42408936 - back to school with supply,sandwich and fruit
42408936 - back to school with supply,sandwich and fruit

Ce înseamnă ”hrana sănătoasă” pentru elev?

Predici și articole Tuesday, 6 September 2016

 

Cum trebuie să fie micul dejun, prânzul și cina sa? Aceste lucruri le vom afla astăzi împreună cu medicul pediatru Tatiana Zinatullina.

Sănătatea copiilor noștri de vârstă școlară întâlnește în fiecare zi provocări serioase. Lecțiile de la școală cer atenție și răbdare. Deseori copilul trece prin evenimente stresante. Pentru a face față situației copilul are nevoie de o alimentație organizată corect.

Există produse care în mod evident produc daune organismului copilului. Este vorba de produsele cu indice glicemic ridicat – dulciuri, miere, gemuri și marmelade. Fiind ingerate, zahărul din componența lor se absoarbe imediat în sânge. Chiar dacă organismul primește în acel moment o porție consistentă de energie, acest lucru este dăunător:

În primul rând, fluctuația bruscă a concentrației de insulină în sânge duce la epuizarea pancreasului și mărește riscul dezvoltării diabetului zaharat.

În al doilea rând, la scurt timp după luarea mesei din aceste produse, dispare senzația de sațietate și copilul se simte flămând.

În al treilea rând, aceste alimente nu conțin vitaminele necesare organismului.

Pe lângă problemele enumerate mai sus, produsele cu indicele glicemic ridicat provoacă acnee (coșurile de sub pielea adolescenților), diabet, scăderea imunității, risc sporit al cancerului de pancreas.

Prăjiturile, bomboanele, biscuiții, înghețata, băuturile gazoase, fast-foodul, chipsurile, sucurile, zefirul și chiar chiflele albe fac parte din acest tip de produse. Ele influențează starea generală de sănătate.

Produsele cu indice glicemic mic, pe lângă glucide, ne furnizează vitamine și ne ajută să ne simțim sătui. Este vorba despre fructe, cereale, nuci, boabe.

Cu ajutorul alimentației putem influența atât dispoziția copilului, cât și rezultatele sale la învățătură. Cu toții știm beneficiile vitaminei C și a calciului. Acum vom vorbi despre alte substanțe importante pentru sănătatea copilului. Acizii grași omega-3, iodul, vitaminele din grupa B, acidul folic asigură funcționarea armonioasă a sistemului nervos. Acizii omega-3 scad agresivitatea din comportamentul copilului. Vitaminele din grupa B îmbunătățesc memoria. Acidul folic previne starea depresivă, fiind găsit din belșug în banane, tomate, broccoli. Iodul ajută funcționarea glandei tiroide și se conține în sarea iodată, fructele feijoa, varza de mare.

O atenție deosebită trebuie acordată regimului alimentar al elevului. Dacă este susținută regularitatea în mâncare, stomacul secretă la timpul stabilit sucul gastric, hrana este digerată bine și sistemul nervos beneficiază de toate substanțele necesare funcționării. Dacă nu se respectă regimul, sistemul digestiv nu este gata să facă față digestiei, ca rezultat suferă sistemul nervos. Nu este de mirare că în asemenea situații comportamentul copilului nu este adecvat.

Pentru copil este obligatoriu să fie prezente cele trei mese principale – dejunul, prânzul, cina.

Dejunul trebuie să fie consistent, pentru că elevul face față efortului cel mai mare începând de dimineață. Creierul are nevoie de glucide chiar de la prima lecție. Dacă lipsește dejunul rezultatele sunt pe măsură – note proaste. Cel mai bun dejun pentru copil va consta din cereale, fructe, nuci, leguminoase, la care se adaugă produse lactate sau înlocuitorii lor. Putem servi terciul ”Hercule”, adăugând fructe și nuci, sau putem folosi Müsli.

Copiilor le place mâncarea frumoasă. La această vârstă li se dezvoltă memoria vizuală, ei simt atracție față de tot ce-i frumos. Din acest motiv contează mult ce aspect vom da felurilor de mâncare. Spre exemplu, fructele întregi sau tăiate pot fi puse de asupra in formă de flori sau animale.

La prânz este obligatoriu de servit felul întâi. Sistemul nostru hormonal este construit astfel ca de dimineață să fie produși hormonii necesari activității, iar începând cu amiaza producerea lor începe să încetinească, de aceea este important să ingerăm produse ce vor asigura o absorbție ușoară a substanțelor nutritive, și totodată să dea senzația de sațietate.

Cina elevului nu trebuie să fie mai târziu de 1,5 – 2 ore înainte de culcare, și să constea din produse lactate sau hrană de origine vegetală. Copilul trebuie să se odihnească, iar cina târzie împiedică somnul.

Nu se va alege în nici un caz opțiunea cu două mese pe zi la copii. Din contra, dacă se simte nevoia de al doilea dejun sau prânz, acestea vor fi asigurate prin fructe sau cereale.

Pentru a forma obiceiuri alimentare corecte la copii, este nevoie să acordăm atenție educării lui în această direcție. Deseori în mintea copilului se formează stereotipuri greșite de gândire. Spre exemplu, bomboana se asociază în mintea lui cu sărbătoarea și bucuria, nu cu durerea de dinți care va veni mai târziu. Să facem tot ce ne stă în putere ca să nu existe o asemenea stare de lucruri.

Să nu certăm copilul la masă, mai degrabă să-i acordăm atenție și grijă. Faceți-l să înțeleagă motivele pentru care el trebuie să mănânce sănătos. Spre exemplu: ”Pentru ca ochișorii să vadă bine, trebuie să mănânci afine”, ”Pentru ca să nu te doară burtica, vom mânca cereale”. Trebuie să explicăm și să formăm o imagine corectă despre alimentație de la o vârstă fragedă. Dumnezeu nu ne-a dat la întâmplare hrana de acest fel pentru alimentație. Ea ne va face sănătoși, frumoși, plini de bucurie. Acest mesaj trebuie transmis copiilor noștri, în loc de a-i certa că nu mănâncă vreun fel de mâncare sau fac mofturi la masă.

Digestia alimentelor se începe în cavitatea bucală, din acest motiv hrana trebuie mestecată mult și cu grijă. Să arătăm exemplul de comportament alimentar, de exemplu, după fiecare lingură să punem tacâmurile pe masă, ca să nu distragă atenția copilului hiperactiv iar concentrația să fie asupra mestecării. În nici un caz nu se bea apă în timpul mesei. Apa se bea între mese.

Să aveți parte de toate beneficiile hranei sănătoase – să aveți un copil sănătos, dar și cu un comportament frumos!

Olga Frolova, ziarul «Ваши ключи к здоровью» № 9 (69) septembrie 2016