Lumea din primul secol de după Hristos era împărţită după caste, statut social şi sex. Tulburările sociale erau la ordinea zilei. Conceptele de drepturi egale, libertate şi demnitate umană nu erau nişte norme acceptate.
În acest context, a intrat pe scenă creştinismul şi a produs o revoluţie socială. Învăţăturile lui Isus cu privire la egalitate, dreptate, grijă faţă de săraci şi respect faţă de cei marginalizaţi păreau nişte idei radicale. Totodată, creştinii erau uniţi în jurul a două valori esenţiale, două calităţi ale lui Dumnezeu – Creator şi Răscumpărător. Ei susţineau că toţi oamenii sunt creaţi de Dumnezeu şi că pot trăi veşnic datorită morţii Domnului Hristos. Orice om, indiferent de statutul lui social, era socotit ca având o valoare uriaşă în ochii lui Dumnezeu.
2. Ce ne spun următoarele simboluri despre modul în care credincioşii, deşi deosebiţi unii de alţii, pot convieţui şi conlucra în mod armonios?
1 Corinteni 12:12-18; 1 Petru 2:4,5.
Apostolul Pavel apelează la simbolul trupului omenesc pentru a ilustra unitatea dintre membrii bisericii. Corpul uman este bine închegat. Organele lui sunt interconectate şi depind unele de altele. Fiecare parte a corpului are un anumit rol. Dacă suferă o parte, suferă tot corpul (1 Corinteni 12:18-26).
De asemenea, Petru apelează la simbolul casei duhovniceşti, în care membrii sunt pietrele vii care se potrivesc perfect în zidurile unui templu glorios, aducând slavă Numelui lui Isus.
În ambele ilustraţii, se pune accent pe relaţiile strânse dintre membri. În societatea aceea, caracterizată de relaţii distruse, de lupte pentru putere şi de disensiuni profunde, legăturile armonioase dintre membrii bisericii erau un argument puternic în favoarea creştinismului. Domnul Isus a subliniat clar acest adevăr care este valabil în orice vreme: „Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei: dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii” (Ioan 13:34,35).
În ce măsură reflectă biserica ta locală unitatea despre care este vorba în aceste pasaje biblice? Tu contribui în vreun fel la întărirea unităţii? Ori ai anumite atitudini care vin să sporească problemele existente?