«Celebrarea creaţiunii» - concertul de caritate întru susţinerea Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău

IMG_9796 (Копировать)

La data de 7 septembrie 2014, în capitala Moldovei a avut loc concertul de caritate organizat de către Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, întru susținerea Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău.Programul concertului „Celebrarea creaţiunii” a fost unul bogat şi divers incluzînd piesele compozitorilor Joseph Haydn, Edward Grieg, Max Bruch, Ludvig van Beethoven.

Puțin ar fi să spunem că doar ideea şi iniţiativa desfăşurării unei activităţi de binefacere îi aparţineau Bisericii Adventiste. Silvia Ţabor, dirijorul orchestrei simfonice, la fel este o parte a Bisericii Adventiste. Fiind originară din Moldova, absolventă a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Silvia Ţabor, datorită muncii asidue şi perseverenţei şi-a continuat studiile la una din cele mai prestigioase universităţi ale Canadei – McGill University, obţinînd gradul de doctor la Universitatea din Montreal.

Solista programului, Victoria Balan, (vioară), la fel este originară din Moldova. Obţinînd succesele mari în arta interpretativă, tînara vioristă s-a stabilit în Marea Britanie, unde continuă să îşi perfecţioneze măiestria.

Silvia Ţabor şi Victoria Balan au petrecut multe ore împreuna cu orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, unde a şi avut loc concertul de caritate. Repetiţii, pauze, din nou repetiţii şi muncă asiduă au fost răscumpărate – sala plină şi aplauzele furtunoase au fost o dovadă a faptului că scopul a fost atins. Oboseala dirijorului şi a muzicienilor nu se putea compara cu impresia pe care ei au lasat-o asupra publicului prin sunetele fermecătoare.

«Acum sunt în stare să mă întorc în scenă şi să cînt încă o dată», – a spus Victoria, plecînd din scenă după interpretarea piesei sale.  La sfîrşitul programului care a durat aproape două ore, Silvia, obosită dar fericită, primea felicitări şi exprima mulţumiri orchestranţilor, care o înţelegeau dintr-o singură mişcare a baghetei.

La concert au fost prezenţi şi politicianul, ex-preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova Marian Lupu şi deputatul Parlamentului Valeriu Ghileţchi. Ambele persoane oficiale au remarcat contribuţia Bisericii Adventiste la dezvoltarea societăţii Moldovei şi au adus mulţumiri pentru un concert minunat şi dorinţa de a ajuta instituţiile din republică.

Conducătorul Bisericii Adventiste din Moldova, pastorul Andrei Moldovanu, la finele concertului s-a adresat tuturor celor prezenţi cu cuvinte de apreciere şi mulţumire. În afară de aceasta, dînsul a înmînat reprezentantului Institutului Mamei şi Copilului toate mijloace financiare adunate în urma vînzării biletelor şi a donaţiilor. Suma finala care a fost transmisă Institutului, a constituit 93 000 lei moldoveneşti, echivalentul valutar al acestora constituie 6550 de dolari americani.

Departamentul Comunicaţii UBM

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.