Apar ca o consecinţă a unui dezechilibru hormonal, sau a unei insuficiente secreţii de hormoni estrogeni. De-aceea ţinta terapeutică va fi substituţia prin fito-hormoni, aproape întotdeauna eficientă, cât şi renunţarea la anumite vicii / „plăceri” culinare care determină deficite hormonale. Reţineţi că fito-estrogenul natural, chiar în exces, nu provoacă cancer, având însă toate efectele hormonului natural, dar fără nici unul din efectele adverse ale celui produs de către organism. Căutaţi ca pe cât posibil să evitaţi folosirea medicamentelor hormonale, mai ales după menopauză, datorită riscului major pro-cancerigen pe care acestea îl au ! La fel, folosirea continuă, pe o perioadă mai mare de 6 luni a pastilelor anti-concepţionale, prescrise adesea pentru a corecta tulburările de ciclu menstrual, pot aduce deservicii majore persoanei care le-a utilizat : risc de creştere în greutate, dispare protecţia vasculară anti-aterosclerotică, risc de tromboze, diabet zaharat, boli cardio-vasculare.
1. Există o serie de alimente foarte bogate în fito-estrogeni (hormoni de origine vegetală) :
2. Spirulina minim 3-4 grame / zi ;
3. Soia 100-150 grame / zi ;
4. Uleiul de primula este de-asemenea un reglator hormonal de excepţie. Poate fi administrat singur, sau asociat consumului de soia şi / sau spirulină ;
5. Conţin fito-estrogeni, dar în cantităţi mici – frunzele de pătrunjel –, sau foarte mici – polenul granule (Atenţie la persoanele alergice !)
6. Vor fi reduse drastic grăsimile saturate existente în special în alimentele de origine animală (unt, untură, slănină, carne de porc, seu, margarine, nuca de cocos), cât şi prăjelile, afumăturile, carnea grasă, ouăle ! Grăsimile de origine vegetală (uleiurile) şi nehidrogenate (margarinele) sunt recomandate până la cel mult 3 linguri / zi ;
7. Vor fi eliminate viciile, dintre care cel mai periculos este consumul de cafea (dar şi fumatul, alcoolul, cacaoa de asemena sunt periculoase). Evitaţi medicamentele care conţin cafeină : Cofedol, Antinevralgic, Fasconal etc. ;
8. Va fi suspendat sau redus drastic (la un nivel maxim acceptat echivalentului de 2-3 linguriţe de miere / zahăr, o dată sau de 2 ori pe lună) consumul dulciurilor concentrate : zahăr, miere, bomboane, prăjituri, ciocolată, fursecuri etc. Aceeaşi restricţie este şi-n dreptul fructelor confiate : prune, mere, pere, caise, curmale, smochine, papaya etc. ;
9. Varza şi sucul de varză conţin indol 3-carbicolul, o substanţă ce determină neutralizarea excesului estrogenic ; concentraţia sa revine la normal după numai câteva zile după un regim alimentar care include şi sucul de varză. Persoanelor sensibile la gustul sucului de varză, le recomand amestecarea acestuia cu puţin suc de morcovi sau de sfeclă roşie ;
10. Izoflavonoidele din leguminoase (soia, fasole, linte, mazăre, năut, bob) au capacitatea de a bloca receptorii estrogenului natural, evitând riscurile care pot decurge în urma acestui fapt şi corectând astfel excesul hormonal şi dereglările produse de acesta ;
11. Se va tenta obligatoriu normalizarea greutăţii corporale. Aproape întotdeauna persoanele supraponderale şi obeze au probleme legate de ciclul menstrual (severitatea tulburărilor de menopauză este mult mai accentuată), în vreme ce la persoanele normoponderale, aceste tulburări sunt net mai rare ;
12. Uleiul de floarea soarelui va fi înlocuit prin ulei de măsline. Zilnic, recomand consumul a 1-2 linguri de ulei de in (Atenţie : este extrem de calorigen !!!) ;
13. Se va intra într-un program zilnic (5 zile / săptămână) de exerciţii fizice, care au efect benefic cert ;
14. Va fi limitat stresul;
15. Aplicarea de sticle cu apă caldă la nivelul abdomenului inferior, în timpul sindromului premenstrual hiperalgic, sau băile calde, care au efecte calmante importante ;
16. Numărul de ore de somn / zi va fi situat între 9-10 / 24 de ore.