A doua venire: cât să mai așteptăm?

Știri Monday, 5 October 2020

 

Isus a promis că va veni din nou – acesta este un fapt biblic incontestabil. Mai mult, El a promis că va veni curând. Numai în Apocalipsa (ultima carte a Bibliei) citim de patru ori cuvintele: „Iată Eu vin curând”. Între timp, au trecut aproape 2000 de ani de când au fost rostite aceste cuvinte și noi încă suntem pe acest pământ. S-a înșelat oare Isus? Sau avem o interpretare diferită a termenului „curând”?

O predică lungă

„El a şezut jos, pe Muntele Măslinilor. Şi ucenicii Lui au venit la El, la o parte, şi I-au zis: «Spune-ne, când se vor întâmpla aceste lucruri? Şi care va fi semnul venirii Tale şi al sfârşitului veacului acestuia?»” (Matei 24:3). Isus a răspuns la aceste întrebări prin predica pe care o găsim în capitolele 24 și 25 din Evanghelia după Matei. Ea are la bază o temă comună și a fost rostită de Hristos odată. Este vorba despre evenimentele care vor preceda cea de-a doua venire a lui Isus și despre timpul de așteptare.

Ce se va întâmpla în lume în ajunul celei de-a doua veniri?

Iată câteva dintre lucrurile pe care Isus le-a menționat în răspunsul său la întrebarea care I-a fost adresată.

Foamete

Pentru a combate foametea sunt create instituții și organizații care oferă asistență umanitară. În prezent, 11-12% din populația lumii suferă de malnutriție. În același timp, aproximativ 100 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani nu se pot dezvolta în mod normal din cauza lipsei unei alimentații adecvate, iar 2,5 milioane de copii mor de foame în fiecare an. Și aceasta se întâmplă într-o lume în care se aruncă atât de multă mâncare. Cu toate acestea, foamete a fost întotdeauna…

Epidemii

Bolile infecțioase au cauzat daune imense oamenilor de-a lungul secolelor. Ele au distrus națiuni întregi, au luat atâtea vieți, cât nici războaiele nu au fost în stare. Ciuma poate fi astăzi tratată, variola a rămas în trecut, dar planeta noastră este atacată de noi virusuri. Cât face doar HIV/SIDA. Din 1981, acest virus a ucis peste 25 de milioane de oameni. Conform celor mai recente statistici, 33,2 milioane din locuitorii planetei sunt infectați cu HIV. Virusurile se deplasează împreună cu călătorii de la un continent la altul. Lumea poate cădea cu ușurință pradă unei pandemii nemaivăzute până acum. Consecințele pot fi catastrofale, mai ales că majoritatea oamenilor sunt insensibili la cea mai mare parte a antibioticelor existente din cauza utilizării lor frecvente. Totuși, epidemiile nu sunt ceva nou.

Cutremure

După cutremurul din Japonia din 2011, în perioada 2011-2016 s-a constatat o creștere dublă a activității seismice din întreaga lume. Statistica cutremurelor din ultimii ani este următoarea: cutremure cu magnitudinea de peste 8 grade – o dată pe an; de la 7 la 7,9 grade – de 17 ori pe an; de la 6 la 6,9 – de 134 de ori pe an; de la 5 la 5,9 – de 1319 ori pe an. Acest fapt este alarmant, dar nici cutremurele nu au început ieri.

Războaie

Secolul al XX-lea deține recordul pentru amploarea și intensitatea ciocnirilor militare, precum și pentru cantitatea de sânge vărsat. Peste 250 de războaie au ucis în total aproximativ 110 milioane de oameni. Conform estimărilor existente, în secolul trecut au fost uciși în războaie și conflicte armate de șase ori mai mulți oameni decât în ​​secolul precedent. În secolul XXI există o tendință pozitivă, deși sunt încă multe războaie în lume. Dar ele există încă de la căderea în păcat…

Nimic nou sub soare?

„Care sunt totuși semnele celei de-a doua veniri?” – va întreba cineva. A fost mereu foamete, au existat întotdeauna epidemii și războaie. De ce vorbește Isus despre asta? S-a observat că, de îndată ce lumea (sau o anumită regiune) este afectată de o criză, așteptarea celei de-a doua veniri devine actuală. Dacă are loc vreun cutremur mai puternic sau dacă e însoțit de un tsunami, atunci sigur sfârșitul este aproape. Toată lumea începe să vorbească sau măcar să se gândească la acest lucru. Poate Isus a menționat foametea, epidemiile, cutremurele și războaiele pentru ca oamenii să cugete mai des? A cugeta este bine, dar timpul trece și Isus nu vine. Au loc cataclisme, oamenii cugetă, dar apoi totul revine la normal. Apar oameni sceptici despre care citim în Biblie: „Înainte de toate, să ştiţi că în zilele din urmă vor veni batjocoritori plini de batjocuri, care vor trăi după poftele lor, şi vor zice: «Unde este făgăduinţa venirii Lui? Căci de când au adormit părinţii noştri, toate rămân aşa cum erau de la începutul zidirii!»” (Biblia, 2 Petru 3:3, 4). De ce apostolul Petru îi numește batjocoritori pe cei care se îndoiesc? Poate că ei sunt doar raționali?

