Adventiștii din Chișinău participă la curățenia de primăvară a capitalei

Știri Wednesday, 3 April 2019

Pe 31 martie, duminică, un grup de voluntari adventiști din Chișinău au strâns și depozitat în saci gunoi menajer   în preajma  lacului de la Porțile Orașului.

Costea și Silvia, un cuplu recent căsătorit, se plimbă uneori prin împrejurimile  pitorescului lac de la  Porțile Orașului. Tinerilor le place să  admire rațele sălbatice  de  pe oglinda  apei, să urmărească înmugurirea și înflorirea  copacilor din păduricea alăturată, să asculte susurul unui pârăiaș ce  se  revarsă în lac.  Însă bucuria aflării lor în natură este la  fiecare pas adumbrită de  prezența gunoaielor  aruncate nu numai pe sub  copaci, pe  iarbă, ci   și pe cărările de  acces și chiar în  apa lacului.  Ce colțișor de rai ar  fi acest loc dacă  ar fi curat, și-au împărtășit ei  părerea   cu  confrații de  credință, ne ajutați să strângem  mizeria asta?

Zis și făcut. Pentru început au obținut  dreptul și sprijinul conducerii  Muzeului Național  de Etnografie și  Istorie Naturală din Chișinău    în custodia  căruia se află lacul și împrejurimile lui, apoi au făcut anunțul necesar pentru voluntari și au procurat mănuși și saci speciali.

În  ziua și la  ora  fixată, voluntarii dornici de  a participa la inițiativa civică anunțată, au fost întâmpinați de doamna  Elena Cojocari, directorul adjunct al Muzeului, și de  Petru Pușcaș, prezbiterul comunității nr. 9 din Chișinău.  Petru venise  cu vreo oră mai devreme ca  să pregătească ”instrumentele” principale – niște bețe lungi la capătul cărora au fost fixate cuie. Acestea au fost necesare mai ales pentru a  scoate gunoaiele aruncate  în hățișurile  de  muri și măceș, în apă.

Fiind zi de odihnă, malurile lacului erau împânzite cu pescari, în poienițe se odihneau familii cu copii, mulți au adus cu ei grătare pentru a-și prepara mâncare. Observând activitatea voluntarilor, unii au dat o mână de  ajutor, exprimându-și dorința să participe și ei la  asemenea acțiuni.

După aproximativ trei ore de  muncă asiduă, s-a constatat că doar de pe circa  un sfert din teritoriu s-au adunat munți de  gunoaie care au fost puse în saci.

  • Ne dăm seama că aici sunt încă multe de făcut, au menționat participanții, și intenționăm să continuăm lucrările de  curățire. Ne pare rău că  nu sunt instalate pubele, poate că atunci oamenii nu ar arunca  atât de  mult   gunoi menajer peste tot. 
  • Suntem recunoscători și mulțumiți pentru munca depusă, au declarat și inițiatorii Costea și Silvia Negură. Sperăm să avem în viitorul apropiat un loc nu numai frumos, cu aer de pădure și priveliști  atrăgătoare, dar  și curat. E bine nu  numai pentru ce  văd ochii, dar și pentru sănătate.
  • Nu-mi pare rău că am oferit timpul meu astăzi pentru a strânge  gunoiul lăsat de  cineva necunoscut, ne-a mărturisit  Natalia Dreglea,  am făcut-o pentru slava  lui Dumnezeu. Sper că, prin exemplul nostru, suntem o mărturie pentru semeni că oamenii sunt lăsați pe pământ  nu doar să-i folosească darurile, dar și să-l îngrijească.

Maria Cioaric,
Departamentul  Comunicare

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.