Acneea: cauze și tratament.

Departamente Monday, 28 March 2016

Acneea este o boală epidemică de piele, în țările apusene afectând peste 85% din adolescenți. În SUA această afecțiune persistă și după adolescență până în al treilea deceniu de viață la 50% de femei și bărbați. Fiind socotită o boală a țărilor occidentale, aceasta practic  lipsește în țările de răsărit, de exemplu în Okinawa nu se întâlnește acneea. Cu alte cuvinte în țările unde se consumă în alimentație preponderant lactate, rata incidenței de acnee este crescută pe când în țările de răsărit unde consumul de lactate este minim acneea practic lipsește sau se întâlnește destul de rar. Din această perspectivă acneea nu este un fenomen „fiziologic al pubertății”, dar poate reprezenta un indicator vizibil de risc față de un semnal aberant ce promovează o epidemie de boli cronice a civilizației. Iată ce se are în vedere : alimentația apuseană ce cuprinde laptele, produsele lactate, junk foods, carnea și proteinele din ouă, toate împreună determină o creștere a enzimei mTORC1 (enzimă recunoscută ca forță motrice fundamentală pentru o serie de boli cât și îmbătrânire)  ce determină apariția obezității și acneea. Astfel tipul apusean de alimentație ce activează peste măsură enzima mTORC1 determină pubertatea precoce, acnee, obezitate, diabet tip 2, cancer, în special cancerul de prostată, hipertensiunea arterială, boli neuro degenerative. Cu toate că există dovezi epidemiologice și biochimice  substanțiale ce suportă că laptele și produsele lactate cresc nivelul de insulină-IGF-1 cât și agravarea acneii, în lumea medicală doar o slaba asociere se face între lapte și apariția de acnee!

Consiliul Național de Lactate neagă faptul că aportul de lapte provoacă acnee, dar un studiu sprijinit  de  Harvard Health Study -a dovedit contrariul. Concluzia spune: „Am găsit o asociere strânsă dintre acnee și consumul de lapte integral și lapte degresat.  Asocierea acesteia cu laptele poate fi din cauza prezenței hormonilor și a moleculelor bioactive în lapte ”.

Din editorialul Jurnalului  Academiei Americane de Dermatologie:

„Lucrările … de la Școala de Sanătate Publică Harvard stabilesc o asociere între consumul de lapte și acnee. Dar, cum ar putea fi provocată acnea de lapte? Consumul de lapte și produse lactate de la vacile gestante ne expune la hormonii produși, hormoni care nu sunt necesari pentru a fi consumați în timpul vîrstei adolescente si adulte. Nu este nici un secret faptul că acnea la adolescenți este strîns legată cu activitatea hormonală … Deci, ce se întâmplă în cazul în care hormonii exogeni (din exterior) sunt adăugați la cei  endogeni (din corpul nostru)? Și care exact este sursa acestor hormoni? Luați în considerare faptul că, în natură, laptele este consumat de la o mamă, fie bovină fie umană, până când are loc înțărcarea. În mod normal, mama încetează  alăptarea pînă la următoarea sarcină, astfel consumul de lapte de la o mama însărcinată cu următorul ei urmaș nu este un eveniment obișnuit .

S-a observant la toate speciile animalelor din natură îndepărtarea puilor de la hrana cu lapte și încurajarea de a fi înțercați la un moment potrivit. În plus, în natură puii consumă doar laptele propriilor sale specii,de exemplu vițeii născuți cresc de 40 de ori mai repede decât copiii nou-născuți ( creșterea în greutate la viței în primul an de viață alimentați cu lapte de vacă e de 0,7-0,8 kg/ zi pe cînd la nou-născuții  alimentați cu lapte matern e de 0,02 kg/zi). Astfel aceste două reguli naturale sunt neglijate de catre om.  Analizînd obiectiv acest fapt, consumul în cantități mari de lapte de la alte specii, mai ales atunci când laptele provine în principal, de la vacile gestante, în esență este un lucru nenatural.”

