Băuturile puțin alcoolice, nu afectează doar puțin sănătatea

Predici și articole Tuesday, 20 September 2016

 

„Alcoolul este ceva rău! Dar nu și în cantități mici! Eu nu beau vodcă dis de dimineață, ca cei alcoolici.” Așa se liniștesc mulți atunci când comandă cocktailuri sau atunci când își cumpără băuturi carbogazoase ”îmbogățite” cu alcool. Dar realitatea nu este atât de nevinovată pe cât pare…

Cocktailurile alcoolice, ca și alte băuturi alcoolice ”gustoase”, sunt periculoase pentru faptul că îl obișnuiesc pe om cu alcoolul, pe neobservate. De obicei, totul se începe cu unul sau două pahare consumate, de cele mai multe ori, într-un anturaj plăcut. Nu degeaba, cocktailurile au reputația de a fi băuturile ideale pentru cluburi: când toți sunt bine dispuși, când cântă muzica – în astfel de momente vi se pun înainte, pe tejgheaua barului, pahare frumoase cu lichide în culori extraordinare, cu lămâie zemoasă pe margine sau cu vișine apetisante. Este exact ceea ”ce trebuie”! Așa dar, începeți cu un pahar, apoi, treptat deveniți dependent.

De regulă, cocktailurile alcoolice au concentrația de alcool mică (10-25%). De cele mai multe ori li se adaugă sirop sau suc de fructe care dă băuturii un gust plăcut. Ele oferă iluzia faptului că ați consumat ceva ușor ce nu vă poate afecta sănătatea. Obișnuința are loc și la nivel psihologic: în conștiința voastră, consumarea cocktailurilor va fi strâns legată de frecventarea cluburilor sau a barurilor, de veselie, comunicare și flirt, de bucurie, ……., în final, de simțământul unei vieți împlinite. În viitor, când veți dori să experimentați astfel de emoții, veți începe exact cu acest ”cârlig” – alcoolul. Și, ceea ce este cel mai rău, este faptul că, pentru început, el nu vă înșală așteptările. Doar pentru început…

Există și un prejudiciu real al cocktailurilor alcoolice:

Combinarea mai multor tipuri de alcool afectează grav organele interne, mai ales ficatul și pancreasul.

Unele componente ale cocktailurilor (de exemplu, sucul de fructe), în combinație cu alcoolul tare, poate irita mucoasa gastrică, favorizând apariția unor boli ca gastrita și ulcerul.

Componentele cocktailurilor alcoolice, iși măresc reciproc efectele pe care le au asupra organismului uman; este cunoscut faptul că, mahmureala, care apare după consumarea cocktailurilor, este mai puternică decât cea experimentată după consumarea de alcool curat. Efectul asupra creierului, conștienței, coordonării mișcărilor este mai mare atunci când sunt consumate cocktailuri.

Obișnuirea rapidă cu alcoolul.

Efectul negativ al unei cutii de cocktail alcoolic:

Pericolul pe care îl reprezintă cocktailurile spirtoase obișnuite, este nesemnificativ, în comparație cu efectul negativ al unei cutii cu un cocktail ”slab”. Dacă primele, sunt fără îndoială rele, și au efecte care nu diferă foarte mult de cele ale alcoolului curat, a doua categorie combină toată ”frumusețea” alcoolului și a surogatelor chimice folosite în mod obișnuit. Conținutul de spirt dintr-o cutie de cocktail, se situează în intervalul de 7-13 %, ceea ce nu este așa de rău. De fapt, aceasta este tăria vinului sec. Dar tăria cocktailului se simte diferit față de cea a vinului. După gust, cocktailul este asemănător unei băuturi carbogazoase. Din acest motiv, nu-ți dai seama că este o băutură alcoolică până când nu ajungi în stare avansată de ebrietate. De fapt, o doză de cocktail, este o ”înșelăciune” care parcă ne spune: ”Eu nu am nimic rău, bea-mă!” Pentru că nu este luat în serios, cocktailul poate fi văzut, de cele mai multe ori, în mâna adolescenților.

Toate dozele de cocktail alcoolic conțin cofeină. Se presupune că aceasta ar trebui sa tonifice și să îmbunătățească activitatea creierului. Dar de fapt ea devine un izvor de excitare nenaturală, care aduce după sine o moleșeală și o slăbiciune mai accentuată.

Cofeina, în combinație cu etanolul, are un efect diuretic dublu asupra organismului. Acesta solicită foarte mult rinichii (cu timpul, sunt favorizate bolile de rinichi).

Mai mult decât atât, cofeina provoacă dependență. Despre aceasta cunosc din experiență toți ”cofemanii”. Dar și etanolul dă dependență! Însemnă că o doză de cocktail este o ”lovitură dublă”. Producătorii acestei ”băuturi a zeilor”, nu puteau să creeze nimic mai bun prin care să recruteze cu succes o întreagă armată de ”clienți fideli”.

În toate cutiile de cocktailuri alcoolice, fără excepție, sunt adăugați conservanți, coloranți, potențiatori de aromă, benzoat de sodiu etc. Toate aceste componente ”lovesc” în ficat și distrug mucoasa tractului digestiv, iar despre benzoatul de sodiu se știe de multă vreme că poate acționa asupra structurii ADN-ului, favorizând apariția bolilor incurabile.

Mai mult decât atât, cocktailurile alcoolice din cutii conțin o cantitate foarte mare de zahăr (de la 4 până la 5 lingurițe, în fiecare cutie!). Folosirea regulată a unei cantități așa de mari de zahăr, combinată cu etanol și cu un ”buchet” de coloranți, mărește riscul apariției diabetului zaharat de tip II, înrăutățirea formei fizice și a întregii stări de sănătate.

Informația cu privire la efectele negative ale consumului de cocktailuri îmbuteliate, este cunoscută de mulți ani. În timp ce în Europa este interzisă prin lege comercializarea lor, Rusia ocupă primele locuri după cantitatea consumată pe cap de locuitor. Cum poate să fie altfel, atâta timp cât credem în tot ceea ce ni se spune în reclame? Dacă ni se spune că a bea otravă este ”cool”, însemnă că trebuie să bem?

 

Anna Kovaleva