci el a potolit setea sufletului însetat, şi a umplut de bunătăţi sufletul flămând” (Psalmi 107:9).
„Pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăţi, şi pe cei bogaţi i-a scos afară cu mâinile goale” (Luca1:53).

Veaceslav Coșcodan, director Departamentul Sănătate UBM

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.