Un Studiu de Sanatate de la Harvard Nurse a constatat că asocierea dintre consumul de lapte și acnea severă diagnosticată de medic la adolescenți, este mult marcată de consumul de lapte degresat. Acest lucru se întîmplă, deoarece există o cantitate enormă de hormoni estrogeni în laptele degresat comparat cu cel integral. Cercetatorii au descoperit 15 hormoni sexuali steroizi în laptele comercial chiar de pe rafturile din magazine, niveluri mai ridicate de hormoni fiind găsit în laptele degresat, comparativ cu cel de 2% grăsime sau cel integral.

Laptele organic sau convențional este în mod natural un cocktail de hormoni. Aceasta nu este o consecință a injecțiilor hormonului de creștere la bovine sau a steroizilor adăugați.

Un comentariu in Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie : „Ar trebui sa nu surprindă pe nimeni faptul că laptele conține un număr enorm de hormoni de stimulare a creșterii. Laptele, la urma urmei, este conceput în mod special pentru a favoriza creșterea.”

Cea mai recentă actualizare publicată sugerează că limitarea consumului de lapte de vacă  va determina un efect benefic asupra bolilor cornice a civilizației: diabet, boli cardiovasculare, boli neurogenerative, cancer și… acnee.

Laptele de mama este prevăzut în mod exclusiv și fiziologic pentru nou-născut doar pentru perioada de alăptare. Consumul cronic  „abuziv” al acestui sistem postnatal de creștere a nou-născutului adica a laptelui și produselor lactate pe scară largă de către om în societățile industrializate a fost propus ca fiind principala cauză a epidemiei de acnee si celor mai grave boli cronice occidentale ”.

Deci, ce ar trebui să facem în tratarea cît și prevenirea acneei? Sau mai bine zis cum putem manipula cu ajutorul dietei activitatea enzimei mTORC1? Această strategie cuprinzătoare poate fi obținută cu ajutorul alimentației bogate în zarzavaturi și fructe, ce conțin inhibitori naturali a enzimei mTORC1 în tratamentul de acnee și reducerea produselor de origine animală.

În concluzie să vedem recomandările dietei antiacneeice:

 

  1. Urmează o dietă bogată în vitaminele A (ulei de cătină), E (nuci, semințe, ulei de masline), vitamina C (fructe, zarzavaturi) şi zinc( usturoi, nuci, cereale) pentru vindecare. Acizi graşi Omega 3 (semințe de in, soia) cu rol de hidratare și antioxidant, la care se adaugă multe lichide 2,5- 3 litri de apă/zi, ceai de plante (ceai de urzică), suc de fructe. Cremă de aloe vera și vitamina E

 

  1. Societatea Americană de Dermatologie interzice consumul de orice produs lactat sau brânzeturi. Explicația lor este simplă şi logică: omul este singura ființă care consumă lapte de la altă specie. Proteina din lapte – cazeina – favorizează acneea și riscul de cancer, mai ales că laptele de vacă are de 3 ori mai mulţi hormoni de creștere decât laptele uman. Iar la adulţi, acest hormon „crește” celulele canceroase şi favorizează apariția acneei.

 

  1. Simultan cu îmbogăţirea dietei cu produse vegetale, trebuie eliminat consumul de carne procesată (mezeluri, junk food) şi orice alte alimente procesate. Asta pentru că ele conțin aditivi, conservanți, coloranți, care nu sunt altceva decât toxine pe care organismul nu reușește să le elimine dacă i le dai zilnic.

 

  1. De asemenea se va evita orice aliment dulce: zahăr, miere, prăjituri, ciocolată, bomboane, chec,etc. Cât și cafea, cacao, alcool, fumat, alimente și sucurile acidulate din comerț care conțin E-uri

 

  1. Vom dormi zilnic cel puțin 8 ore

 

  1. Mișcare și evitarea sedentarismului

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.