Începutul înţelepciunii este frica de Domnul; şi ştiinţasfinţilor este priceperea. (Proverbe 9,10)
Domnul le-a poruncit evreilor să îi înveţe pe copiii lor despre cerinţeleSale şi să îi ajute să-şi cunoască istoria. Această responsabilitatenu putea fi lăsată în seama altcuiva. Copiii trebuiau să fi e învăţaţisă-L vadă pe Dumnezeu atât în natură, cât şi în cuvintele revelaţiei. Cei care doreau să cerceteze mai profund adevărurile din Cuvântullui Dumnezeu şi să devină învăţători aveau posibilitatea să-şi continuestudiile la şcolile profeţilor. Samuel a înfiinţat aceste şcoli ca barieră împotriva decăderii larg răspândite în lumea din vremea lui.În aceste şcoli, elevii se întreţineau singuri, iar programul prevedeaatât învăţătură, cât şi muncă. Israeliţii nu considerau că munca este o activitate ciudată sau înjositoare. Fiecare elev învăţa o meserie, chiardacă primea instruire pentru o slujbă sfântă. Elevii erau învăţaţi despredatoria de a se ruga şi cum să se roage; erau învăţaţi cum să îşi exercitecredinţa în Creatorul lor şi cum să înţeleagă şi să asculte de învăţăturileDuhului Sfânt. În şcolile profeţilor, muzica era folosită în scop sfânt.Adevăratul obiectiv al educaţiei este acela de a restaura chipul luiDumnezeu în fiecare elev. Întoarcerea la desăvârşirea cu care am fost creaţi este marele obiectiv al vieţii, un obiectiv care stă la baza tuturorcelorlalte. În aceste şcoli, Dumnezeu aştepta cel mai înalt nivel, excelenţăîn tot ce se făcea. Profesorii nu stimulau mândria, ambiţia şi egoismulelevilor lor, ci le inspirau dragoste faţă de ceea ce era bun, adevărat şifrumos.
Între minte şi trup există o relaţie strânsă. Pentru a atinge un nivelînalt de dezvoltare morală şi intelectuală, trebuie să ţinem cont de legilecare guvernează organismul nostru.
Un gând inspirat: „Domnul Însuşi conducea educaţia lui Israel. Grija Lui nu se mărginea numai la nevoile lor religioase; tot ce interesa bunalor stare corporală şi intelectuală era cuprins în prevederile Sale divine şiintra în sfera Legii divine.” (Patriarhi şi profeţi, pag. 592)
Mesajul zilei: Principiile educaţiei adevărate şi evlavioase sunt tot lafel de necesare în vremea noastră ca în orice perioadă din istoria lumii.