Pe 31 martie, duminică, un grup de voluntari adventiști din Chișinău au strâns și depozitat în saci gunoi menajer în preajma lacului de la Porțile Orașului.
Costea și Silvia, un cuplu recent căsătorit, se plimbă uneori prin împrejurimile pitorescului lac de la Porțile Orașului. Tinerilor le place să admire rațele sălbatice de pe oglinda apei, să urmărească înmugurirea și înflorirea copacilor din păduricea alăturată, să asculte susurul unui pârăiaș ce se revarsă în lac. Însă bucuria aflării lor în natură este la fiecare pas adumbrită de prezența gunoaielor aruncate nu numai pe sub copaci, pe iarbă, ci și pe cărările de acces și chiar în apa lacului. Ce colțișor de rai ar fi acest loc dacă ar fi curat, și-au împărtășit ei părerea cu confrații de credință, ne ajutați să strângem mizeria asta?
Zis și făcut. Pentru început au obținut dreptul și sprijinul conducerii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău în custodia căruia se află lacul și împrejurimile lui, apoi au făcut anunțul necesar pentru voluntari și au procurat mănuși și saci speciali.
În ziua și la ora fixată, voluntarii dornici de a participa la inițiativa civică anunțată, au fost întâmpinați de doamna Elena Cojocari, directorul adjunct al Muzeului, și de Petru Pușcaș, prezbiterul comunității nr. 9 din Chișinău. Petru venise cu vreo oră mai devreme ca să pregătească ”instrumentele” principale – niște bețe lungi la capătul cărora au fost fixate cuie. Acestea au fost necesare mai ales pentru a scoate gunoaiele aruncate în hățișurile de muri și măceș, în apă.
Fiind zi de odihnă, malurile lacului erau împânzite cu pescari, în poienițe se odihneau familii cu copii, mulți au adus cu ei grătare pentru a-și prepara mâncare. Observând activitatea voluntarilor, unii au dat o mână de ajutor, exprimându-și dorința să participe și ei la asemenea acțiuni.
După aproximativ trei ore de muncă asiduă, s-a constatat că doar de pe circa un sfert din teritoriu s-au adunat munți de gunoaie care au fost puse în saci.
- Ne dăm seama că aici sunt încă multe de făcut, au menționat participanții, și intenționăm să continuăm lucrările de curățire. Ne pare rău că nu sunt instalate pubele, poate că atunci oamenii nu ar arunca atât de mult gunoi menajer peste tot.
- Suntem recunoscători și mulțumiți pentru munca depusă, au declarat și inițiatorii Costea și Silvia Negură. Sperăm să avem în viitorul apropiat un loc nu numai frumos, cu aer de pădure și priveliști atrăgătoare, dar și curat. E bine nu numai pentru ce văd ochii, dar și pentru sănătate.
- Nu-mi pare rău că am oferit timpul meu astăzi pentru a strânge gunoiul lăsat de cineva necunoscut, ne-a mărturisit Natalia Dreglea, am făcut-o pentru slava lui Dumnezeu. Sper că, prin exemplul nostru, suntem o mărturie pentru semeni că oamenii sunt lăsați pe pământ nu doar să-i folosească darurile, dar și să-l îngrijească.
Maria Cioaric,
Departamentul Comunicare