Călătorului (nemulţumit) îi şade bine cu drumul

Ai fost fără prihană în căile tale din ziua în care ai fost făcut până în ziua când s-a găsit nelegiuirea în tine. (Ezechiel 28:15)

O povestire populară evreiască spune că un bătrân stătea în afara zidurilor unei cetăţi mari. Când călătorii se apropiau de cetate, îl întrebau pe bătrân: „Ce fel de oameni locuiesc în această aşezare?” De fiecare dată, bătrânul răspundea cu o întrebare: „Ce fel de oameni locuiesc în cetatea din care vii tu?” Dacă răspunsul era: „Doar oameni răi trăiesc în locul din care vin eu”, bătrânul continua, spunând: „Mergi mai departe; vei găsi doar oameni răi aici.” Însă, dacă răspunsul călătorului era: „Numai oameni buni locuiesc în oraşul de unde vin”, atunci bătrânul spunea: „Intră, pentru că şi aici sunt doar oameni buni.”

Deşi complet opuse, răspunsurile bătrânului erau adevărate. El ştia că răspunsul primului călător vorbea mai mult despre acesta decât despre oraşul din care venea. O veche zicală a Talmudului spune: „Nu vedem lucrurile aşa cum sunt ele, ci aşa cum suntem noi”. Bătrânul intuise că nu se putea ca cetatea să fie locuită numai şi numai de oameni răi şi că răspunsul călătorului indica, de fapt, spiritul lui de nemulţumire. Cu un astfel de spirit, călătorul nu s-ar fi simţit bine în nicio cetate. Peste tot ar fi întâlnit tot oameni răi, fiindcă aceasta era aşteptarea pe care o proiecta asupra lor.

Spiritul de nemulţumire este o povară pentru suflet şi nu are o origine divină. Ellen White a văzut că, „plecând din prezenţa lui Dumnezeu, Lucifer a început să răspândească spiritul de nemulţumire printre îngeri. Cu o discreţie misterioasă, ascunzându-şi pentru un timp adevăratul scop sub aparenţa respectului pentru Dumnezeu, s-a străduit să trezească nemulţumire faţă de legile care guvernau fiinţele cereşti.” (TV, p. 407,408)

Este o diferenţă între a fi nemulţumit de o situaţie şi a nutri un spirit de nemulţumire. Roagă-te ca Dumnezeu să îţi dea înţelepciunea de a-ţi evalua mereu nemulţumirea în lumina acestei diferenţe şi să te ajute să nu cultivi nemulţumirea ca atmosferă a sufletului.

Benjamin Franklin a scris aceste cuvinte: „Spiritul de mulţumire îi face bogaţi pe cei săraci. Spiritul de nemulţumire îi face săraci pe cei bogaţi.”

Alina Kartman, redactor, Editura Viaţă şi Sănătate

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.