Diabetul: recomandări practice

Departamente Thursday, 17 August 2017

În ocazia anterioară am vorbit despre diabet. Am discutat despre diferența dintre diabetul de tip I și diabetul de tip II. În diabetul de tip I mor celulele pancreasului, care produc insulina. Acest tip de diabet este întâlnit preponderent la tineri. În dezvoltarea diabetului de tip II rolul principal îl joacă nu insuficiența de insulină, ci rezistența țesuturilor la acțiunea lui – fenomenul rezistenței la insulină, cauzat în cele mai multe cazuri de obezitate.

Tratarea diabetului de tip I constă în administrarea insulinei. Deoarece pancreasul nu este capabil să producă cantitatea necesară de insulină, pentru asimilarea glucidelor este necesar să fie introdusă insulină din mediul extern. Însă aici se naște întrebarea: cum vom calcula doza necesară de insulină? Pentru aceasta este nevoie să cunoaștem cantitatea de glucide ingerate de organism. Pentru simplificarea calculelor a fost introdusă așa-numitul sistem al „unității de pâine” (UP). O UP este echivalentul a 10-12 g. de glucide din produse. O UP crește nivelul de glucoză din sânge aproximativ cu 2 mmol/l iar pentru a metaboliza 1 UP este necesară administrarea a 1-3 unități de insulină. Astfel, monitorizând meniul său, pacientului îi este suficient să calculeze cantitatea de UP la fiecare masă și să-și administreze cantitatea respectivă de insulină. Pentru a veni în ajutorul pacienților au fost elaborate tabele speciale ale UP. Vom trece în linii mari peste acest tabel examinând cele mai răspândite produse:

1 UP – o felie de pâine de orice tip cu grosimea de 1 cm. sau 2 pesmeți neîndulciți, sau 5 biscuiți „cracker” mici;

1 UP — 1 măr de mărime medie, 1 portocală, 1 pară, 1 curmală japoneză, 1 piersică, 1 felie pepene verde, 4 prune de mărime medie, 12 boabe de strugure, 15 vișine, o banană de mărime medie, un pahar suc natural de fructe;

1 UP — 1 – 2 linguri de paste făinoase uscate;

1 UP — 1 lingură de orice fel de (crupe de) cereale sau 2 linguri de cereale fierte;

1 UP — 1 cartof de dimensiunea unui ou sau 2 linguri de piure sau cartofi prăjiți;

1 UP — 3 morcovi de dimensiune medie, o sfeclă de dimensiune medie, 1 lingură de leguminoase (boboase), 3 linguri de fasole fierte, 7 linguri de mazăre verde;

1 UP — 1 pahar cu lapte, chefir sau iaurt;

1 UP — 65 g. înghețată, 20g. ciocolată, 1 lingură zahăr sau miere

Unele produse nu conțin UP, adică glucide – carnea, peștele, ouăle, brânza, untul, uleiul, zarzavaturi ca varza, salata, ardeii, dovleceii, vinetele, roșiile, ridichea, verdețurile – astfel că ele nu intră în calcul.

Dacă nu aveți la îndemână tabelul UP, puteți calcula conținutul de carbohidrați aruncând o privire asupra conținutului produsului, inscripționat de producător pe ambalaj. De exemplu, 100 g. pizza conține 24 g. glucide – împărțind la 12 (valoarea unei UP) obținem 2 UP. Astfel, 100 g. pizza conține 2 UP.

Pacienții cu diabet de tip I nu au restricții în consumul de carbohidrați dacă nu suferă de obezitate. Este important calculul lor exact, ca să poată compensa cantitatea de insulină.

Altfel stau lucrurile cu bolnavii de diabet de tip II. Lupta cu rezistența la insulină este o sarcină dificilă, de aceea medicamentele actuale sunt destinate acestui scop. Însă pentru atingerea acestui rezultat este importantă scăderea în greutate. Iată că aici ne ajută sistemul „unităților de pâine”! Mulți pacienți cu diabet de tip II cred că dacă iau medicația prescrisă pot avea orice dietă, cu condiția să limiteze dulciurile în alimentație. Dar acest tip de gândire este greșit. Limitarea consumului de glucide, pe lângă faptul că păstrează rezervele pancreasului și astfel amână momentul de trecere la insulinoterapie, mai ajută la scăderea în greutate, ceea ce scade rezistența la insulină. De aceea, folosind același tabel al unităților de pâine, bolnavul de diabet de tip II trebuie să-și formeze o astfel de dietă, încât cantitatea de glucide să nu depășească cifra de 14 UP pe zi – iar acești carbohidrați să fie te tip „lent” – fructe, legume și cereale. În mod obișnuit, această normă se distribuie pe mesele principale ale zilei – 14 UP la micul dejun, 4 UP la prânz, 3 UP la cină, adăugând câte 1 UP pentru al doilea mic dejun, prânz și cină, deoarece pacienții cu diabet de tip II se simt mai bine cu alimentația împărțită.

Trebuie să menționăm faptul că dieta trebuie să corespundă nivelului de activitate fizică al pacientului.  Mușchii scheletici care lucrează utilizează mai multă glucoză, ca rezultat poate apărea hipoglicemia (scăderea nivelului de zahăr în sânge). Dacă pacientul planifică să efectueze activitate fizică, trebuie să ia 1-2 UP pentru fiecare 40-60 min. activitate fizică (de preferat carbohidrații cu absorbție lentă – fructe, cereale, etc.). În cazul apariției simptomelor de hipoglicemie (transpirație rece, frisoane, senzație acută de foame) trebuie luate 1-2 UP (în acest caz prioritate se dă glucidelor „rapide” – de exemplu, zahăr, o lingură de zahăr conținând 1 UP).

Nu trebuie să uităm și de hidratarea adecvată – între mesele principale ale zilei să bem 1,5-2 l apă, pentru a facilita activitatea rinichilor.

Am încheiat abordarea dietei adecvate a pacienților cu diabet zaharat – deoarece este componenta cea mai importantă a tratamentului corespunzător. Multă sănătate!

Marina Pavlova, medic terapeut, cardiolog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.