Este suficient să iei tratament pentru scăderea tensiunii arteriale?
Ați prezentat diferite aspecte ale temei despre tensiunea arterială crescută (hipertonia). Tratamentul pare să fie eficient și să scadă tensiunea arterială. Am 40 de ani și iau mereu tratament pentru hipertonie. Chiar trebuie să îmi schimb stilul de viață?
Tema care ridică o mulțime de întrebări, cărora noi le-am găsit răspunsul în ultimii 15 ani, vizează hipertonia (tensiunea arterială crescută) sau „ucigașul tăcut”. Această denumire are legătură cu faptul că hipertonia este o problemă de sănătate foarte răspândită. În anul 2015 s-a constatat că:
- La nivel mondial mai mult de 1,3 miliarde de oameni sufereau de hipertonie, ale cărei valori s-au încadrat între 130-139/85-89 mm coloană de mercur.
- În perioada 1975 – 2015 indicatorii medii ai TA (tensiunea arterială) au rămas aproximativ la aceleași valori, pentru bărbați, și au avut valori puțin mai mici pentru femei[1].
Aceste date sunt îngrijorătoare determinând discuții serioase cu privire la hipertonie. Dincolo de aceasta, doar 57% dintre cei care suferă de hipertonie știu de existența bolii și doar 40,6% iau un tratament medicamentos, care are efect optim doar pentru 13,2% din cazuri. Această discrepanță dintre numărul celor care suferă de hipertonie în raport cu cei care au acces la tratament și care chiar reușesc să controleze TA, se înregistrează cel mai frecvent în țările cu venit mediu și scăzut[2]. Aceste cifre ne fac să ne îngrijorăm și ne pun pe gânduri cu privire la acțiunile de rezolvare pe care le putem întreprinde.
Recent, Societatea Americană de Cardiologie și Colegiul American de Cardiologie au scăzut indicatorii care determină controlul tensiunii arteriale cu scopul de a oferi posibilitatea începerii mai devreme a tratamentului. Această schimbare este de folos mai mult pentru cei care nu au împlinit încă vârsta de 45 de ani. Concluzia sau semnalul de alarmă, nu doar pentru SUA, ci și pentru întreaga lume este acela de a menține un control asupra tensiunii arteriale, străduindu-ne să nu ajungem la tratamentul medicamentos! Cercetăm cu atenție tot ceea ce spune literatura medicală despre acest domeniu. În ultima perioadă se observă o creștere considerabilă a numărului de articole, comentarii și recomandări legate de controlul TA, iar ideea de bază a acestora este rolul determinant pe care îl joacă stilul de viață în vindecare. Aici sunt incluse:
- Scăderea în greutate și menținerea unei greutăți idele (indicele de masă corporală);
- Exercițiu fizic zilnic;
- Renunțarea la tutun;
- Dieta bogată în legume, fructe, cereale, nuci și grăsimi nesaturate;
- Renunțarea la consumul de carne roșie, grăsimi saturate, carbohidrați rafinați (prăjituri, băuturi bogate în conținutul de zahăr și bomboane);
- Scăderea conținutului de sare din alimentație.
Mulți au nevoie de medicamente pentru a controla valorile TA. Dar schimbarea stilului de viață și chiar scăderea tensiunii arteriale sunt necesare tuturor. Termenul „scădere” este folosit cu precauție datorită faptului că odată ce ai obținut cea ce ți-ai dorit prin schimbarea stilului de viață, trebuie să menții această schimbare pe toată durata vieții! Nu este uimitor faptul că toate aceste schimbări din stilul de viață, care au fost amintite, fac parte din solia despre sănătate adventistă! Aceste informații ne pot ajuta să avem o influență benefică asupra celor din jur, atunci când aducem aportul nostru la îmbunătățirea nivelului de sănătate al societății prin cercetare medicală și prin identificarea factorilor de risc, așa cum este hipertonia. Stilul de viață este foarte important! Putem amenaja trasee liniștite pentru limbare, putem deschide cluburi de fitness, putem susține cursuri de alimentație sănătoasă, împărtășind speranță și chemând la integritate, în ciuda păcătoșeniei noastre. Acest mod de a acționa poate constitui o lucrare medicală cuprinzătoare prin care să fie răspândită lucrarea de vindecare a lui Isus.
Piter Lendles, director departamentului de Sănătate, CG
[1] 1 http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/blood_pressure_prevalence/en/
[2] 2 http://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=13257%3Adia-mundial-de-la-hipertension-2017-conoce-tusnumeros&catid=9283%3Aworld-hypertension-day&Itemid=42345&lang=en