Cand vei veni?

Un prieten povestea despre cum a trebuit să plece de acasă pentru o zi. Fiul adolescent era interesat de momentul în care tatăl său se va întoarce. Era atât de interesat, încât în capul tatălui său s-au strecurat unele îndoieli. Fiul i-a făcut cu mâna de la fereastră și s-a asigurat că tatăl a urcat în mașină și a plecat. Apoi băiatul a dat repede câteva telefoane și casa s-a umplut de oaspeți. Distracția era în toi când ușa s-a deschis și tatăl a apărut pe neașteptate în prag. El râdea amintindu-și ce fețe aveau „copiii”. De ce a vrut fiul să știe ora întoarcerii tatălui său? De ce erau ucenicii lui Isus atât de dornici să cunoască „vremurile și soroacele” (Biblia, Faptele Apostolilor 1:7)? De ce oamenii sunt atât de lacomi după „vremuri sau soroace”? De ce „batjocoritorii” încă mai urmăresc ce se întâmplă în lume? Ei vor să știe dacă pot trăi ca înainte sau dacă Judecătorul este la ușă și este timpul să-şi vină în fire.

Pe neașteptate

Isus spune: „Vegheaţi dar, pentru că nu ştiţi în ce zi va veni Domnul vostru. Să ştiţi că, dacă ar şti stăpânul casei la ce strajă din noapte va veni hoţul, ar veghea şi n-ar lăsa să-i spargă casa. De aceea, şi voi fiţi gata; căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiţi” (Matei 24:42-44). Apoi Dumnezeu spune câteva pilde. În fiecare dintre ele cineva vine undeva. Și acest cineva sau întârzie, sau vine pe neașteptate. Aceste pilde sunt însoțite de chemarea lui Hristos: „Vegheați!” Și ele se referă la modul în care oamenii își petrec timpul de așteptare. Unii fac bine, în timp ce alții fac fapte rele. Unii își folosesc talentele spre slava lui Dumnezeu, alții le îngroapă. Unii sunt pregătiți pentru faptul că Mirele poate întârzia, alții nu.

Cât mai trebuie să așteptăm?

Dacă nu intenționați să deveniți cel mai longeviv om din lume și aveți mai mult de 20 de ani, atunci aveți de așteptat nu mai mult de 50-60 de ani. Iar dacă aveți peste 60 de ani, atunci mult mai puțin. Știți de ce? Pentru că dacă Hristos nu vine în timpul vieții noastre, atunci momentul morții va deveni pentru noi momentul celei de-a doua veniri a lui Isus: data viitoare când vom deschide ochii, Îl vom vedea pe Hristos venind (dacă vom avea onoarea să înviem cu cei mântuiți). Trâmbița lui Dumnezeu îi va trezi pe cei care dorm și ei vor ieși din mormintele lor pentru a nu mai muri niciodată. Unii nu sunt împotrivă să se gândească la Dumnezeu. Dar nu acum. La pensie. Sau peste o săptămână. Totuși, există un detaliu. Mihail Bulgakov a scris: „Da, omul este muritor, dar asta n-ar fi încă nimic. Rău e că lucrurile se petrec uneori subit – aici e clenciul! Și că, în general, el nu-i în stare să spună nici măcar ce va face astă-seară!”

Fii pregătit!

Mereu pregătit! Deci, cât mai am de așteptat? Exact până în ziua morții, dacă Hristos nu vine mai devreme. Cineva mai are de așteptat 50 de ani, cineva 20, iar cineva este la un pas de venirea lui Hristos. De aceea Domnul spune: „Vegheaţi dar, căci nu ştiţi ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului” (Matei 25:13). Cu ce vă umpleți zilele? Aveți timp pentru Dumnezeu? Îl cunoașteți personal? Prieteni, suntem în pragul noului an. Suntem cu un an mai aproape de cel mai așteptat eveniment al tuturor creștinilor. Întoarcerea lui Isus nu este un basm frumos, este o realitate. Să ne ajute Dumnezeu să fim puși la dreapta Regelui când El va veni a doua oară (citiți despre aceasta la sfârșitul capitolului 25 al Evangheliei după Matei). Fie ca întoarcerea Lui să nu ne sperie, ci să ne bucure, astfel încât la cuvintele Domnului „Da, Eu vin curând!” să putem răspunde cu bucurie în orice moment: „Amin! Vino, Doamne Isuse!” (Biblia, Apocalipsa 22:20). Suntem întotdeauna bucuroși să Te vedem! Te așteptăm de mult! Și viața noastră credincioasă este dovada acestui lucru.

Alexei Vologhin

Ziarul „Comoara ascunsă”, decembrie 2019

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.