Este adevărat că consumul de vin are efecte benefice asupra inimii și a vaselor de sânge și poate preveni atacul de cord? Ce spun cele mai recente studii?
Câteva decenii ni s-a insuflat că consumul moderat de vin și băuturi alcoolice este benefic pentru sănătate. Fără îndoială, acest lucru a avut un efect pozitiv asupra situației financiare a producătorilor de alcool. Totuși, în ultimii ani au apărut multe studii care indică numeroasele efecte negative ale consumului de vin și băuturi alcoolice. Conform celor mai recente studii, putem trage următoarele concluzii:
- Rezultatul pozitiv al evaluării impactului vinului și a altor băuturi alcoolice asupra sănătății se datorează nu atât datelor științifice, cât factorilor social-economici și culturali sau mai exact legendelor despre vin.
- Potrivit unui studiu al Universității din California, San Francisco, în studiile epidemiologice care susțin că consumul moderat de alcool reduce mortalitatea au fost comise sistematic erori grave în colectarea datelor. În consecință, concluziile lor nu pot fi considerate credibile.
- Consumul „moderat” de băuturi tari (mai puțin de 30 g pe zi, care este echivalent cu 150 mg de vin, 2 pahare de bere sau un pahar de lichior) are consecințe grave asupra sănătății:
- crește riscul de a dezvolta cancer de sân, ficat, gură, gât, esofag etc.;
- crește tensiunea arterială;
- se creează o predispoziție pentru a deveni dependent de alcool cu toate consecințele care urmează.
- Nicio băutură alcoolică, inclusiv vinul, nu poate fi considerată un medicament.
Sucul de struguri este mult mai bun decât vinul. Strugurii, în special pielița și semințele, sunt adevărata sursă de resveratrol și de nutrienți care protejează inima. Beneficiile atribuite vinului pot fi obținute cu mare ușurință și fără efecte secundare consumând sucul de struguri.
Având în vedere rezultatele cercetărilor științifice recente, sfatul Împăratului Solomon, cel mai înțelept om care a trăit vreodată, sună destul de relevant: „Nu te uita la vin când curge roşu şi face mărgăritare în pahar; el alunecă uşor, dar pe urmă ca un şarpe muşcă şi înţeapă ca un basilisc” (Biblia, Proverbe 23:31, 32).
Toamna este timpul potrivit pentru recoltarea strugurilor. Sucul de struguri pregătit acasă conține toate cele trei părți ale boabelor de struguri: pulpa, semințele și pielița. Fiecare dintre aceste părți are propria compoziție și împreună formează un produs vindecător. Sucurile cumpărate de la magazin nu conțin fibre. Fiind limpezite, acestea îşi pierd o mare parte din proprietăţile benefice. Datorită resveratrolului și altor substanțe fitochimice, sucul din boabele de struguri întregi:
- subțiază sângele,
- previne formarea cheagurilor de sânge,
- dilată arterele și le protejează de efectele excesului de colesterol,
- tonifică inima,
- curăță ficatul,
- stimulează circulația sângelui în vena portă hepatică care transportă sângele din tractul gastrointestinal, protejează împotriva cancerului și are multe alte proprietăți benefice.
Se recomandă strugurii roșii sau negri.
Dr. George D. Pamplona-Roger,
Ziarul „Comoara Ascunsă”, septembrie 2019
Foto: DEPOSITPHOTOS