Sursa modernă de tinerețe
Încă din vremuri străvechi, oamenii au încercat să găsească sursa tinereții veșnice. Cu toate acestea, ea a devenit un vis de neatins. Așa a fost în trecut. Astăzi știința ne arată că exercițiile fizice ne ajută să fim activi și veseli, ne îmbunătățesc sănătatea și avem șanse mult mai mari de a atinge o vârstă înaintată.
Activitatea fizică regulată este esențială pentru toată lumea. Inactivitatea prelungită a organelor și a țesuturilor duce la o slăbire a funcției lor și la reducerea dimensiunii acestora. Acest lucru se aplică nu numai mușchilor și oaselor, ci și inimii, plămânilor, creierului, vaselor de sânge, articulațiilor. Toate părțile corpului sunt afectate. Ar fi bine să ne amintim proverbul: „Fierul folosit se toceşte, nefolosit, rugineşte”. Stilul de viață sedentar și lipsa activității fizice sunt cea mai scurtă cale către o moarte prematură.
Genele moștenite îi ajută pe oameni să facă față unor provocări incredibile. Totuși, astăzi oamenii își doresc nu doar să-și prelungească viața, ci și să-și mențină sănătatea, energia, capacitatea de muncă și să ducă o viață interesantă.
Beneficiile activității fizice
- Este aproape imposibil să scapi de kilogramele în plus fără a face exerciții fizice. Chiar și mișcările simple sunt eficiente.
- Conform statisticilor, bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor în Republica Moldova. Chiar și o activitate fizică moderată vă poate ajuta inima.
- Exercițiile fizice împreună cu un aport suficient de calciu împiedică dezvoltarea osteoporozei. Deosebit de importante sunt exercițiile anaerobe, alergatul și mersul pe jos.
- Exercițiul fizic ajută la scăderea nivelului de colesterol.
- Activitatea fizică scade tensiunea arterială.
- Exercițiile fizice au un efect antidepresiv.
- Activitatea fizică regulată ajută la prevenirea răcelilor și micșorează durata de însănătoșire în cazul în care v-ați îmbolnăvit. O jumătate de oră de mers energic în fiecare zi este suficient pentru a întări sistemul imunitar.
- Exercițiile fizice pot preveni îmbătrânirea corpului. Acestea cresc fluxul de sânge către creier, păstrează capacitatea de a reacționa rapid și îmbunătățesc coordonarea. Exercițiile fizice îmbunătățesc inteligența și memoria.
- O formă fizică bună îmbunătățește relația dintre soți.
- Exercițiile fizice îmbunătățesc tonusul fizic și psihic și ajută la creșterea stimei de sine.
În activitatea fizică sunt trei componente importante: antrenamentul de forță, exercițiile de tip cardio și exercițiile de stretching pentru flexibilitate.
Antrenamentul de forță
Acest tip de antrenament este potrivit pentru toată lumea, indiferent de starea fizică. Exercițiile de forță solicită mușchii și oasele. Drept urmare, mușchii devin mai puternici, iar oasele mai rezistente. Aceste exerciții implică diferite grupe musculare, cum ar fi spatele și abdomenul. În timpul antrenamentului se dezvoltă rezistenţa. Toată lumea are nevoie de forță și rezistență. Imaginați-vă ce ați putea face dacă ați avea mai multă putere…
Antrenamentul de forță stimulează metabolismul, așa că ardeți mai multe calorii decât atunci când sunteți în repaus.
Exercițiile de stretching
Flexibilitatea presupune alungirea mușchilor, ceea ce vă permite să vă deplasați mai repede. Flexibilitatea reduce riscul vătămărilor corporale și ameliorează tensiunea și durerea musculară.
Antrenamentul cardio
Acest antrenament include exercițiile de tip aerob pentru inimă și sistemul circulator. Exerciţiile fizice aerobice întăresc vasele sangvine și cresc volumul de sânge pe care inima îl pompează și care circula prin tot corpul, îmbogățindu-l cu oxigen.
Aerobicul include activități precum mersul pe jos, joggingul, înotul, ciclismul și orice altă activitate care forțează inima să se încordeze până la un anumit nivel și îl menține timp de 20 de minute. Nivelul optim este calculat pe baza ritmului cardiac maxim sau a pulsului. Ritmul cardiac maxim este de 220 minus vârsta.
Ar fi bine să faceți aerobic de 3-5 ori pe săptămână, ameliorându-vă, în același timp, flexibilitatea și adăugând exerciții de creștere a forței. Și nu uitați de mers. Mersul pe jos este exercițiul ideal: ieftin, sigur și accesibil tuturor. Puteți schimba singur viteza și puteți face opriri. Puteți crește treptat viteza și durata mersului pe măsură ce vă obișnuiți.
Exercițiile fizice trebuie efectuate într-un ritm energic timp de cel puțin 15-20 de minute. Pentru majoritatea oamenilor, acest interval de timp este suficient. Dacă doriți să vă normalizați greutatea, măriți durata până la 1 oră (o puteți împărți în 3 sesiuni pe zi).
Căutați peste tot oportunități de a vă mișca și de a fi activ fizic în toate domeniile vieții dumneavoastre. Fiți creativ. Cu pași mici spre victorii mari.
Timur Gerasimov