Pe 22-23 noiembrie Asociația Studențească AMiCUS Chișinău a organizat Festivalul de Creație “Fingerprint”, ce transmite tinerilor prin însăși titlul său provocarea de a-și pune în valoare unicitatea și pasiunea de a lăsa amprente prin creația lor.
Vineri, în prima parte a programului, alături de psihologul Aliona Romașcu, am descoperit care sunt talentele puse în noi de Creatorul nostru, cum să descoperim acele abilități de care încă nu suntem conștienți și cum putem lăsa amprenta unicității noastre în lume.
Sâmbătă, sala s-a umplut de culori, muzică și recital. Tineri și tinere au participat prezentându-și talentele prin cântece solo, ansambluri, interpretări de muzică instrumentală. Acesta a fost un moment important pentru 2 grupe vocale nou formate, ce au debutat la festival. Participarea grupului teatral „Vocea tăcerii” cu o scenetă cu semnificații spirituale profunde, prezentarea unui film regizat de studenții asociației noastre la tematica dezvoltării talentelor, corul și orchestra „Bethel” și corul „AMiCUS”- toate au asigurat ca seara să fie solemnă, plină de laudă, bucurie și admirație.
Emilian Chitoroagă, povestește despre experiența lui la festival:
,,Pe scenă cu sufletul gol am urcat,
Cuvintele mele în vers s-au legat.
Publicul cald, ca un vis m-a primit,
Și-n inimi o rază de artă-am sădit.
Participarea la festivalul de creație organizat de Amicus Chișinău a fost o experiență deosebită pentru mine. Am avut ocazia să prezint poezia compusă de mine și să-mi împărtășesc gândurile cu oameni care iubesc arta și creativitatea, ceea ce m-a emoționat și m-a bucurat enorm. Este minunat să vezi cum ideile și trăirile tale prind contur prin cuvinte, iar reacțiile celor din jur îți dau o încredere specială. Cred că astfel de evenimente sunt foarte importante, deoarece ne motivează să creăm, să ne exprimăm și să exteriorizăm frumosul din suflet.”
Cătălina Miron, care a interpretat la pian o piesă cu o abilitate expresivă, mărturisește că această experiență i-a lăsat o amprentă de neuitat în sufletul: „Nu a fost doar despre a urca pe o scenă și a-ți exprima talentul, ci și a lăsa o bucățică din tine printre ceilalți.
În viața noastră, adesea căutăm momente în care putem să ne lăsăm amprenta în lume prin creațiile și talentele noastre. Festivalul organizat de AMiCUS a oferit exact acest prilej – un eveniment unde tinerii și-au transpus gândurile și emoțiile prin muzică, pictură și poezie.
La acest festival, am avut ocazia de a interpreta la pian una dintre creațiile mele de suflet – „Preludiul în sol minor” de Serghei Rachmaninoff. Pentru fiecare participant, ca și pentru mine, a fost un moment emoționant să mă expun în fața unui public.
Este important ca fiecare tânăr să-și expună talentul și creația. Participând la evenimente și împărtășind ceea ce facem cu ceilalți, ne creăm oportunități, pentru noi și pentru cei din jurul nostru, de a evolua, a descoperi și a împărtăși ceva nou. Atunci când ne expunem unicitatea, aducem o parte din noi în fața celorlalți, ceea ce poate inspira și motiva pe cei din jur. De asemenea, este un mod de a câștiga încredere în propriile capacități și a învăța prin practică și experiență.
Entuziasmul, emoțiile și implicarea din partea tinerilor la festivalul „Fingerprint” este încă o dovadă a faptului că studenții au nevoie de o platformă de manifestare, creștere, relaționare și dezvoltare, iar pentru noi este o binecuvântare că AMiCUS, în calitate de asociație studențească, răspunde acestor nevoi și oferă posibilitatea fiecăruia să își lase amprenta unică.
Și cât este de frumos, ca trecând prin lume, să rămână o urmă, o amintire, un zâmbet, un cuvânt încurajator, un cântec, o melodie, care să spună – pe aici a trecut un adevărat Fiu al Cerului, despre aceasta mărturisește amprenta lui.
Adina Duca, președinta Asociației Studențești AMiCUS Chișinău